Το ΚΙΝΑΛ μήλον της έριδος

12.04.2021 / 10:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
vasilis_skouris

Του Βασίλη Σκουρή

Μήλον της έριδος μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και …δελφίνων έχει γίνει το Κίνημα Αλλαγής, με τη Φώφη Γεννηματά να ετοιμάζεται για ένα κρίσιμο εξάμηνο, το οποίο εν πολλοίς θα κρίνει και την πολιτική της καριέρα!

Το Κίνημα Αλλαγής είναι το κόμμα εκείνο που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, αλλά και που το εντός του έτους, το αργότερο το πρώτο δίμηνο του νέου χρόνου, θα πρέπει να εκλέξει τον (την) αρχηγό του, με καθολική ψηφοφορία των μελών και των φίλων του.

Διεμβολισμός από το μέγαρο Μαξίμου

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός έχει ξεγράψει τη Φώφη Γεννηματά από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Μόνο και μόνο μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη – «λυπάμαι γιατί αλλιώς είχατε ξεκινήσει τη διαδρομή σας» – φτάνει, σύμφωνα με  τους συνεργάτες της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ώστε να διαφανούν οι προθέσεις του πρωθυπουργού.

Παρότι υπήρξε η βασική σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» της προεκλογικής περιόδου, είναι φανερό πως πλέον η ηγεσία της κυβέρνησης εκτιμά πως υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά το Κίνημα Αλλαγής πιθανότερο είναι να μην ενταχθεί στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για το σήμερα και το αύριο και να μην γίνει το κόμμα-δορυφόρος που θα επιθυμούσε.

Γιατί όμως, χρειάζεται το Κίνημα Αλλαγής στο Μαξίμου, πέραν από το να μην σχηματιστεί ένα αντικυβερνητικό μέτωπο σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην είναι αναγκασμένος να βρεθεί με μοναδικό σύμμαχο – και αυτό όχι για πάντα – με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης;

Πρώτον, προκειμένου να μην σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση που με τις εκλογές της απλής αναλογικής το αποτελέσματα βγάλει αποδυναμωμένη τη Νέα Δημοκρατία και ενισχυμένους ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, πράγμα που αυτή τη στιγμή φαίνεται σχεδόν αδύνατο – αλλά «αυτή τη στιγμή», όμως.

Και δεύτερον, γιατί ακόμα και σε τυχόν δεύτερες εκλογές η Νέα Δημοκρατία λάμβανε τα ποσοστά του 2019 (κανένας πια δεν το πιστεύει,  με τον δικό της – νέο – εκλογικό νόμο), θα ελάμβανε στη Βουλή οριακή αυτοδυναμία.

Σύμφωνα ε τους γνωρίζοντες και ενόψει των εκλογών του ΚΙΝΑΛ για ανάδειξη ηγεσίας με καθολική ψηφοφορία από τη βάση, το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους-κατά πάσα πιθανότητα το προσεχές φθινόπωρο:

– Το Μαξίμου δεν θέλει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τη Φώφη Γεννηματά, γεγονός που έδειξε με την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία και η παρέμβαση του Γιώργου Φλωρίδη, με επιθετικό άρθρο στα «Νέα», με τη Χαριλάου Τρικούπη να πιστεύει ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έκανε «εξυπηρέτηση’ στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας!

– Ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του για όποιον μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τις λέξεις, «φωτογράφισε» τις εκτιμήσεις του για την επιλογή που θα ήθελε στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

– Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο υποψήφιος που επιθυμεί η ηγεσία της ΝΔ – ή σε περίπτωση, παρά τις προσδοκίες,  που και ο «εκλεκτός» δεν συμπλεύσει με τις στρατηγικές του Μαξίμου- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εκλογών, θα διεμβολίσει τη Χαριλάου Τρικούπη, παίρνοντας στελέχη της στη Νέα Δημοκρατία.

Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να έχει οριστικοποιήσει τη στάση της έναντι της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν φαίνεται να προχωρεί σε πρόταση διαλόγου για το ενδεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα –εκτιμώντας και τα πραγματικά δεδομένα- δεν θέτει θέμα αυτοδυναμίας. Προεκλογικά, πάντως, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, παρότι και οι δυο έχουν θέσει ως βασικό τους αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία, θα συγκρουστούν για τις ψήφους του χώρου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει προσωπικές σχέσεις με τη Φώφη Γεννηματά, αλλά και με κανέναν από τους υποψηφίους δελφίνους της Χαριλάου Τρικούπη.

Ξεκινά η μάχη για την ηγεσία

Η απομάκρυνση, λόγω και της πανδημίας, του ενδεχόμενου πρόωρων εθνικών εκλογών, τουλάχιστον για φέτος, σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή της ηγεσίας του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά, που επιθυμεί διακαώς μια νέα θητεία, οριστικοποιεί την στρατηγική της, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχοντας ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του  κινητοποιείται έντονα σε όλη τη χώρα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένει τη φθορά των αντιπάλων του. Εν αναμονή για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είναι ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα και ο Χάρης Καστανίδης.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι αν μπορεί να παρέμβει η Νέα Δημοκρατία – ή και άλλο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Η απάντηση είναι ναι- και όχι μόνο μέσω πολιτικών πιέσεων. Αλλά και αποστέλλοντας μέλη της να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, αν δεν ληφθούν μέτρα ώστε αυτές να είναι απολύτως «περιφρουρημένες».

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα