Το πρώτο τρίμηνο του 2021 έγιναν 303 υιοθεσίες και 338 αναδοχές

22.06.2021 / 20:31
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ka 9

Τα στοιχεία που αφορούν τις υιοθεσίες και τις αναδοχές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2021 έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη (22/6) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επισημαίνοντας ότι, από σήμερα και κάθε τρεις μήνες, θα δημοσιοποιούνται στο paidi.gov.gr τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

«Με τη λειτουργία του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Υιοθεσιών και Αναδοχών, το κράτος έχει για πρώτη φορά μία σαφή εικόνα με ακριβή δεδομένα, που καθημερινά ανανεώνονται, για τον αριθμό και τα στοιχεία των παιδιών, των αιτήσεων, αλλά και την πορεία των συνδέσεων υιοθεσιών/αναδοχών», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «είναι η πρώτη φορά που το κράτος παρέχει μία καθαρή εικόνα για την υιοθεσία και την αναδοχή που βασίζεται σε ποσοτικά δεδομένα».

Σήμερα, στην Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 1.564 παιδιά σε 87 ιδρύματα, εκ των οποίων τα 30 είναι δημόσια και τα 57 ιδιωτικά. Από τα στοιχεία διαφαίνεται πως για 711 παιδιά το σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασής τους είναι η αναδοχή ή η υιοθεσία. Τα 614 από αυτά είναι ηλικίας 6 ετών και άνω. Επισημαίνεται ότι, από τα 711 αυτά παιδιά, τα 638 πληρούν τις προϋποθέσεις για αναδοχή, ενώ μόλις 73 για υιοθεσία.

Πέραν της αναδοχής και της υιοθεσίας, στο γενικό σύνολο των παιδιών, που φιλοξενούνται σε δομές (1.564), προτείνεται από τις δομές η παραμονή τους στο ίδρυμα για 342 παιδιά, ενώ για 173 παιδιά προβλέπεται η επιστροφή στη φυσική οικογένειά τους.

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας βρίσκονται 838 αιτήσεις, εκ των οποίων 825 για υιοθεσία και μόνο 13 για αναδοχή.

Τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η αναδοχή μπορεί να οδηγήσει στην άμεση αποϊδρυματοποίηση άνω του 40% των παιδιών τα οποία φιλοξενούνται σήμερα σε κάποιο ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται ότι, από την αρχή λειτουργίας του νέου συστήματος, έχουν ολοκληρωθεί 303 υιοθεσίες και 338 αναδοχές» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα