Το κερί… να μην σβήσει! Αβεβαιότητα λόγω πανδημίας στους Πατρινούς κηροπλάστες-Αγωνία για το μέλλον του κλάδου

27.04.2021 / 10:54
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ti-simvolizei-pasxalini-lampada

Της Κατερίνας Τσουκαλά

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από το 2020, έχουν πλήξει την εμπορική δραστηριότητα και τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Ένας από τους εμπορικούς κλάδους που έχουν βιώσει έντονα τις συνέπειες αυτής της νέας κατάστασης είναι και αυτός της κηροπλαστικής. Η περιορισμένη λειτουργία των   Ναών σε όλη την επικράτεια, καθώς και ο λιτός εορτασμός των μεγάλων θρησκευτικών εορτών Χριστούγεννα – Πάσχα, οδήγησε σε μείωση της ζήτησης των προϊόντων του κλάδου και ως εκ τούτου την κατακόρυφη μείωση των εσόδων του, που οδεύει αναπόφευκτα πλέον σε πρόβλημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κηροπλαστική. Τι να επιφυλάσσει άραγε το μέλλον; Για την δύσκολη αυτή περίοδο που αντιμετωπίζουν, τοποθετήθηκαν Πατρινοί επιχειρηματίες του κλάδου της κηροπλαστικής, με μια ευχή να τελειώσουν όλα γρήγορα και να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς.

Μάνου Βασιλική: «Προσπαθούμε να επικοινωνούμε πια με τα θεία από το σπίτι μας»

«Διανύοντας έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς το άνοιγμα των εκκλησιών μας, έχει έρθει μια ανατροπή στις ζωές όλων των πιστών. Προσπαθούμε να επικοινωνούμε πια με τα θεία από το σπίτι μας, προσπαθώντας να μην δημιουργούμε προβλήματα στην εκκλησία και στην πολιτεία αντίστοιχα. Αυτό όμως έχει και ως αντίκτυπο τη μείωση της παραγωγής στα κηροπλαστεία, τόσο στην χονδρική, όσο και στην λιανική. Πέρυσι, βιώσαμε ένα Πάσχα με κλειστά εντελώς τα καταστήματα σε μια αδιέξοδη κατάσταση και φέτος βιώνουμε μια εορταστική περίοδο εν μέρει λειτουργική. Αυτό, λοιπόν, θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας στις πατρινές επιχειρήσεις. Η ευχή όλων να τελειώσει γρήγορα όλη αυτή η κατάσταση με τον ιό και την πανδημία και να επιστρέψουμε στην πρώιμη κατάσταση και στην κανονικότητά μας. Καλό Πάσχα σε όλους».

Καραβαγγέλη Άννα Μαρία: «Η πανδημία έχει δυναμώσει την πίστη»

«Ίσως η ανάγκη μας για αναφορά  το θρησκευτικό φρόνημα μοιάζει πιο δυνατό. Οι πελάτες μας θέλουν να προσφέρουν τα τάματα τους, να ανάψουν το λιβάνι, να τιμήσουν όσους λείπουν… και κυρίως να ανάψουν τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Αυτή είναι η δική μας συναισθηματική ανθρώπινη προσέγγιση. Εμπορικά, εννοείται, είμαστε μια πληγείσα επιχείρηση που το κερί σαν είδος έχει χάσει ήδη μια ημερολογιακή χρόνια (Πάσχα/καλοκαίρι, γάμοι βαπτίσεις και απλά ακροβατούμε για το φετινό). Παραμένουμε όμως αισιόδοξοι, ζωντανοί, κυρίως χάρη στην εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των πελατών μας. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες, οι μεγάλης ηλικίας πελάτες μας δυσκολεύονται στο μήνυμα και ραντεβού παρόλη τη καλή τους διάθεση. Σε κάθε περίπτωση βαδίζουμε αχαρτογράφητα, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κεφάλαιο, χωρίς να γνωρίζουμε καν αν οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν και πως θα πρέπει να καλύψουμε τις πιθανές ανάγκες αβέβαιο όμως αν θα υπάρξουν. Ωστόσο, πιστεύουμε στο: Υγεία πίστη και προσαρμοστικότητα… φως παντού».

Καραβιώτης Παναγιώτης: «Ο κλάδος μας βρίσκεται σε τρομερή ύφεση»

«Τόσο καιρό ο κλάδος μας βρίσκεται σε τρομερή ύφεση. Η κηροπλαστική είναι το μοναδικό επάγγελμα που από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο τώρα, με τις εκκλησίες να παραμένουν κλειστές, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Τονίζω το κλειστές, γιατί απλά όταν το κράτος λέει πως οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, εννοεί κάποιες μέρες που απλά να λειτουργούν για εννέα και δέκα άτομα αντίστοιχα και με μια κατανάλωση από τον κόσμο σε κεριά σχεδόν μηδαμινή. Μέσα σε ένα ολόκληρο χρόνο έχουμε δουλέψει έναν μήνα (Αύγουστο) και για λίγο, μη έχοντας πια αντικείμενο δουλειάς. Όλα αυτά, αποκλειστικά μιλώντας για την κατασκευή κεριών της εκκλησίας, διότι αν ασχοληθούμε με τους γάμους, τις βαπτίσεις και την κατασκευή λαμπάδων ακόμα και εκεί το αποτέλεσμα φαντάζει το ίδιο. Θεωρώ πως το επάγγελμα μας βρίσκεται στην χειρότερη μοίρα. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και του Πάσχα όπως και κάποιες άλλες εορτές είναι ο πυρήνας των κηροπλαστείων, αν λοιπόν δεν πραγματοποιηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο και δεν υπάρχει η διάθεση του κεριού σε εκκλησίες, ούτε λαμπάδες για την Ανάσταση, τότε δεν υπάρχει κηροπλάστης. Δεν είμαστε κατάστημα λιανικής πώλησης π.χ. υποδημάτων, που δεν θα αγοράσουμε τώρα, αλλά σε ένα μήνα. Όταν φύγουν οι γιορτές δεν θα γυρίσει ο κόσμος να ανάψει το κεράκι που χάθηκε. Επίσης, είναι ένα προϊόν που έχει χρόνο ζωής και επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες, εξαρτάται από τον χώρο αποθήκευσης και την θερμοκρασία που θα υπάρχει εντός αυτού, πρόκειται για μία παραγωγή η οποία διατίθεται άμεσα στην αγορά. Τέλος, θεωρώ πως κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για τον κλάδο μας που οδηγεί στο να σβήσει. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα