Το δόγμα του «Ψυχρού Πολέμου» επέστρεψε στην Ευρώπη

02.07.2022 / 9:37
ka 28

Στον ευρω-ατλαντικό χώρο δεν επικρατεί ειρήνη», ενώ «οι απειλές είναι παγκόσμιες και αλληλοσυνδεόμενες», καθώς «αυταρχικοί πρωταγωνιστές αμφισβητούν τα συμφέροντα, τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας». Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, διαπιστώνει το κείμενο που συνοδεύει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 30 κράτη-μέλη. Ενα κείμενο το οποίο αναφέρεται επίσης σε «στρατηγικό ανταγωνισμό, διαρκή αστάθεια και αλλεπάλληλα σοκ που καθορίζουν το περιβάλλον ασφαλείας».

Ειδικά η Ρωσία χαρακτηρίζεται, όπως είχε προαναγγελθεί, ως «η πιο σημαντική και ευθεία απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων, όπως και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρω-ατλαντικό χώρο». «Ενα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα εγκαθίσταται ήδη. Ας προσέχουν πώς συμπεριφέρονται» απάντησε χθες, σε εμφανώς απειλητικό τόνο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαιώνοντας και από την πλευρά του το πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Οσον αφορά την Κίνα, οι «30» σημειώνουν ότι «οι διακηρυγμένες φιλοδοξίες της και οι πολιτικές καταναγκασμού που εφαρμόζει αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αρχές μας».

Καταδικάζουν δε ρητά την «εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία και τις αμοιβαίες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες». «Το ίδιο το ΝΑΤΟ συνιστά μια συστημική πρόκληση για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα» σχολίασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρώντας να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν χωράει αμφιβολία ότι η διαπίστωση που κάνει η ανάλυση των «Financial Times» είναι απολύτως επίκαιρη: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επαναβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην άμυνα της Ευρώπης και ανάγκασε τους ηγέτες της Συμμαχίας να επανεξετάσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη Μόσχα, με μια επιστροφή στο δόγμα του Ψυχρού Πολέμου» σημειώνει χαρακτηριστικά.

in.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα