Τουρισμός: Έχουν πάρει «φωτιά» οι κρατήσεις για Ιούλιο – Αύγουστο – Σε ποιά νησιά η πληρότητα ξεπερνά το 90%

21.05.2022 / 12:50
Corfu_0589_photo-E-Fili-featured

Τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν επιστροφή των τουριστικών μεγεθών σε επίπεδα προ πανδημίας. Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά και για το Μάρτιο, αλλά και συνολικά για το πρώτο τρίμηνο. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 320% και τα έσοδα κατά 404% τον Μάρτιο φέτος (196,7 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Στο τρίμηνο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 295,8% και οι εισπράξεις κατά 342,2% (469,7 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρσι, αντιπροσωπεύοντας το 55,4% και το 62,9% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019, της χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Αν και το πρώτο τρίμηνο δεν θεωρείται ενδεικτικό, αφού η σεζόν στην Ελλάδα ξεκινά ουσιαστικά από το Μάιο, τα εκρηκτικά ποσοστά αύξησης των εσόδων και των αφίξεων από το εξωτερικό υποδηλώνουν, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του χώρου, τη μεγάλη διάθεση για ταξίδια και το ότι οι ελληνικοί προορισμοί κερδίζουν σε ζήτηση.

Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων στο πρώτο τρίμηνο κατέγραψε άλμα 205%. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021 μεγαλύτερη από 1,0%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2021 παρατηρήθηκε στη Ρόδο (560,1%) και η μικρότερη αύξηση (66,7%) καταγράφηκε στην Κω.

Μπαράζ κρατήσεων

Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι, και ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, έχουν πάρει φωτιά. Οι πληροφορίες λένε πως σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Ρόδος, οι πληρότητες στην καρδιά του καλοκαιριού αναμένεται να ξεπεράσουν το 90%, με καταλύματα να αγγίζουν ακόμη και το “fully booked”. Η εικόνα σε σχέση με την υστέρηση που καταγράφηκε στην αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου ανήκει στο παρελθόν και η ζήτηση επανέρχεται, καθώς έχουν αρθεί και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί (υπενθυμίζεται πως από τον Ιούνιο η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους).

Δεν είναι χωρίς σημασία άλλωστε πως  o FTI, ο δεύτερος μεγαλύτερος tour περισσότερες κλίνες σε τέσσερις από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς και πιο συγκεκριμένα σε Κρήτη, Κω, Κέρκυρα και Ρόδο. Αύξηση των διαθέσιμων κλινών θα υπάρξει ακόμη σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Σκιάθο.

Υπάρχουν εντούτοις και προορισμοί που υστερούν ακόμη στις κρατήσεις, όπως οι προορισμοί της Βορείου Ελλάδος που είχαν σημαντικά μερίδια από τους Ρώσους τουρίστες και τη βαλκανική αγορά. Επιπλέον, για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, ο μεγάλος σκόπελος που θα αντιμετωπίσουν είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους από την εκτόξευση της ενέργειας.

Αγορές- στόχοι

Οι αεροπορικές αφίξεις πάνε ήδη πολύ καλά. Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον Απρίλιο, στις αφίξεις επιβατών πτήσεων εξωτερικού υπήρξε άνοδος 1.179,8% που αναλογεί σε 1.299.571 επιβάτες, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 που οι αφίξεις εξωτερικού ήταν 101.541.

Όλες οι βασικές δεξαμενές τουριστών καταγράφουν άνοδο, γεγονός που αναμένεται να δώσει ώθηση στα τουριστικά έσοδα. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία είναι στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την ζήτηση.

Στοίχημα αποτελεί ο οδικός τουρισμός. Η Σερβία εν προκειμένω είναι σημαντική αγορά και γίνονται επαφές από το υπουργείο Τουρισμού. Όπως επισημάνθηκε στις επαφές του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια που βρέθηκε στο Βελιγράδι, μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν, αναμένονται στην Ελλάδα περισσότεροι από 900.000 Σέρβοι επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 40% περίπου σε σχέση με τις αντίστοιχες τουριστικές ροές από τη Σερβία πέρσι. 

Μετρημένες προβλέψεις

Στο κρίσιμο σκέλος των τουριστικών εσόδων, επισήμως οι τουριστικοί φορείς δεν θέτουν ποσοτικό στόχο για τις φετινές εισπράξεις. Θεωρείται όμως πως υπάρχει δυνατότητα να φτάσουμε στα νούμερα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2018, φτάνοντας στα 18,2 δισ. ευρώ. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,5%, καθώς και στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 4,1%.  Οι αφίξεις άγγιξαν τα 31,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 30,1 χιλ. εκατομμυρίων  ταξιδιωτών το 2018.

Στο επίκεντρο των ξένων επενδύσεων

Την ίδια ώρα η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Η InterContinental ανακοίνωσε συμφωνία με Hines και Henderson Park, που έχουν επενδύσει στα ξενοδοχεία Niko Seaside Resort και “Ερμής” στον Άγιο Νικόλαο και του χρόνου θα λειτουργήσουν το InterContinental Resort Crete. Το InterContinental Resort Crete είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά συμφωνιών από την IHG στην Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, η Goldman Sachs αποκτά τρία εκ των έξι ξενοδοχείων του ομίλου GHotels, συμφερόντων της οικογένειας Γρηγοριάδη στη Χαλκιδική.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα