Το είπε απ’ έξω – απ’ έξω: «Καλύτερα οι έγκυες να κάνουν εμβόλιο Pfizer ή Moderna»

26.04.2021 / 19:36
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ντα 3

Οι έγκυες ή γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να μην κάνουν καλύτερα το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κ

 «Ήδη είχαμε φτάσει από το στάδιο της απαγόρευσης να εμβολιάζεται μια έγκυος, φτάσαμε στο να εμβολιάζεται πια κανονικά όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός. Τα στοιχεία για τις κυήσεις (σ.σ. μίλησε για 90.000 κυήσεις) έδειξαν πως δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις με τα εμβόλια MRNA.

Κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση. Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης.

Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας».

Κι αν στην αρχική της τοποθέτηση η κυρία Θεοδωρίδου το είπε… απ’ έξω – απ’ έξω, σε ερώτηση δημοσιογράφου στην συνέχεια, το είπε ξεκάθαρα: Καλύτερα οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν κάποιο MRNA εμβόλιο μέχρι να έχουμε 100% ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων εμβολίων, εκείνων δηλαδή με ιικό φορέα. Κοινώς, η σύσταση είναι -τουλάχιστον προς το παρόν- οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σκοπεύουν να μείνουν, να κάνουν εμβόλιο Moderna ή Pfizer.

Πάντως, η ίδια ξεκαθάρισε πως αν μια γυναίκα που είναι ήδη έγκυος έχει κάνει την πρώτη δόση με Astrazeneca, δεν υπάρχει κίνδυνος και μπορεί να κάνει κανονικά την δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα