Το Streetwork του ΚΕΘΕΑ έχει προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 200 άτομα

20.04.2021 / 20:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ψα 9

Αντιμέτωπα με την πείνα και τη μοναξιά είναι τα εξαρτημένα άτομα που ζουν στον δρόμο όπως διαπιστώνουν τα μέλη της νέας Μονάδας Άμεσης Πρόσβασης με Υπηρεσίες Κινητής Μονάδας του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί εδώ και περίπου δύο μήνες και ως στέκι φροντίδας για ενεργούς χρήστες ουσιών.

Οι απλοί πολίτες όμως είναι στο πλευρό τους όπως διαπιστώνει η μονάδα που σταθμεύει στην πλατεία Αριστοτέλους και κοντά στο υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο την πρωτογενή φροντίδα των εξαρτημένων που είναι άστεγοι ή διαβιούν σε μη σταθερές συνθήκες. Τους προσφέρει φαγητό, συμβουλευτική ή απλώς «μια κουβέντα που τόσο την έχουν ανάγκη εν μέσω κορονοϊού», όπως λένε μέλη του ΚΕΘΕΑ.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για φαγητό και αυτό ήταν συγκινητικό για μας να βλέπουμε ανθρώπους που πεινάνε πραγματικά. Προφανώς και ο κορονοϊός έκανε τη διαφορά γιατί τα συσσίτια μειώθηκαν, οπότε εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και εκτός από το σάντουιτς, το νερό και τον χυμό που τους προσφέρουμε, προσπαθούμε να τους παραπέμψουμε και σε προγράμματα όπου θα μπορούν να έχουν σταθερή διατροφή», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Μαρία Θεοχαράκη.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι μέλη του ΚΕΘΕΑ είναι πολλές φορές μάρτυρες πράξεων αλληλεγγύης απλών πολιτών που φροντίζουν κάποιον άστεγο στη γειτονιά τους παρέχοντας ένα πιάτο φαγητό και καλώντας το ΚΕΘΕΑ για συμβουλευτική, όπως μια γυναίκα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που παρέχει φαγητό καθημερινά σ’ έναν άστεγο χρήστη…

Στους περίπου δύο μήνες που λειτουργεί η Κινητή Μονάδα και το Streetwork, έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες σε 200 άτομα, 30 έως 50 χρόνων, άστεγα τα περισσότερα. «Προσφέρουμε πρωτοβάθμια κατ’ αρχήν φροντίδα με φαγητό και ρούχα και αν μας το ζητήσουν, τους παραπέμπουμε σε διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα, σε συνεργασία και με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί και το Υπνωτήριο αστέγων. Από εκεί, άλλωστε, έχουν περάσει πολλοί από τους άστεγους που συναντάμε, οι οποίοι παρέμειναν για ένα εξάμηνο που είναι και η ανώτατη χρονική περίοδος φιλοξενίας», εξηγεί η κ. Θεοχαράκη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα