Παρασκευή, 20.11.2020, 7:49 πμ

Το Πάτρα-Πύργος στην τριάδα των επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

20.11.2020 / 7:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
patron-pirrgpu-simansh

Την «Αγία Τριάδα» των μεγάλων οδικών έργων της χώρας αποτελούν τρεις μεγάλοι οδικοί άξονες ανάμεσα στους οποίους είναι και η Πατρών- Πύργου.
Μαζί με το ΒΟΑΚ και το βόρειο τμήμα του Ε65 είναι στην κορυφή της λίστας των οδικών έργων και εκτιμάται ότι μέσα στο 2021 θα έχει οριστικά δρομολογηθεί η υλοποίηση τους και αποτελούν την κορωνίδα των επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το επόμενο διάστημα.

Τα τρία έργα έχουν σημαντικό «παρελθόν» με την ωρίμανση της κατασκευής του και εκτός από τον ΒΟΑΚ, τα άλλα δύο υπήρξαν τμήματα που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το μακρινό 2008 αλλά λόγω της κρίσης το 2013 ακολούθησαν διαφορετική μοίρα.

Πάτρα-Πύργος
Το πιο προχωρημένο από τα τρία. Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε το πράσινο φως από την DG Regio πράγμα που σημαίνει ότι τώρα πρέπει να περάσει από την DG Comp. Στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχουν ξεκινήσει οι υποστηρικτικές μελέτες για την τεκμηρίωση του αιτήματος έγκρισης.

Παράλληλα το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με την αρμόδια διεύθυνση της Επιτροπής (DG REGIO) για την επανεπιβεβαίωση της χρηματοδότησης του έργου και μάλιστα όπως είχε διαρρεύσει μέσω non paper, υπό πιο ευνοϊκούς χρονικούς όρους μετά την λήψη των ως άνω εγκρίσεων.

Στη συνέχεια το έργο θα «κουμπώσει» με την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού η οποία θα καταβάλλει κεφάλαια περίπου 80 εκατ. ευρώ. Η τροποποιημένη σύμβαση θα κυρωθεί στη Βουλή και μετά θα υπογραφεί. Στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν το 2021 και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2024. Στα πλεονεκτήματα του έργου είναι η απουσία μεγάλων τεχνικών που θα απαιτούσαν περισσότερο χρόνο. Πρόκειται για έργο περίπου 310 εκατ.ευρω, για τη δημιουργία ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου 75 χλμ (σχεδόν αποκλειστικά σε νέα χάραξη) με 2λωρίδες ανά κατεύθυνση και στηθαίο ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα