Το έντονο παρασκήνιο προτού παρθεί η οριστική αποφαση για τα νέα σκληρά μέτρα

01.11.2020 / 8:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 2

Eντονο παρασκήνιο και αλλεπάλληλες συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις προηγήθηκαν πριν ο πρωθυπουργός οριστικοποιήσει τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε χθες για την ανάσχεση της πανδημίας.

Τα «καμπανάκια» χτυπούσαν δυνατά τις τελευταίες εβδομάδες από τους λοιμωξιολόγους, καθώς η προβολή της επιδημιολογικής εικόνας έδειχνε, ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και η μόνη λύση ήταν η λήψη αυστηρών μέτρων που θα ελαχιστοποιούσαν τις μεγάλες εστίες διασποράς του κορoνοϊού.

Η απείθεια, η κόπωση και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων πολλαπλασίασαν εκθετικά τα νέα κρούσματα, καθώς ξεπέρασαν το όριο των 2000 μολύνσεων σε μία ημέρα, με δυσμενείς προβλέψεις για το προσεχές χρονικό διάστημα. Όλο αυτό το «εκρηκτικό κοκτέιλ» σε συνδυασμό με τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων πολλών ευρωπαϊκών χωρών και τις πολιτικές lockdown που ήδη εφάρμοσαν, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να επιλέξει τη … «βαριά» συνταγή μέτρων, τόσο για την οικονομική, όσο και για την κοινωνική ζωή των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε δύο φορές,  ότι ήθελε εξαρχής να μην αναγκαστεί να λάβει αυτή την δύσκολη πολιτικά απόφαση για «ξαφνικό θάνατο» στην εστίαση αλλά σταθμίζοντας όλους τους παράγοντες και συνυπολογίζοντας την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στο δεύτερο και πιο επώδυνο κύμα της πανδημίας, οδηγήθηκε στο plan B,  επιχειρώντας με οικονομικά αντίμετρα να περιορίσει τις απώλειες. Άλλωστε η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση από τον πρωθυπουργό στο πρώτο κύμα της πανδημίας, θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί, γιατί οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και ο έλεγχος μπορεί να χαθεί με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τρομακτικός είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επιβεβαιώνοντας τα εφιαλτικά σενάρια. Το φράγμα των 2000 κρουσμάτων έσπασε  χθες προκαλώντας φόβο και προβληματισμό, δεδομένου ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνήθως ο αριθμός κρουσμάτων είναι μικρότερος από τον πραγματικό, δεδομένου ότι τα διαγνωστικά κέντρα λειτουργούν περιορισμένες ώρες. Σοκ όμως  προκαλεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ξεπέρασε τους 135, με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αυξάνεται ανησυχητικά.  Δεν είναι τυχαίο,  ότι ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα, πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν.  Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων».

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον για το μήνα Νοέμβριο και η κυβέρνηση είναι έτοιμη αν απαιτηθεί να τα προσαρμόσει στις νέες συνθήκες που τυχόν δημιουργούνται καθώς έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και οι κλειστοί χώροι ευνοούν την μετάδοση του κορονοϊού. «Mε ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών». Αυτή είναι και η ευρωπαϊκή νόρμα. Να ληφθούν αυστηρά μέτρα το Νοέμβριο, για να σωθούν κάπως τα Χριστούγεννα – πράγμα που φαντάζει δύσκολο- δεδομένου ότι τα κρούσματα δεν τιθασεύονται εύκολα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα