Το μήνυμα του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας για το Πολυτεχνείο

17.11.2020 / 7:16
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
politexneio

Σε μήνυμά του για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Τάσος Σταυρογιαννόπουλος αναφέρει τα εξής:

“Συμπληρώνονται φέτος 47 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973, ενάντια στη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τον απανταχού ελληνισμό. Τα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελούν ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ο ξεσηκωμός των φοιτητών ήταν αποτέλεσμα της συσσωρευμένης αγανάκτησης και αντίστασης του ελληνικού λαού, ειδικά της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος, απέναντι σε ένα απολυταρχικό και φασιστικό καθεστώς. Τα συνθήματα «Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία» συμπυκνώνουν την έκφραση της δίψας ενός ολόκληρου λαού για ελευθερία, ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία.

Τα μηνύματα του αγώνα και της αντίστασης εκείνης της εποχής παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Αποτελούν οδηγό όλων μας για δημοκρατική επαγρύπνηση, ενίσχυση των θεσμών και θωράκιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε ως κοινωνία να θέσουμε προτεραιότητα στην παιδεία, στην αγωγή και στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερα, στις μέρες μας, που η φονική πανδημία απειλεί πέρα από τη ζωή των ανθρώπων και το εκπαιδευτικό σύστημα, όλοι οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη δημόσια εκπαίδευση και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκει το λαό μας, όπως και όλη την ανθρωπότητα, σε μια μεγάλη δοκιμασία λόγω του covid 19. Συνεπώς, ο εορτασμός υποχρεωτικά διαφέρει από τις προηγούμενες χρονιές. Η εξάπλωση της πανδημίας και ο αυτοπεριορισμός των πολιτών δεν επιτρέπουν στα σχολεία γιορτές, ποιήματα και τραγούδια. Ωστόσο, τούτο καθόλου δεν πρέπει να μας πτοεί. Το Πολυτεχνείο ζει στις καρδιές μας ως μια αιμάτινη υποθήκη μιας ολόκληρης γενιάς, που συνεχώς μας θυμίζει τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μας εμπνέει για συνεχείς αγώνες για τη διαφύλαξή τους.”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα