Το μυστήριο των «ματωμένων» καταρρακτών στην Ανταρκτική επιτέλους επιλύθηκε

24.03.2023 / 8:25
cache_980x637_Crop_medium_1591_122322_22_04_19_184848

Το μυστήριο γύρω από τους «ματωμένους» καταρράκτες στην Ανταρκτική λύθηκε μετά από δεκαετίες σύγχυσης και εικασιών.Ρίξτε μια ματιά σε οποιαδήποτε φωτογραφία ή βίντεο των «αιματοβαμμένων» καταρρακτών και σύντομα θα καταλάβετε από πού πήρε το όνομά του…

Βρίσκεται στις ξηρές κοιλάδες McMurdo της Ανταρκτικής, η ροή του νερού μοιάζει με κάποιο είδος σκηνής εγκλήματος, καθώς οι έντονες κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις υπερκαλύπτουν το κατά τα άλλα γκρίζο και λευκό φόντο.

Από τότε που ανακαλύφθηκε το 1911 από τον Αυστραλό γεωλόγο Τόμας Γκρίφιθ Τέιλορ, οι άνθρωποι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί το φαινόμενο μοιάζει έτσι.

Για δεκαετίες, διατυπώθηκαν πολλές υποθέσεις, από τις συνηθισμένες, όπως τα κόκκινα φύκια, μέχρι τις γελοίες, δηλαδή εξωγήινες πύλες.

Για αυτή τη γωνιά του κόσμου λοιπόν, υπάρχει μια πολύ πιο λογική εξήγηση.

Εκτός από τις κόκκινες αποχρώσεις του, οι επιστήμονες ήθελαν να καταλάβουν γιατί οι καταρράκτες Blood Falls αποτελούνται από τρεχούμενο νερό, δεδομένου ότι το κάνουν σε ένα μέρος όπου η μέση θερμοκρασία είναι σχεδόν -19 βαθμοί Κελσίου και υπάρχει ελάχιστη τήξη στην επιφάνεια.

Χάρη σε μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αλάσκα Fairbanks, μεταξύ των οποίων και η εξερευνήτρια του National Geographic Erin C Pettit, γνωρίζουμε τώρα τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Χρησιμοποιώντας ραδιοηχοβολισμούς, οι οποίοι επέτρεψαν στην ομάδα να χαρτογραφήσει τα χαρακτηριστικά της περιοχής, ανακάλυψαν ότι το νερό είναι εξαιρετικά αλμυρό – μιλάμε για υπερδιπλάσια περιεκτικότητα σε αλάτι σε σχέση με το θαλασσινό νερό.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η άλμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, και δεδομένου ότι είναι αρχικά αποκομμένη από την ατμόσφαιρα, όταν έρχεται σε επαφή με οξυγόνο, οξειδώνεται – ή σκουριάζει. Εξ ου και ο ασυνήθιστος χρωματισμός.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα