Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών “τρώει” και την Καλόγρια

24.05.2021 / 21:35
ντα 17

Εκατοντάδες δορυφορικές εικόνες της περιόδου 1995-2020 αξιοποιήθηκαν από ερευνητές που μετείχαν στο έργο “Space for Shore” για να αναλύσουν περισσότερα από 900 χιλιόμετρα ακτών στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους ήταν και τμήμα ακτών της Αχαΐας, στην δυτική πλευρά της περιφερειακής ενότητας, την Καλογριά.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και παρέχει μια σειρά από εργαλεία για την παρακολούθηση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών μέσω της αξιοποίησης προϊόντων παρατήρησης της Γης.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο  “Space for Shore” χαρτογράφησε ένα τμήμα των ελληνικών ακτών στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία και περιοχές της Θράκης.

Δύο από τους εταίρους του έργου (Terraspatium και i-Sea) επεξεργάστηκαν εκατοντάδες δορυφορικές εικόνες για να παρακολουθήσουν την διάβρωση των ακτών.

 Τα αποτελέσματα έδειξαν την ευθραυστότητα της ελληνικής ακτογραμμής και πως είναι πιθανό να αυξηθεί το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών μέσα στα επόμενα χρόνια. Την περίοδο 1995-2020, παρατηρήθηκαν μεταβολές περίπου στο 40% των ακτών που μελετήθηκαν.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι η προοδευτική συσσώρευση ιζημάτων προκαλεί την ανάπτυξη παραλιών. Μια άλλη διαπίστωση είναι ότι σχεδόν το 10% των παράκτιων περιοχών που μελετήθηκαν υπόκεινται σε διάβρωση μεγαλύτερη των τριών μέτρων ετησίως.

πηγή: Πελοπόννησος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα