Το Ζαγόρι έχει τους δικούς του… Κήπους

13.12.2022 / 15:22
zagori

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και μια υπέροχη κοιλάδα να απλώνεται στα… «πόδια» του το χωριό Κήποι αποτελεί έναν από τους πιο γοητευτικούς και αυθεντικούς προορισμούς στο Κεντρικό Ζαγόρι, στο σημείο όπου συναντώνται η Τύμφη και το Μιτσικέλι, όρη της βόρειας Πίνδου.

Το χωριό συναντάται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και οφείλει την ονομασία του στους υπέροχους κήπους με τα πολύχρωμα λουλούδια και τα ευωδιαστά οπωροφόρα στις αυλές των παραδοσιακών σπιτιών του.

Πέτρινα κτίρια χαρακτηριστικής τοπικής αρχιτεκτονικής, εντυπωσιακά χαγιάτια με τοξοειδή ανοίγματα, λιθόστρωτα καλντερίμια και πέτρινες βρύσες στα στοιχεία του χωριού που γοητεύουν τον επισκέπτη.

Στα σημεία αναφοράς των Κήπων το λαογραφικό μουσείο «Αγάπιος Τόλης» με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά αντικείμενα και πλήθος άλλων εκθεμάτων, καθώς και ο ναός του Αγίου Νικολάου με το χαρακτηριστικό, ψηλό καμπαναριό.

Η θέα στην κοιλάδα με την υπέροχη φύση της περιοχής και τα φημισμένα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, στα όσα σίγουρα μένουν χαραγμένα στη μνήμη των ταξιδιωτών.

Σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο του χωριού συναντάται το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό, οι ντόπιοι το αποκαλούν και ως «κινούμενη κάμπια», το οποίο χρονολογείται από το 1748. Κάτω ακριβώς από το τους Κήπους, στο στένεμα που κάνει ο ποταμός που διατρέχει το φαράγγι Βικάκι, συναντάται το γεφύρι Κοντοδήμου, ενώ σε απόσταση περιπάτου από το χωριό βρίσκεται και το γεφύρι του Κόκκορη (ή Ντούτσου).

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας από τους Κήπους ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο γειτονικό Κουκούλι, το οποίο μαζί με το Δίλοφο αποτελούν δύο ήσυχους οικισμούς που ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα