Το πιο απολαυστικό σερβίρισμα: Σπύρος Στεργίου και Τάσος Γιατράς μιλούν για την επανεκκίνηση της εστίασης στην Πάτρα –Το μεγάλο «αγκάθι»

07.05.2021 / 8:57
ΕΣΤΙΑΣΗ

Της Ελεάνας Μαγδαληνού

Με ικανοποίηση και χαρά – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσίαζαν τα προβλήματα – υποδέχθηκαν και οι επιχειρηματίες της Πάτρας και των γύρω –  κυρίως παραλιακών περιοχών – την επανεκκίνηση της εστίασης από την περασμένη Δευτέρα 3 Μαϊου, μετά από έξι ολόκληρους μήνες απουσίας.

Οι πατρινοί, όπως αποδείχθηκε, «δίψαγαν» για να βγουν , να συναντηθούν με τους φίλους τους και να ξαναπολαύσουν τον καφέ τους, σε γυάλινο ποτήρι και πάλι καθιστοί, με όλα να θυμίζουν, κάτι από την προ-κορονοϊού εποχή. Με τη βοήθεια και της καλοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή αλλά και των αργιών, κανείς δεν έμεινε σπίτι και όλοι βγήκαν έξω, σε Πάτρα, Ρίο, Βραχνέικα κ.ά., όχι μόνο για καφέ, αλλά και για φαγητό και ποτό και παντού επικρατούσε κλίμα γιορτής. Γι΄αυτό και κυρίως την πρώτη μέρα παρατηρήθηκαν και φαινόμενα συνωστισμού σε κάποια δημοφιλή στέκια της πατρινής νεολαίας, που όμως δεν αφορούσαν στο εσωτερικό των καταστημάτων, αλλά στους γύρω χώρους τους.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αφού δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ξανακλείσουν, γι΄ αυτό και στην πλειοψηφία τους λειτουργούν υποδειγματικά και φροντίζουν να εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ για αποστάσεις, μάσκες, self test στο προσωπικό κ.ο.κ.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το θέμα, τόσο του ωραρίου, όσο και η απουσία μουσικής, που αντί να λύνουν το πρόβλημα, μάλλον το διογκώνουν. Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης – Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) και Τάσο Γιατρά, μέλος της διοικούσας επιτροπής Εστίαση Πάτρας και ιδρυτικό μέλος Estiasigreece μίλησαν στον «Νεολόγο» για τα θετικά και αρνητικά, επανεκκίνησης της εστίασης.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Το πιο απολαυστικό σερβίρισμα: Σπύρος Στεργίου και Τάσος Γιατράς μιλούν για την επανεκκίνηση της εστίασης στην Πάτρα –Το μεγάλο «αγκάθι» 3

«Με άγχος και χωρίς να λείπουν τα τεχνικά προβλήματα» άνοιξαν σχεδόν όλα τα καταστήματα εστίασης στην περιοχής. Δεν άνοιξαν κάποια με ειδικούς κωδικούς και κάποιοι συνάδελφοι που δεν πρόλαβαν να ετοιμαστούν, αφού έγινε ξαφνικά η ανακοίνωση για άνοιγμα στις 3 Μαϊου και περιμένανε την επανεκκίνηση στις 10 με 15 Μαϊου.

Τα καταστήματα εστίασης κατακλύστηκαν από κόσμο και οι πατρινοί όπως φάνηκε είχαν ανάγκη να βγουν έξω και να βρεθούν και πάλι στα αγαπημένα τους καταστήματα. Και εγώ προσωπικά, μπορώ να σας πω, ότι ένιωσα αυτή τη χαρά. Τώρα, δύο παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια». Όπως τονίζουμε από τον Ιανουάριο, η εστίαση θα έπρεπε να είναι ανοικτή με συντεταγμένο τρόπο, για να μην συγκεντρώνεται η νεολαία σε πλατείες και τώρα και σε παραλίες και να κάνει κορονοπάρτι, με μεγαλύτερο συνωστισμό και χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη, να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων, μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα, όπως και προβλέπει ο νομός. Επίσης, να λυθεί άμεσα και το θέμα με τη μουσική. Να επιτρέπεται η μουσική, στα ντεσιμπέλ, που ορίζει ο νόμος, που σε τέτοια ντεσιμπέλ, ακούμε μουσική και στα σπίτια μας. Τώρα, αν κάποιος επιχειρηματίας, θέλει να τα ανεβάσει, αυτό είναι δικό του θέμα και θα βρεθεί αντιμέτωπος, με τις συνέπειες του νόμου. Αν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, του ωραρίου και της μουσικής, πιστεύω ότι θα μπορεί να ξαναλειτουργήσει η εστίαση σε συντεταγμένους ρυθμούς».

ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΤΡΑΣ

Το πιο απολαυστικό σερβίρισμα: Σπύρος Στεργίου και Τάσος Γιατράς μιλούν για την επανεκκίνηση της εστίασης στην Πάτρα –Το μεγάλο «αγκάθι» 4

«Η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης είναι από μόνη της ένα θετικό βήμα επιστροφής στην καθημερινότητα όλων μας. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για υπολειτουργία ή ακάμα καλύτερα για μια λειτουργία ειδικών συνθηκών. Η εξυπηρέτηση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση μουσικής και το μειωμένο ωράριο είναι άκρως περιοριστικά για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ειδικά για το ωράριο, αποδεικνύεται και στην πράξη πως λειτουργεί αρνητικά τόσο για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων όσο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ο κόσμος συνεχίζει να περιφέρεται και μετά την απαγόρευση, ενώ τα καταστήματα χάνουν κρίσιμους τζίρους για την βιωσιμότητα τους. Προτεραιότητα όλων η επόμενη μέρα να είναι σ’ ένα ασφαλές, υγειονομικά, περιβάλλον. Εξίσου σημαντική είναι και η ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, καθώς και ο εξορθολογισμός χρόνιων στρεβλώσεων του κλάδου».

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα