Το γενικό lockdown είναι γεγονός- Δείτε LIVE το διάγγελμα Μητσοτάκη

05.11.2020 / 11:29
1676184_diagelma_mitsotaki_6_koronoios_123_1

Ο κύβος ερρίφθη. Σχεδόν έξι μήνες από την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, η χώρα φαίνεται να οδηγείται σε ένα δεύτερο καθολικό lockdown, με στόχο να τεθούν αναχώματα στο δεύτερο και πλέον ισχυρό χτύπημα του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δώδεκα το μεσημέρι ανακοινώνει τις τελικές αποφάσεις του όσον αφορά στις δραστικές παρεμβάσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή πιθανότατα από το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου.

Ποια μέτρα βρίσκονται προ των πυλών

Εφόσον η χώρα οδηγηθεί για το επόμενο κρίσιμο διάστημα σε ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown, τότε, ουσιαστικά, στο σύνολο της Επικρατείας θα εφαρμοστεί το περιβόητο πλέον μοντέλο της Θεσσαλονίκης, το οποίο απέχει ελάχιστα από το dna των μέτρων του πρώτου κύματος. Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία των δημοτικών σχολείων αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά, καθώς γυμνάσια και λύκεια είναι αυτά που θα περάσουν το…κατώφλι της τηλεκπαίδευσης. Μία ακόμα διαφορά σε σχέση με το lockdown της άνοιξης θα είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί. Κατά τα λοιπά:

-Το λιανεμπόριο θα κλείσει και ανοικτά θα παραμείνουν φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.

-Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας. Θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.

-Θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων.

-Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση του εργοδότη.

-Από τις πέντε το πρωί μέχρι τις εννέα το βράδυ, οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με την αποστολή δωρεάν μηνυμάτων στο 13033. Για τα μηνύματα θα υπάρχουν οι γνωστές έξι επιλογές:

-Επιλογή 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας).

-Επιλογή 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

-Επιλογή 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού. Μετάβαση στην τράπεζα, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

-Επιλογή 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε αυτήν την επιλογή θα προστεθεί και η μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα

-Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή, υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

-Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι μέτρου.

Όπως είναι αναμενόμενο, τα νέα περιοριστικά μέτρα θα φέρουν και την ανακοίνωση παρεμβάσεων στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, που θα πληγούν. Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, της συνεχούς στήριξης κοινωνικών ομάδων δείχνουν συνεχώς κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο δυναμικό, το οποίο εξελίσσεται και αναπροσαρμόζεται διαρκώς, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα