Το δίλημμα της ψήφου

11.03.2023 / 20:00
kostis-stefanopoulos-proedros-tis-dimokratias-1300-4

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΕΚΙΡΗ – τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το δίλημμα της ψήφου 2

Από τις αρχές του 1995 είχε αρχίσει να συζητείται ευρύτατα η υποψηφιότητα του Κωστή Στεφανόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Την πρόταση της υποψηφιότητας του Στεφανόπουλου την έκανε ο Αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς και την απεδέχθη το ΠΑΣΟΚ το οποίο είχε την πλειοψηφία στη Βουλή και Κυβερνούσε τη χώρα. Το Κόμμα το δικό μας, η Νέα Δημοκρατία, ήταν αντίθετη με την υποψηφιότητα του Στεφανόπουλου και πρότεινε δικό της υποψήφιο, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Αθανάσιο Τσαλδάρη. Η θέση η δική μου ήταν πάρα πολύ δύσκολη, διότι ως Αχαιός και φίλος του Στεφανόπουλου θα ήθελα πάρα πολύ να τον ψηφίσω. Από την άλλη πλευρά το Κόμμα μας έθετε θέμα Κομματικής πειθαρχίας και ζητούσε όλοι οι Βουλευτές να ψηφίσουμε τον υποψήφιο που πρότεινε η δική μας παράταξη.

Προσωπικά αντιμετώπιζα πρόβλημα, διότι ήθελα να τιμήσω με την ψήφο μου έναν άνθρωπο με τον οποίον είχαμε συμπορευθεί επί πολλά χρόνια και είχαμε δώσει από κοινού πολλές πολιτικές μάχες. Από την άλλη πλευρά ήταν το Κόμμα το οποίο είχε θέσει θέμα Κομματικής πειθαρχίας. Επάνω στο δίλημμα αυτό σκέφθηκα να επισκεφθώ τον Πρόεδρο του Κόμματος και να ζητήσω εξαίρεση, για να μου δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσω τον Στεφανόπουλο, αφού ο δικός μας υποψήφιος υπολειπόταν πολλές ψήφους και δεν υπήρχε η δυνατότητα να εκλεγεί.

Όμως ο Πρόεδρος του Κόμματος, Μ. Έβερτ, μου το απέκλεισε λέγοντας ότι είναι θέμα Κομματικής πειθαρχίας. Και δεν έφθανε μόνο αυτό αλλά την πρόθεσή μου τη δημοσιοποίησε και ως εκ τούτου είχα πλέον πρόβλημα και με τον δικό μας υποψήφιο, τον Αθανάσιο Τσαλδάρη, ο οποίος το έφερε βαρέως, επειδή ήθελα να ψηφίσω τον συμπολίτη μου και όχι τον υποψήφιο του Κόμματός μου. Βέβαια ο αείμνηστος Τσαλδάρης δεν το ξέχασε ποτέ και όταν με έβλεπε μετά την ψηφοφορία πάντοτε μου έλεγε το ίδιο πράγμα. Περιττόν να πω ότι ο Στεφανόπουλος στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή την Τετάρτη 8 Μαρτίου 1995 πήρε 181 ψήφους, ενώ ο δικός μας υποψήφιος πήρε μόνο τις ψήφους των Βουλευτών της Ν.Δ., δηλαδή 109. Οι Βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν παρών και ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ψήφισε λευκό.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συναντήθηκα με τους συναδέλφους μου Βουλευτές από την Αχαΐα, δηλαδή τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και τον Νίκο Νικολόπουλο και πήγαμε αμέσως στο σπίτι του Στεφανόπουλου στο Ψυχικό, για να τον συγχαρούμε. Εκεί δεν συγκρατήθηκα και του είπα όλη την ιστορία που είχε προηγηθεί της ψηφοφορίας και ποιες ήταν οι προθέσεις μου. Πάντως ο Κωστής μας υπεδέχθη κατά τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να εκδηλώσει καμία πικρία που δεν τον είχαμε ψηφίσει. Τέλος, πρέπει εδώ να σημειώσω ότι μετά από εμάς έφθασε στο σπίτι του Στεφανόπουλου και ο Πρόεδρος της Βουλής για να του ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα