Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της Κωνσταντοπούλου για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2019

02.04.2024 / 18:19
5897107

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της αίτησης του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 και αρμόδιο είναι μόνο το Εκλογοδικείο, έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας και απέρριψαν την αίτηση του εν λόγω κόμματος και της επικεφαλής του.

Υπενθυμίζεται, ότι στις εθνικές εκλογές του 2019 το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου είχε λάβει 2.768 ψήφους επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων (ποσοστό 1,465%), με αποτέλεσμα να μην πιάσει το εκλογικό μέτρο του 1,5% και να παραμείνει εκτός Βουλής.

Αναλυτικότερα, η «Πλεύση Ελευθερίας» και η κ.Κωνσταντοπούλου προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η αίτησή τους για συνέχιση της επανακαταμέτρησης όλων των ψηφοδελτίων (συμπεριλαμβανομένων των ακύρων και των λευκών) όλων των συνδυασμών της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Επικαλέστηκε την ανάγκη διασταύρωσης και επιβεβαίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς συντρέχει ειδικός νομικός λόγος, αλλά έχει και έννομο συμφέρον επανακαταμέτρησης που ανάγεται στο δικαίωμα λήψης της εκλογικής επιχορήγησης, εφόσον υπερβεί το ποσοστό των ψήφων το 1,5%. Όπως ισχυρίστηκε ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα το ποσοστό του 1,5% υπολείπεται μόλις 2.068 ψήφους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ακολούθησε η ανακήρυξη των βουλευτών με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα και ο οριστικώς πίνακας κατανομής των εδρών των κομμάτων.

Παρ΄όλα αυτά, η κ.Κωνσταντοπούλου με νέα αίτησή της ζήτησε από το Πρωτοδικείο Αθηνών τη συνέχιση της καταμέτρησης και παράλληλα ζήτησε αντίγραφα των τηλεγραφημάτων των δικαστικών αντιπροσώπων που αφορούν τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων.

Το Πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημά της, σημειώνοντας ότι πρέπει να κατατεθεί ένσταση στο Εκλογοδικείο, κάτι όμως που δεν έγινε.

Έτσι, η κ.Κωνσταντοπούλου προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, επί της αιτήσεώς της.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 443/2024 απόφασή τους, απέρριψαν την αίτησή της, συνταυτιζόμενοι με το Πρωτοδικείο Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αμφισβητηθεί ενώπιον του Εκλογοδικείου, δεν μπορεί από το ΣτΕ να ελεγχθεί ούτε ευθέως ούτε παραπίπτοντος.

Τελικά, το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι στερείται δικαιοδοσίας να επιληφθεί και απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της «Πλεύσης Ελευθερίας» και της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα