Το «θερμό» δίμηνο στα Ελληνοτουρκικά

03.05.2021 / 10:18
vasilis_skouris

Του Βασίλη Σκουρή

Από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα έως τις συναντήσεις Μπάιντεν-Ερντογάν και Μητσοτάκη- Ερντογάν, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ-ενώ το «Όρουτς Ρέις»… καιροφυλακτεί!

Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται να είναι το επόμενο δίμηνο στην περιοχή, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα και πολύ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής συμμαχίας

Στις 14 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών την Παρασκευή, όπου ανακοινώθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, φέρεται να δόθηκε στην Άγκυρα η δυνατότητα να «καθαρίσει» με τους Κούρδους σε Συρία και στην υπόλοιπη περιοχή! Είναι σαφές πως η Ουάσιγκτον, υπό τη νέα της ηγεσία, επιδιώκει να επαναφέρει την Άγκυρα στη Δύση χωρίς δυνατότητες μεγάλης αυτονομίας στην πολιτική της. «Ή με εμάς ή χωρίς εμάς», είναι ουσιαστικά το δίλημμα που θέτει στην τουρκική ηγεσία ο Τζο Μπάιντεν, προσδοκώντας προφανώς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανταποκριθεί, έστω και για λόγους αυτοσυντήρησης.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στην ίδια ημερομηνία είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, που έχει προαναγγελθεί από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται ότι η συνάντηση αυτή δεν θα αργήσει να γίνει. Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν εφόσον πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, θα καταδείξει βεβαίως το διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και πλέον, μετά την ενασχόληση του Βερολίνου με τα εσωτερικά του, η Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως και η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ στο πλαίσιο της Συμμαχίας εξελίσσονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών.

Η επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Νωρίτερα, βεβαίως, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ως ανταπόδοση της –ιστορικής πλέον- επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα. Σίγουρα θα έχει πραγματοποιηθεί ένας  ακόμα γύρος συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (και πάλι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ), πιθανότατα δε και ένας ακόμα γύρος των διερευνητικών επαφών, με τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη να παραμένει επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στις 24 και 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν – για μια ακόμα φορά –  οι ευρωτουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση Ευρώπης και Τουρκίας. Η Άγκυρα επιθυμεί σφόδρα την τελωνειακή ένωση με τις Βρυξέλλες, καθώς πέραν των άμεσων οικονομικών ωφελημάτων, θα αποσταλεί ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση. Παράλληλα, εφόσον επιτευχθεί ανανέωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, είναι φανερό πως η εξουσία Ερντογάν και νέο «ζεστό χρήμα» θα λάβει και την εκτίμηση ευρωπαϊκών χωρών –που δεν θέλουν με τίποτε πρόσφυγες και μετανάστες στις αυλές τους- θα κερδίσει.  Καθίσταται δε φανερό με αυτό τον σχεδιασμό ότι το «παζάρι» της Δύσης (Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες) με την Άγκυρα, θα είναι συνολικό!

Η πενταμερής για το Κυπριακό

Όταν γράφεται αυτό το ρεπορτάζ δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα της πενταμερούς για το Κυπριακό που ήταν προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες από τις 27 έως τις 29 Απριλίου. Οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν περίπου …μηδενικές, με το ενδιαφέρον να είχε επικεντρωθεί στο ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη για το ναυάγιο, αλλά και αν θα αφήνονταν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της διαδικασίας. Αν, δηλαδή θα συνεχιστεί ο διάλογος ή ακόμα και αν θα αποφασίζονταν μια νέα πενταμερή. Σε μια τέτοια περίπτωση, η νέα συνάντηση δεν αποκλειόταν να γίνει και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 και 25 Ιουνίου), ώστε το αποτέλεσμά της να συνδεθεί με την τελωνειακή ένωση και τις άλλες αποφάσεις των Βρυξελλών, τις οποίες έχει ανάγκη η τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

Το «Όρουτς Ρέις»

-Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Ιουνίου λήγει το εξάμηνο που το «Όρουτς Ρέις» διενεργεί έρευνες εντός τουρκικών χώρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εάν η Άγκυρα θελήσει να «δείξει τα δόντια της» στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή!

Οδηγούμαστε σε ένα πολύ μεγάλο παζάρι

Από  τις παραπάνω αλληλουχίες καταλαβαίνει και ο πλέον ανίδεος περί των ελληνοτουρκικών, πως οδηγούμαστε σε ένα πολύ μεγάλο παζάρι το επόμενο διάστημα της Δύσης με την Άγκυρα, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Και από το αποτέλεσμα αυτό θα κριθούν εν πολλοίς και οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας. Παράλληλα, δε θα τρέχουν και οι ανταγωνισμοί των δυο χωρών στην ευρύτερη περιοχή, με την Λιβύη να αποτελεί το μήλον της έριδος, ενώ πολύ θα μας απασχολήσουν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ…

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα