Το ψωμί, ψωμάκι – Άρχισε το «ράλι» ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα

20.09.2021 / 19:58
700

Του Θάνου Χριστακόπουλου

Σε «τσουνάμι» εξελίσσεται το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα που, έχει δρόμο ακόμα και έχει ήδη αρχίσει να εξανεμίζει το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων. Ήδη σε φούρνους της Πάτρας άρχισε η αύξηση και του ψωμιού που πλέον πωλείται ένα ευρώ το φρατζολάκι από 80 λεπτά που κόστιζε μέχρι πρόσφατα.

Η λίστα όμως των τσουχτερών ανατιμήσεων είναι μακρά και δεν εξαντλείται στο ψωμί και εν γένει τα αρτοσκευάσματα. Έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών στην περιοχή μας, που δημοσιεύει σήμερα ο «Νεολόγος», καταδεικνύει ότι, το τελευταίο διάστημα, πάρα πολλά είδη, από εκείνα που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς», έχουν πάρει στην κυριολεξία «φωτιά». Για παράδειγμα στο ελαιόλαδο παρατηρείται αύξηση έως 25%, στο ρύζι έως 20%, στα είδη covid έως 200%, στα ροδάκινα έως 100%, το ίδιο και στις ντομάτες, στα καύσιμα έως 20%, στα μακαρόνια 10%, το γάλα πέρυσι κόστιζε κατά μέσο όρο 1,08 ευρώ και φέτος φτάνει από 1,28 έως και 1,37 ευρώ το λίτρο, τα αγγούρια έφτασαν στο ένα ευρώ από 50 λεπτά πέρυσι, ενώ τα σύκα πωλούνται μέχρι και 7 ευρώ.

Το κλίμα στην αγορά είναι ήδη βαρύ και σύμφωνα με τα όσα εκτιμά ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, θα επιβαρυνθεί και άλλο το επόμενο διάστημα, καθώς όπως εκτιμά μιλώντας στον «Ν», το ράλι των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και πέραν των Χριστουγέννων, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων.

«Μείναμε με το στόμα ανοικτό»

Δύσκολο χαρακτηρίζουν το επόμενο διάστημα και οι αρτοποιοί της πόλης οι οποίοι βλέπουν τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν να τους «χτυπούν» η μια μετά την άλλη. Άλευρα, σουσάμι, λάδια, βούτυρο και άλλα υλικά έχουν φτάσει στο «Θεό», όπως αναφέρουν όσοι κλήθηκαν να κάνουν παραγγελίες για τους φούρνους τους τον τελευταίο μήνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Συντεχνίας αρτοποιών Πάτρας, Επαμεινώνδας Ανδρεόπουλος ο οποίος, όπως λέει στον «Ν», με το που επέστρεψε από τις διακοπές του και βλέποντας τα τιμολόγια που έχει να πληρώσει… έμεινε κυριολεκτικά με το στόμα ανοικτό. «Δεν πίστευα στα μάτια μου.

Το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά περίπου 40%, ενώ το σουσάμι από 52 ευρώ το σακί που αγοράζαμε πλέον έφτασε τα 80 ευρώ! Κι έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, φανταστείτε τι έχει να συμβεί το επόμενο διάστημα», σημειώνει ο κ. Ανδρεόπουλος. Όπως όλα δείχνουν οι αρτοποιοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν όλες αυτές τις ανατιμήσεις με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να μετακυλήσουν μέρος τους στην τιμή του ψωμιού, των βουτημάτων, των φρυγανιών, των τυροπιτοειδών, κρουασάν και όλων των άλλων σκευασμάτων του διακινούν. Όπως διαπιστώνουν ήδη οι καταναλωτές, κάποιοι φούρνοι της πόλης, έχουν αυξήσει την τιμή του ψωμιού, ειδοποιώντας σχετικά τους πελάτες τους.

Το ποσοστό της αύξησης των τιμών δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς καθώς κάθε επαγγελματίας έχει διαφορετικά κοστολόγια και θα κινηθεί κατά το δοκούν. «Το σίγουρο είναι ότι οι συνάδελφοι δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν ακόμα ένα κύμα ανατιμήσεων. Το κάναμε με το ΦΠΑ που από το 9% έφτασε στο 24%, το κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις, πλέον φτάσαμε στο σημείο που ακόμα κι εμείς θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι.

Θα δούμε άσχημα πράγματα τον χειμώνα. Προμηνύεται πείνα. Οι πληροφορίες μου λένε ότι θα έχουμε έναν Γολγοθά ανατιμήσεων μέχρι τα Χριστούγεννα. Ότι δείτε ως αύξηση τώρα μην πιστέψετε ότι θα μείνει εκεί, μπορεί να αναγκαστούν οι επαγγελματίες να βάλουν και άλλες αυξήσεις στην πορεία», τονίζει ο κ. Ανδρεόπουλος. 

«Περιμέναμε μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης,  σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις αυξήσεις των προϊόντων καθώς και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα το ουσιαστικό που θα ελαφρύνει τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι πολίτες. Όπως εξηγεί δεν ανακοίνωσε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο με αποτέλεσμα οι αυξήσεις που θα γίνουν να αγγίζουν κάθε ελληνικό σπίτι. «Ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο.

Διαμαρτυρόμαστε και απαιτούμε παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν να ρυθμιστεί η αγορά, αλλιώς θα πρέπει να το κάνουμε εμείς οι καταναλωτές, αποφεύγοντας να αγοράζουμε προϊόντα που έχουν πάρει μεγάλες αυξήσεις. Πώς όμως να γίνει αυτό όταν οι ανατιμήσεις αφορούν προϊόντα πρώτης ανάγκης;

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει μείωση ΦΠΑ σε γάλα, άρτο, νερό, αλεύρι κ.α. Είναι εντυπωσιακό πάντως που ανακοινώθηκε μείωσε στο ΦΠΑ των γυμναστηρίων και ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι πλέον οι επιχειρηματίες έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Ανάγαγε δηλαδή των ΦΠΑ στο κέρδος. Το ΦΠΑ όταν μειώνεται γίνεται, κανονικά, για να ελαφρωθεί ο καταναλωτής. Τώρα ο κ. Γεωργιάδης είναι σαν να δίνει σήμα να το πάρουν ως κέρδος οι επιχειρηματίες. Αυτή είναι η λογική τους», σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ* 

Χαρτικά: από 3,5% έως 35%

Όσπρια: 3% έως 10%

Ελαιόλαδο: 15 έως 25%

Καφές: 2,8% έως 12%

Σπορέλαια: 14% έως 50%

Φυτίνη: 14%

Μπισκότα: 3,5% έως 8%

Σακούλες απορριμμάτων: 5% έως 10%

Αλουμινόχαρτο: 4,5% έως 7,5%

Σαπούνια: 3% έως 12%

Απορρυπαντικό πλυντηρίου: 2,5% έως 10%

Μακαρόνια: 10%

Γάλα από 1,08 ευρώ το λίτρο 1,28 έως 1,37 φέτος

Ρύζι: 11% έως 20%

Κατεψυγμένα ψάρια: 5% έως 12%

Μπύρες: 2% έως 7,5%

Αναψυκτικά: 2% έως 8%

Εμφιαλωμένο νερό: 4% έως 10%

Είδη covid-19: έως 200%

Ροδάκινα: έως 100%

Ντομάτες: έως 100%

Καύσιμα: 12% έως 20%

Υλικά οικοδομής: 35%

*Πηγή: Ινστιτούτο Καταναλωτή

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα