Το «καλάθι» της ΔΕΘ – Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη

06.08.2022 / 20:00
85η ΔΕΘ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ FUEL PASS 3 ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ενέργεια που θα κρίνουν πολλές από τις παροχές

Συσκέψεις επί συσκέψεων και πυρετώδεις προετοιμασίες πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο σχέδιά της είναι να ανακοινώσει ένα πακέτο παροχών που θα καλύπτει, όσους περισσότερους πολίτες είναι εφικτό, όμως το πόσα μέτρα θα «χωρέσουν» τελικά στο «καλάθι» του Πρωθυπουργού εξαρτηθεί από την πορεία της ενεργειακής κρίσης. Αυτή τη στιγμή, το «πακέτο» υπολογίζεται πως μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, όμως το μεγάλο ερωτηματικό είναι τί μέρος των πρόσθετων δαπανών θα απορροφήσει η στήριξη που θα χρειαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Προϋποθέσεις για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, μέσω του οποίου θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημιουργεί η εισπραξιμότητα στον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ιδιαίτερα καλή είναι η εικόνα και στην αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών».

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Σύμφωνα με τους πρώτους προγραμματισμούς του κυβερνητικού επιτελείου, ανοίγει ο δρόμος για Fuel Pass 3, για νέα επιταγή ακρίβειας, για αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και νέα επιπλέον ενίσχυση για τα τιμολόγια ρεύματος εάν προκύψει ανάγκη.

Επίσης, «ζωντανή» παραμένει η υπόσχεση του πρωθυπουργού για πολιτική λύση στο ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Αυξάνονται οι δαπάνες… αλλά και τα έσοδα

Δεδομένων των εξελίξεων λοιπόν, τόσο στο πεδίο των εσόδων, όσο όμως και σε αυτό των εξόδων, το υπουργείο Οικονομικών, προετοιμάζεται για την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού: Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ χωρίς να μεταβάλλεται ο στόχος για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα (2% του ΑΕΠ).

Το ακριβές ύψος των πρόσθετων δαπανών που θα εγγραφούν με τη μορφή του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα κλειδώσει μέσα στον Αύγουστο αφού νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών αποκτήσει πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων και τον Ιούλιο.

Με τα στοιχεία έως το τέλος Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 26,259 δισ. ευρώ με υπέρβαση 2,079 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και τα φορολογικά έφτασαν τα 24,673 δισ. ευρώ με υπέρβαση 3,584 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού.

Η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται στις αρχές Σεπτέμβρη και οι πρόσθετες δαπάνες είναι αυτές οι οποίες θα δώσουν τον «αέρα» των παροχών στη φετινή ΔΕΘ.

«Κλειδί» των παροχών… η ενέργεια

Το «καλάθι» των παροχών θα κριθεί από την πορεία της ενεργειακής κρίσης. Οι λογαριασμοί του υπουργείου Οικονομικών για εξάλειψη του 80%-90% των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έγιναν με την τιμή του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα (σταθερά τις τελευταίες ημέρες οι τιμές είναι πάνω από 200 ευρώ) αθροίζοντας το δημοσιονομικό κόστος εξαμήνου σε 1,1 δισ. ευρώ.

Ήδη όμως, τον Αύγουστο η κρατική συμμετοχή στο πακέτο των επιδοτήσεων για την ενέργεια έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ και το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο.

Τακτοποιούν τα χρέη τους

Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι σπεύδουν να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία, ενώ, παράλληλα, έχουν ήδη επιστραφεί περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών», με περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να καταβάλλουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό, έχοντας έκπτωση 15%.

Ειδικότερα, με βάση τα εν λόγω στοιχεία:

–  Στον φόρο εισοδήματος, το περίπου 50% του έως τώρα βεβαιωμένου φόρου έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Από τα 2,258 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν έως στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 1,046 δισ. ευρώ. Ενώ, όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, από τα 2,1 δισ. που έχουν βεβαιωθεί ως φόρος εισοδήματος, έχουν πληρωθεί ήδη 450 εκατ. ευρώ.

– Στον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εφέτος έχει πληρωθεί ήδη ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ήτοι, έχει εισπραχθεί περισσότερος από τον μισό φόρο ακινήτων, στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

– Στις «επιστρεπτέες προκαταβολές», μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής έως τις 29 Ιουλίου, ένας αριθμός 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να αποκομίσουν την έκπτωση 15%. Εξ αυτών:

  • 156.000 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ.
  • 52.000 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 500- 1.000 ευρώ.
  • 8 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 200.000- 300.000 ευρώ

Τέλος, εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα καταρρίψουν εφέτος νέο ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 60 δισ. ευρώ, από 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και 44 δισ. ευρώ το 2019. Μόνο τον Ιούνιο, οι συναλλαγές αυτές ήταν αυξημένες κατά 36%, με την αξία τους το α’ εξάμηνο να ξεπερνά ήδη τα 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30%- 40%. Τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στο 17,6%, τον Φεβρουάριο στο 30%, τον Μάρτιο στο 39%, τον Απρίλιο στο 32% και τον Μάιο στο 36,5%. Φέρνοντας πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα