Το παράδειγμα της αρχαίας Ρώμης

17.05.2021 / 9:06
vgenopoulos_fanis

Του Φάνη Βγενόπουλου

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ξεκίνησε από μία πόλη της Ιταλίας, τη Ρώμη, και εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου, με πληθυσμό – στην ακμή της – από 50 έως και 90 εκατομμύρια κατοίκους (περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού), και κατακτήσεις γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Όλα αυτά έγιναν χάρη στις πανίσχυρες ρωμαϊκές λεγεώνες, αλλά και στην πολιτική οξυδέρκεια των ηγετών της αυτοκρατορίας, οι οποίοι γνώριζαν πώς να κατευνάζουν τις αντιδράσεις των κατακτημένων λαών. Βασικός παράγοντας για την διατήρηση της ηρεμίας στην αυτοκρατορία, ήταν η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη που προσέφερε η Ρώμη, η οποία γνώριζε πολύ καλά, πώς να αφομοιώνει τους λαούς που κυβερνούσε.

Για αυτό και προσέφερε απλόχερα την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη στους ελεύθερους κατοίκους όλης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ώστε να αισθάνονται συμμέτοχοι της αυτοκρατορίας, αλλά και για τους… φορολογεί με μεγαλύτερη ευκολία.  Ήταν και αυτή μια παράμετρος για να «ανθίσει» η αυτοκρατορία και να διατηρηθεί για αιώνες.

Το παράδειγμα της αρχαίας Ρώμης, μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα δύο ειδήσεις: Η πρώτη για τις εκτιμήσεις ενόψει της φετινής απογραφής και η δεύτερη για τις εξετάσεις πολιτογράφησης μεταναστών που θα γίνουν αυτή την Κυριακή.

Η γενική απογραφή του πληθυσμού θα γίνει από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 23 Νοεμβρίου και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Η εκτίμηση είναι ότι στην απογραφή θα έχουμε 500.000 λιγότερους κατοίκους σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, 250.000 περισσότερους άνω των 65 ετών, μείωση των νέων στις 200.000 και μια μείωση, γύρω στις 550.000, στους ανθρώπους που είναι σε εργάσιμη ηλικία από 20-65 ετών.

Μάλιστα, οι επιπτώσεις από τη μείωση του πληθυσμού θα είναι απτές και στην Πάτρα, η οποία  θα χάσει την τρίτη θέση σε πληθυσμό πόλη της χώρας από το Ηράκλειο.

Με δύο λόγια, η Ελλάδα μικραίνει σε πληθυσμό και γερνάει, όπως άλλωστε όλες οι δυτικές κοινωνίες. Ωστόσο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα καταγράψουν αύξηση των κατοίκων τους, λόγω της παρουσίας των προσφύγων.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Πολιτεία κάνει αυστηρές τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης για μετανάστες που ζουν για χρόνια και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα, ώστε να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Την Κυριακή, όσοι μετανάστες επιθυμούν να πάρουν την ιθαγένεια, δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, με θέματα που θα επιλεγούν από τράπεζα θεμάτων.

Η απάντηση των θεμάτων αυτών, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο πολύπλευρων και εξειδικευμένων γνώσεων, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που δεν έχουν καμία σχέση με το βαθμό ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία, με γνώσεις που δεν έχει ούτε η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Αναπόφευκτές οι συγκρίσεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα