Πάτρα: Ελάχιστο το πράσινο που υπάρχει γύρω μας – Σε εξέλιξη καμπάνια για την προστασία των αστικών δέντρων

22.05.2022 / 11:30
dentra 2

ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ

eleana.magdalinou@gmail.com

Mε την κλιματική αλλαγή να μας έχει ήδη «χτυπήσει καμπανάκι» και τις επιπτώσεις να τις βιώνουμε πλέον καθημερινά, είναι πιο επιτακτική από ποτέ, η ανάγκη προστασίας του ενίσχυσης του πρασίνου που υπάρχει στο αστικό περιβάλλον και ο σωστός καλλωπισμός των δέντρων και των φυτών γενικότερα που υπάρχουν μέσα στις πόλεις. Πρόσφατα, 30 φορείς και οργανώσεις – μεταξύ αυτών και η Κοινοτοπία της Πάτρας – ζήτησαν να σταματήσει το «κουτσούρεμα» των δέντρων σε πλατείες και δρόμους και να προστατευθεί με κάθε τρόπο η φύση που υπάρχει μέσα στις πόλεις. «Είναι ένα πρόβλημα που η κάθε πόλη της Ελλάδας νόμιζε ότι είναι τοπικό και μόνο δικό της, όμως αποδείχθηκε ότι αφορούσε πολλές πόλεις της χώρας μας. Στόχος είναι να προστατευθεί το λίγο – δυστυχώς – πράσινο που υπάρχει γύρω μας, να ακουστεί η φωνή των ενεργών πολιτών έτσι ώστε όλοι να ζούμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον» εξηγεί στον «Ν» ο Ανδρέας Σπηλιώτης, εκ μέρους της Κοινοτοπίας.

Πολύτιμη «ανάσα» στις μεγαλουπόλεις

Η ύπαρξη δέντρων και γενικότερα πρασίνου μέσα στις πόλεις είναι καθοριστικής σημασίας για το μικροκλίμα που δημιουργείται και αφορά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα όλων μας. Τα δέντρα προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών: Προσφέρουν περισσότερο δροσιά και σκίαση τους θερινούς μήνες. Απορροφούν ήχους, άρα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ηχορύπανση και προσφέρουν πιο καθαρό αέρα και περισσότερο οξυγόνο, δεσμεύοντας το διοιξείδιο του άνθρακα. Κυρίως τους μήνες της Άνοιξης, αποτελούν θέσεις φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών που ζουν μέσα στις πόλεις και φυσικά προστατεύουν από τις πλημμύρες που όλοι έχουμε δει τις επιπτώσεις τους, τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας. Ακόμη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την  αισθητική απόλαυση και αναψυχή που χαρίζουν. 

Οπως επισημαίνεται στο κοινό κείμενο των φορέων: «Τα δέντρα κλαδεύονται με τρόπο τόσο δραστικό, που απομένει σχεδόν μόνο ο κορμός. Αφαιρείται όλη η κόμη τους και αυτό που μένει είναι μια εικόνα ακρωτηριασμένων και καρατομημένων δέντρων, που έχουν απολέσει εντελώς το φυσικό σχήμα τους. Ακόμα χειρότερα, όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην άνοιξη, δηλαδή στην εποχή κατά την οποία τα πουλιά έχουν ήδη φωλιές, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αυγών ή/και νεοσσών να πέφτει στο έδαφος, με μοιραία συνήθως κατάληξη. Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 για τη διατήρηση των άγριων πουλιών ορίζει στο άρθρο 5 ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος πρακτική του κλαδέματος αυτού κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη».

Τί συμβαίνει στην Πάτρα

Και την Πάτρα, όπως σχεδόν τις περισσότερες μεγαλουπόλεις, την «πνίγει» το τσιμέντο. «Δυστυχώς είναι ελάχιστο πράσινο που έχουμε στην πόλη μας και αυτό που υπάρχει δεν το σεβόμαστε. Η Πάτρα είναι πυκνοδομημένη και με ελάχιστους χώρους πρασίνου» αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ν» ο Ανδρέας Σπηλιώτης, εκ μέρους της Κοινοτοπίας. Όπως επισημαίνει: «Δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τα πάρκα και τους ανοικτούς χώρους, αλλά και με το τί συμβαίνει στο αστικό κέντρο, στον στενό πυρήνα της πόλης, εκεί που κινούμαστε όλοι μας καθημερινά. Και δυστυχώς εκεί δεν έχουμε το πράσινο που θα έπρεπε. Χαρακτηριστικά να αναφέρω, ότι φτιάχτηκαν πεζόδρομοι στο κέντρο της Πάτρας και δεν φυτεύθηκαν δέντρα. Εμείς, με την βοήθεια και των πολιτών σώσαμε την πλατεία Καλλιπάτειρας, αλλά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Επίσης, με δικαστικές αποφάσεις χάνονται και δεσμευμένα οικόπεδα που θα μπροούσαν να γίνουν χώροι πρασίνου. Πρόσφατα, μια έρευνα, έδειξε την Πάτρα στην πρώτη πεντάδα των πιο πράσινων πόλεων. Αλλά αυτό δεν ισχύει, γιατί λαμβάνονται υπόψιν και οι γύρω περιοχές, όπως Ρίο, Βραχναίικα κ.ά, και όχι το αστικό κέντρο. Οι φορείς που έχουν πρώτα από όλα την ευθύνη – στην προκειμένη περίπτωση οι Δήμοι, να αλλάξουν λογική. Να φυτεύουν όσο περισσότερο μπορούν, ο καλλωπισμός να γίνεται με τον σωστό τρόπο και όχι εις βάρος των δέντρων και των φυτών, αλλά και ο καθένας από εμάς να λειτουργεί με περιβαλλοντική σκέψη. Για παράδειγμα, να βγούμε να ποτίσουμε το δεντράκι που βρίσκεται μπροστά από την πολυκατοικία μας. Ζητάμε από όλους τους πολίτες να γίνουν και σε αυτό το θέμα πιο ενεργοί και πιο ευαισθητοποιημένοι, όπως έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και με άλλα θέματα, για παράδειγμα των ζώων (άγριων, αδέσποτων, συντροφιάς κ.ο.κ.)».

Πάτρα: Ελάχιστο το πράσινο που υπάρχει γύρω μας - Σε εξέλιξη καμπάνια για την προστασία των αστικών δέντρων 2

Τί ζητούν οι 30 φορείς – οργανώσεις

Mε τις υπογραφές να ξεπερνούν ήδη τις 5.000 ζητείται:

1. Όλοι όσοι αναλαμβάνουν εργασίες κλαδέματος δέντρων από τους δήμους πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση – να έχουν διδαχθεί τεχνικές δενδροκομίας.

2. Να καταρτιστεί ένας οδηγός για τις κλαδεύσεις ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να εφαρμόζεται από όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που προβαίνουν σε κλαδέματα. Ο οδηγός αυτός σε γενικές γραμμές πρέπει να ορίζει: α) ποια είδη δέντρων πρέπει να κλαδεύονται στο αστικό περιβάλλον και πότε, σύμφωνα με τις αρχές δενδροκομίας, β) τους ενδεδειγμένους τρόπους κλαδέματος ώστε τα δέντρα να διατηρούν την υγεία τους και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρέχουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν (ρύθμιση μικροκλίματος, σκίαση, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διατήρηση των αισθητικών και οικολογικών τους λειτουργιών).

3. Μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να απαγορευτεί οποιοδήποτε κλάδεμα δέντρων κατά την περίοδο της φωλεοποίησης των πουλιών και της ανάπτυξης των νεοσσών τους, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να υπογράψει το κείμενο στο https://secure.avaaz.org (ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα