Το παζλ της ντροπής

08.05.2022 / 12:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
37107283

Μπορεί οι κυβερνώντες να παριστάνουν ότι δεν βλέπουν, ας μην ξεχνούν όμως πως εκεί που λείπει η ντροπή, γεννιέται η οργή.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΡΤΙΝΟΥ

Σταχυολογώ από τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών:

1. Την έγκρισή της έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σχετικά με τον καθορισμό των τιμών του ρεύματος στις αγορές τους, με βάση δική τους, εθνική πρόταση και τη μεταξύ τους συνεργασία, για τους επόμενους 12 μήνες. Η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού που θα περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου το 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών.

2. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ χαρακτηρίζει «λαϊκισμό» το ότι η αντιπολίτευση, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και απλοί πολίτες καταγγέλλουν τις χιλιάδες ανάλγητες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής.

3. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δίκαιη αποτίμηση» την αμοιβή των 360.000  ευρώ το χρόνο του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ (δηλαδή ένα χιλιάρικο τη μέρα).

4. Για την έπαυλη των 759 τετραγωνικών μέτρων που χτίζει το ίδιο «χρυσό παιδί» της ΔΕΗ στη Τζιά, βουλευτίνα της ΝΔ υπερηφάνως δήλωσε «χαλάλι του» (υποθέτω ότι θα είναι μεταξύ των διακεκριμένων προσκεκλημένων κατά την σεμνή τελετή των εγκαινίων).

5. Η ΓΣ των μετόχων της ΔΕΗ έχει πάρει απόφαση να επαναγοράσει 1.856.000 μετοχές της εταιρείας συνολικής αξίας 16 εκατομμυρίων ευρώ και να τις διανείμει ως μπόνους στα χρυσά παιδιά- στελέχη της. Η απόφαση έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Μέχρι τώρα έχουν αγοραστεί τουλάχιστον 466.238 μετοχές.

6. Βουλευτής της ΝΔ που διαθέτει 18 ακίνητα και χρωστάει περί τις 260.000 ευρώ δηλώνει ότι «το τζάμπα με το οποίο έχει γαλουχηθεί η ελληνική κοινωνία πέθανε και τώρα πρέπει να πληρώσει».

7. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε πρόσφατα στη Μεγ. Βρετανία με τον πρίγκιπα Κάρολο και αντάλλαξε απόψεις ώστε να αποκτήσει εμπειρία (ο κ. Μητσοτάκης) για την εκμετάλλευση των κτημάτων του Τατοΐου (ως γνωστόν, η βασιλική οικογένεια της φίλης χώρας έχει τεράστια σχετική εμπειρία, καθώς θεωρείται από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης – και όχι μόνον – παγκοσμίως). 

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει θεατής στην αντιμετώπιση της έξαρσης της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα. Όταν για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας το οικογενειακό εισόδημα εξαντλείται πλέον την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα και δεν φαίνεται κανένα φως στην άκρη του τούνελ. Αντίθετα, η βοή της κοινωνίας φαίνεται ότι δεν διαπερνά τους τοίχους του μεγάρου Μαξίμου και των Υπουργείων.  Ίσως γιατί θεωρούν ότι όσα αναφέραμε παραπάνω είναι ασύνδετα κομμάτια μιας συγκυρίας που θα περάσει έτσι, από μόνη της, ή με αποφάσεις όπως αυτές που κηρύσσουν τη λήξη της πανδημίας επειδή η κυβέρνηση καταργεί τα υγειονομικά μέτρα.

Όμως τα γεγονότα στα οποία αναφερθήκαμε δεν είναι ασύνδετα περιστατικά. Είναι κομμάτια ενός πάζλ που ολοκληρώνει μια πραγματική εικόνα που δεν είναι πια δυνατόν να κρυφτεί. Είναι ορατή και αισθητή και επώδυνη. Και συναρμολογεί το παζλ της ντροπής. Μπορεί οι κυβερνώντες να παριστάνουν ότι δεν το βλέπουν, κλεισμένοι μέσα στους πύργους τους, στις επαύλεις τους, στη θαλπωρή των ανέσεών τους.

Ας μην ξεχνούν όμως πως εκεί που λείπει η ντροπή, γεννιέται η οργή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα