Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει μπει σε στενωπό – Το αδιέξοδο που έχει προκύψει

06.11.2020 / 22:27
gko 6

Μπορεί ο νόμος Γαβρόγλου και η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος να μην ήταν αυτός που έφερε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το ακαδημαϊκό ίδρυμα της αχαϊκής πρωτεύουσας – όπως θέλησε ρητορικά να ρωτήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας την πρυτανική αρχή δια μέσω των ΜΜΕ – όμως σίγουρα έκανε πολλά από αυτά να έχουν φτάσει στο αδιέξοδο.

Σε συνδυασμό φυσικά με άλλους παράγοντες, οι βασικότεροι των οποίων είναι το οικονομικό και η υπό στελέχωση σε έμψυχο ακαδημαϊκό προσωπικό.  Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής και πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, ο κλοιός και στα δύο αυτά ζωτικά τμήματα για την ομαλή λειτουργία του ακαδημαϊκού ιδρύματος, έχει σφίξει για τα καλά.

Ο προϋπολογισμός, με βάση τα ετήσια κονδύλια που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό το υπουργείο για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα για το 2021, είναι κατά 20% μικρότερος από αυτόν του 2020 για το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ οι ανάγκες παραμένουν το ίδιο αυξημένες. Στο θέμα του έμψυχου δυναμικού, και πάλι το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες για ενίσχυση του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τη στιγμή που πάνω από 50 μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, το υπουργείο προχώρησε σε μόλις 12 προσλήψεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα κενά στα ήδη υπάρχοντα που έφερε ο νόμος Γαβρόγλου, που με την προσθήκη του συνόλου σχεδόν των σχολών του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος στο Πανεπιστήμιο Πατρών (μόλις τρεις προσεταιρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) αύξησε τις σχολές και κατά συνέπεια αύξησε και τις ανάγκες.

«Ζούμε πλέον μία σειρά από προβλήματα που αποτελούν συνέπειες όλων των αυτών δυσμενών παραγόντων και έχουν να κάνουν με την λειτουργία των νέων τμημάτων που έχουν προκύψει από τη συνέργεια με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Στην ουσία είμαστε ο καθολικός διάδοχος μέσα από τη συγχώνευση αυτή, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις των σχολών του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και αυτό μας πάει δεκαετίες πίσω, αφού ως αποτέλεσμα  της κατάστασης αυτής έχουν προκύψει δεκάδες προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών».

 Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου – ο οποίος είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έφερνε στο ακαδημαϊκό ίδρυμα ο νόμος Γαβρόγλου και μάλιστα είχε διαφωνήσει με την τότε πρυτανική αρχή και είχε αποχωρήσει από το σχήμα – παραλαμβάνοντας την πρυτανεία, γνώριζε τις δυσκολίες και την αποστολή που αναλαμβάνει.

Ήδη όμως στην έως τώρα σύντομη θητεία του έχουν προκύψει επιπλέον προβλήματα.  Βλέποντας, τα μειωμένα κονδύλια, τις ελλείψεις στους ΔΕΠ, αλλά και μία σειρά προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσπάθησε μέσα από μία σειρά επαφών με βουλευτές και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, να συσπειρώσει άπαντες γύρω από το ακαδημαϊκό ίδρυμα, προβάλλοντας τη σημασία του για την περιοχή.

Η συνάντηση με την υπουργό

Η επιστολή δε που έστειλε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να της εκθέσει από κοντά όλα αυτά τα προβλήματα του ιδρύματος και να της διαμηνύσει το αδιέξοδο που υπάρχει στο οικονομικό και στο διδακτικό ζήτημα, είχε ως αποτέλεσμα την συνάντηση μαζί της.

«Συναντηθήκαμε με την κ. υπουργό, μαζί με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μαντζαβίνο και της παρουσιάσαμε αναλυτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Περιμένουμε τις απαντήσεις της και τις προτάσεις της».

Ενήμεροι για τα σημαντικά αυτά ζητήματα που ουσιαστικά δεν δίνουν τη δυνατότητα σε πάρα πολλές σχολές να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά, παρέχοντας ένα επίπεδο σπουδών του βεληνεκούς του Πανεπιστημίου Πατρών είναι και όλοι οι φορείς, μέσα από τις συναντήσεις αυτές που έκανε ο κ. Μπούρας.

«Γνωρίζουν άπαντες τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για στήριξη. Περιμένουμε μέσα από το ενδιαφέρον αυτό να δούμε τα ανάλογα αποτελέσματα».

Τμήματα με ελάχιστους ΔΕΠ

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών που έχουν από μηδέν έως τρεις ΔΕΠ – μονίμους καθηγητές.

Τα τμήματα αυτά είναι αδύνατον να λειτουργήσουν ομαλά, στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν. Πέρα από τους ΔΕΠ και το ακαδημαϊκό προσωπικό, σημαντικές ελλείψεις υπάρχον επίσης στο τεχνικό, αλλά και στο διοικητικό προσωπικό.

Ένα επιπλέον πρόβλημα για το Πανεπιστήμιο Πατρών, ύστερα από τη συνέργεια με τις σχολές του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, είναι ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει διασκορπιστεί σε πάνω από πέντε αστικά κέντρα της Περιφέρειας, από το Μεσολόγγι, το Αίγιο και Ναύπακτο, έως την Αμαλιάδα και τον Πύργου.

Επιπλέον οι τρεις πολυτεχνικές σχολές του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος που απαρτίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (σύμφωνα με πολλούς οι μοναδικές σχολές των ΑΤΕΙ που είχαν τη δυναμική και το ερευνητικό επίπεδο για να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας ), λειτουργούν στην αχαϊκή πρωτεύουσα, με έξοδα που πληρώνει αποκλειστικά  το Πανεπιστήμιο Πατρών (το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει μόνο την ευθύνη για την διαχείριση της φοιτητικής εστίας του Κούκου).

Ασφυκτικό το περιβάλλον

Είναι και αυτό ένα από τα παράδοξα της συγχώνευσης. Το ζητούμενο όμως για το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν είναι αυτό.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν λύσεις που να δίνουν την δυνατότητα στο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Πάτρας, όχι μόνο να λειτουργήσει σωστά, αλλά να διατηρήσει, και αν είναι δυνατόν, να βελτιώσει το επίπεδο των σπουδών που παρέχει στους φοιτητές του, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη του προσφορά στη σύγχρονη επιστημονική έρευνα.

Κάτι που κάτω από αυτές τις καταστάσεις αδυνατεί να κάνει. «Έχουμε αναλάβει να εκπαιδεύσουμε και να δώσουμε τα πτυχία τους στους τριτοετείς και τεταρτοετείς των σχολών του πρώην ΑΤΕΙ και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε και σε αυτό , λόγω έλλειψης προσωπικού» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας για να μας δώσει να καταλάβουμε το σκηνικό που διαγράφεται γύρω από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασφυκτικό και δύσκολο» δηλώνει ο πρύτανης σχετικά με το μέλλον του Πανεπιστημίου Πατρών. «Είναι η στιγμή που θα πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Διαφορετικά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μπαίνουμε σε περιπέτειες».

Δεν έχει πρόθεση να αποσύρει τον νόμο

Όσο για την πιθανότητα ανατροπής της ισχύς του νόμου Γαβρόγλου, κάτι που ενδεχομένως να έδινε την προοπτική στο Πανεπιστήμιο Πατρών για να ισοσταθμίσει κάπως τα πράγματα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η νυν κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά τον καιρό που ήταν αντιπολίτευση ότι θα τον αποσύρει, ο κ. Μπούρας βλέπει το σενάριο αυτό ως εξαιρετικά απίθανο.

«Είναι 1,5 χρόνο που βρίσκεται αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία. Αν ήθελε πράγματι να αποσύρει τον νόμο Γαβρόγλου πιστεύετε ότι δεν θα το είχε κάνει μέχρι σήμερα; Μακάρι να συμβεί, όμως μετά από ένα τόσο χρονικό διάστημα που είναι στην εξουσία χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτα προς μία τέτοια κατεύθυνση, προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος και δεν βλέπω πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα