Το μήνυμα του Τάσου Σταυρογιαννόπουλου για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

28.01.2022 / 11:10
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
2980107

Μήνυμα του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,
Τα σχολεία μας σήμερα εορτάζουν και τιμούν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών: του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, των ανθρώπων δηλαδή εκείνων οι οποίοι δικαιολογημένα θεωρούνται ως οι προστάτες των ελληνικών και χριστιανικών γραμμάτων. Ο κοινός εορτασμός των τριών αυτών μεγάλων Ιεραρχών της Εκκλησίας, οφείλεται στη βαθύτατη επίδρασή τους στην παιδεία, και γενικότερα στην πνευματική πορεία του ελληνισμού και του χριστιανισμού.
Οι Τρεις Ιεράρχες υποστήριξαν το θεμελιώδη ρόλο της Παιδείας και αγωνίσθηκαν για μια Παιδεία, η οποία δε θα προσφέρει μόνο γνώσεις, αλλά θα είναι συνεργία γνώσεων και ήθους, ώστε η μόρφωση να αποβαίνει ουσιαστικά σε διαμόρφωση χαρακτήρων. Πίστευαν σε Παιδεία που θα είναι προσανατολισμένη στο συνάνθρωπο και σε σχολείο, το οποίο θα διδάσκει τη φιλανθρωπία, το σεβασμό σε κάθε αδύναμο και πάσχοντα συνάνθρωπο, την ελευθερία που συνδυάζεται με υπευθυνότητα, τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό.
Οι Τρεις Οικουμενικοί Δάσκαλοι, που συνέδεσαν την Ορθοδοξία με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και τον πολιτισμό, πρόταξαν στην παιδεία τον αγώνα για την αρετή και την αγάπη. Η αρετή οδηγεί στη θέωση και επιτυγχάνεται με τη χάρη του Θεού και την ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου. Η σχέση που διέπει δασκάλους και μαθητές είναι σχέση αγαπητική, σχέση προσωπική και σχέση αμοιβαιότητας.
Η μεγαλύτερη τιμή, ωστόσο, που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στους τρεις μεγάλους οικουμενικούς διδασκάλους, τους οποίους εορτάζουμε σήμερα, δεν είναι τόσο η συμβολή τους στην παιδεία και τον πολιτισμό του παρελθόντος, αλλά η συνειδητοποίηση του έργου τους για τον σημερινό κόσμο, όσο και εκείνον που έρχεται. Η σημερινή εορτή αποτελεί περισσότερο μια κλήση στους μετέχοντες της ελληνικής παιδείας να συνδέσουν την ιστορική μνήμη με το μέλλον της κοινωνίας μας, αναδεικνύοντας έτσι τους «τρεις μέγιστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος» ως πνευματικούς μας οδηγούς.
Ευχόμαστε η ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών να αποτελεί πυξίδα για τους δασκάλους μας και φάρο για τους μαθητές μας.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα