Το εμβληματικό Boeing 747 αποχαιρέτισε και  «ζωγράφισε» ένα στέμμα στον ουρανό (ΦΩΤΟ)

03.02.2023 / 21:20
boeing747

Το εμβληματικό 747 αποχαιρέτησε η Boeing καθώς παρέδωσε το τελευταίο αεροσκάφος στην Atlas Air, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής κατά την οποία το πρώτο «jumbo jet» κυριάρχησε στους αιθέρες. Η πρώτη πτήση του Boeing 747 έγινε το 1970. Ήταν το αεροπλάνο που άλλαξε την ιστορία της αεροπορίας, τόσο της εμπορικής (cargo) όσο και  της επιβατικής.Μάλιστα το τελευταίο 747, κατά την πτήση του «ζωγράφισε» στον ουρανό τον εμβληματικό αριθμό του αεροσκάφους μέσα σε ένα στέμμα.

Το τελευταίο 747, με αριθμό νηολόγησης N863GT, έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση τον Δεκέμβριο, όταν βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης της Boeing καλυμμένο με αντιδιαβρωτικό πράσινο χρώμα. Στις αρχές Ιανουαρίου, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες του αεροσκάφους, το οποίο είχε ήδη τα χρώματα της Atlas Air.

Μια σημαντική λεπτομέρεια, όμως, ήταν αυτή που δεν πέρασε απαρατήρητη: δίπλα στη μύτη υπήρχε ένα αυτοκόλλητο που αποτίει φόρο τιμής στον Joe Sutter, τον αρχιμηχανικό του προγράμματος Boeing 747, ο οποίος πέθανε το 2016 και θεωρείται από πολλούς ως ο «πατέρας» του διάσημου αυτού αεροσκάφους, σύμφωνα με το CNN.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση στο εργοστάσιο κατασκευής ήταν και ο ηθοποιός Τζον Τραβόλτα, ο οποίος αφηγήθηκε ότι έμαθε να πετάει το 747-400 ως πρεσβευτής της Qantas Airlines.

«Ήταν το πιο σκληρό πρόγραμμα που θα πρέπει να αντέξει ποτέ οποιοσδήποτε πιλότος της πολιτικής αεροπορίας», είπε.

Από τον Δεκέμβριο του 2022, υπάρχουν μόνο 44 επιβατικές εκδόσεις του 747 που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα