“Του ‘παν θα βάλεις το χακί… ” Παρουσιάζεται η καταγραφή στρατιωτικής λαογραφίας του Π. Καρώνη

14.06.2024 / 7:34
879901

Παρουσιάζονται τα βιβλία του Παναγιώτη Καρώνη “Γλωσσάρι στο χακί” & “Στιχάκια στο χακί”, δυο τόμοι γύρω από τη στρατιωτική λαογραφία που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ‘‘Το Δόντι’’.

Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Κοινο_Τοπίας, Καραϊσκάκη 153, ισόγειο, μεταξύ Πατρέως και Γεροκωστοπούλου στην Πάτρα στις 8.30μμ.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν η Μίνα Πετροπούλου, Φιλόλογος, Δρ Κοινωνιολογίας και ο συγγραφέας Παναγιώτης Καρώνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στον πρώτο τόμο ο συγγραφέας ασχολείται με την παράλληλη γλωσσική έκφραση που υιοθετεί ο φαντάρος δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο, δηλαδή, μια γλώσσα ζυμωμένη και δομημένη μέσα σε μια ιδιαίτερη κοινωνική πραγματικότητα που καλείται στρατώνας, με την οποία άλλοτε χρωματίζει τη συναισθηματική του φόρτιση, άλλοτε εκφράζει τις καταστάσεις που βιώνει, άλλοτε με περισσή αθυροστομία και ειρωνεία θα μιλήσει για την ασφυκτική ζωή στο στρατό και τους ανωτέρους του που, στα μάτια του, την εκπροσωπούν και άλλοτε με εκπληκτική συντομία συνεννοείται με τους άλλους φαντάρους. Ο τόμος κοσμείται με σχέδια του συγγραφέα.

Στο δεύτερο τόμο συγκεντρώνει τα στιχάκια του στρατού, αυτές τις αυτοσχέδιες, λαϊκές ποιητικές δημιουργίες που ενέχουν “πυρήνες” παράδοσης, τα οποία πηγάζουν και εκπορεύονται κατευθείαν από τη λαϊκή ψυχή και συγγενεύουν με τα δημοτικά δίστιχα και τα δίστιχα της φυλακής. Ο τόμος κοσμείται με φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα.

Η παρουσίαση γίνεται με την υποστήριξη της Κοινο_Τοπίας www.koinotopia.gr, Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα