Το σκηνικό στην Αχαΐα και οι στόχοι των κομμάτων

04.06.2023 / 12:00
5592935

Αύξηση για ΝΔ, διπολισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ

Έρχονται ξανά στην Πάτρα οι αρχηγοί – Κανένας εφησυχασμός στους κομματικούς μηχανισμούς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Σε… πολιτικό συναγερμό βρίσκονται τα κόμματα, με φόντο τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν καλά ότι κανείς και καμιά δεν πρέπει να εφησυχάζει. Το υψηλό ποσοστό και η ιστορική διαφορά από το δεύτερο κόμμα στις κάλπες της 21ης Μαΐου δίνει μεν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για αυτοδυναμία, τίποτα όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού η κάλπη έως το πρωί της Κυριακής  των εκλογών είναι άδεια.

Η… γραμμή που δόθηκε από την ηγεσία του κόμματος, τόσο στα στελέχη που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια, όσο και στον κομματικό ιστό, είναι «ότι συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο με τις πρώτες εκλογές. Με σεμνότητα και ταπεινότητα, χωρίς αλαζονεία και δηλώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν επικοινωνιακά από άλλα κόμματα και να προκαλέσουν πληγή στη ΝΔ. Με θετικό και προγραμματικό λόγο ώστε να φτάσουν οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας στην ευρεία κοινωνία, μιλώντας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, εν μέσω δύσκολων συνθηκών και κρίσεων και καλώντας τους πολίτες να τα συγκρίνουν με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η σύγκριση με το κόμμα της Κουμουνδούρου και το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας, δηλαδή σταθερότητα ή παλινωδίες, αύξησε τη διαφορά.

Επίσης, πολιτικά στελέχη δίνουν έμφαση στην εκ νέου κινητοποίηση των νέων και πιστεύουν πως «η συμμετοχή θα είναι εφάμιλλη της πρώτης κάλπης, αφού τώρα οι πολίτες θα ψηφίσουν με γνώμονα την κυβερνητική σταθερότητα, αποφεύγοντας εντελώς την χαλαρή ψήφο. Ως εκ τούτου, θεωρείται προφανές ότι η ροή προς τη ΝΔ θα είναι ξανά μεγάλη».

«Μεγαλύτερη δυναμική, 4ος βουλευτής»

Σε επίπεδο Αχαΐας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Οργάνωσης, Αντώνη Κουνάβη, οι περιοδείες και οι επαφές με τους πολίτες συνεχίζονται κανονικά, έχοντας ξεκινήσει από την αρχή και με τον ίδιο παλμό. Στόχος του κόμματος είναι η διατήρηση της πρωτιάς στο νομό και η αύξηση των ποσοστών, ενώ με το μπόνους των 40 εδρών που θα πάρει το πρώτο κόμμα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η ΝΔ θα εκλέξει και 4ο βουλευτή στην Αχαΐα, πράγμα όμως διόλου εύκολο. Ακόμη, κλιμάκια από την Αθήνα με σημαίνοντα στελέχη του κόμματος θα καταφθάσουν στην Πάτρα, όπως ο κ. Χρυσοχοϊδης, ενώ προγραμματίζεται εκ νέου επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ανοιχτή ομιλία, την προτελευταία ή τελευταία εβδομάδα.

Φόβος στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετρούν τις «πληγές» τους και σε τοπικό επίπεδο, ενώ στον απόηχο των κεντρικών εσωκομματικών αναταράξεων, καταγράφονται παρόμοιες  και στην Αχαΐα, με βέλη κατά των βουλευτών της προηγούμενης Βουλής, αλλά και προς τη Νομαρχιακή. Βρίσκεται όμως σε εξέλιξη πορεία αντιστροφής του κλίματος εσωστρέφειας, με συνεχείς δράσεις στην κοινωνία, ώστε να μάθει μεγαλύτερο μέρος της για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι δεν έγινε στις πρώτες εκλογές. Αυτό είναι και το «κλειδί» για την αύξηση των ποσοστών του κόμματος, μαζί βέβαια με τη συντεταγμένη παρουσία σε εκδηλώσεις και ΜΜΕ, ώστε να μην αποπροσανατολίζει η πολυφωνία για ορισμένα μείζονα θέματα της χώρας. Η νομαρχιακή επιτροπή σε συνεργασία με τα συντονιστικά του κόμματος και τις οργανώσεις μελών έχουν ξεκινήσει νέο κύκλο συζητήσεων με τη βάση και πολίτες, ενώ θεωρείται σίγουρο πως στην Πάτρα θα έρθει ξανά ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, «μιας και η πρόσφατη συγκέντρωση στην Αχαϊκή πρωτεύουσα θεωρήθηκε πετυχημένη», σύμφωνα με τον συντονιστή του κόμματος στο νομό, Μιχάλη Σιδηρόπουλο.

Σχετικά τώρα με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, πανελλαδικά και τοπικά, τα στελέχη του κόμματος που λειτουργούν με ρεαλισμό, γνωρίζουν προφανώς ότι η συνθήκη δύσκολα αλλάζει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η «ψαλίδα» δεν μπορεί να κλείσει αισθητά. Για έναν παραδοσιακά κεντροαριστερό νομό όπως η Αχαΐα ήταν πλήγμα η δεύτερη θέση, παρά την πανελλαδική εικόνα, κάτι που θεωρείται απαγορευτικό για τον δεύτερο εκλογικό κύκλο. Από τη μία λοιπόν καταγράφεται αισιοδοξία για περαιτέρω συσπείρωση και αύξηση ποσοστών και τρεις βουλευτές στην Αχαΐα, από την άλλη, σε ένα διπολικό εσωκομματικό σκηνικό, δεν λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλείται στις δεύτερες κάλπες ξανά μόνο από τη ΝΔ με χαώδη διαφορά, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, με τη δημιουργία νέου σκηνικού στην κεντροαριστερά. Ήδη, δε, ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος με τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος.

Το σκηνικό στην Αχαΐα και οι στόχοι των κομμάτων 2

«Πραγματική αντιπολίτευση»

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η συνταγή είναι μία: «Διμέτωπος αγώνας. Κατά του ελιτισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη και του λαϊκισμού του Αλέξη Τσίπρα». Γνωρίζουν πως δεν θα είναι μία εύκολη εκλογική μάχη, όμως διακρίνουν πως στην κοινωνία υπάρχει θετικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ και επιστροφές ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια είχαν απογοητευθεί και… μετανάστευσαν σε άλλα κόμματα, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει σημάνει την έναρξη της… μάχης για τη δημιουργία ενός νέου τοπίου στην προοδευτική παράταξη, την οποία φιλοδοξεί να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ, «αφού δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε και δεν μπορεί, διογκώνοντας τα ποσοστά της ΝΔ». Υποστηρίζουν, επίσης, πως, «έχουν μπει οι βάσεις της ‘’αναγέννησης’’ του κόμματος, που μπορεί να ανακόψει την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως μία πραγματική αντιπολίτευση». Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι «η πλειοψηφία των εκλεγέντων με το ΠΑΣΟΚ είναι νέα πρόσωπα, τα οποία μπορούν να σηκώσουν την ευθύνη τόσο του κόμματός τους, όσο και της κεντροαριστεράς, σε μία προοδευτική, εξελικτική διαδικασία».

Στην Αχαΐα, επιβεβαιώνονται εκείνοι που έλεγαν ότι είναι δύσκολος αλλά ρεαλιστικός ο στόχος της δεύτερης έδρας. Δεν μπαίνει ταβάνι ως προς το ποσοστό, ενώ το ρεύμα στον χώρο της κεντροαριστεράς ευνοεί αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Τα τοπικά κλιμάκια του  κόμματος «οργώνουν» ξανά το νομό», σύμφωνα με τον γραμματέα της Ν.Ε., Νίκο Μοίραλη, ενώ έμφαση θα δοθεί στο εκλογικό κέντρο και στο εκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Γεωργίου. Δεδομένη θεωρείται, τέλος, νέα επίσκεψη του κ. Ανδρουλάκη στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα