Το δίκτυο EasyHPC, ένας από τους επτά κόμβους ψηφιακής καινοτομίας – Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πατρών

01.07.2022 / 13:51
ka 57

Το EasyHPC θα είναι ένας από τους επτά Kόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (European Digital Innovation Hubs Network – EDIHs).

Τα EDIHs θα έχουν κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει θέσει ως στόχο την ευρεία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), της Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων (HPC), της Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security), καθώς και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. Σκοπός είναι να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές όσον αφορά τα προϊόντα, τις παραγωγικές διεργασίες και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά τους και συμβάλλοντας παράλληλα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματός τους.

 Στον πυρήνα του EasyHPC βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός από εργαστήρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεπικουρούμενα από αντίστοιχα των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Τεχνολογίας Υπολογιστών και Πληροφορικής, του Μαθηματικού και των Επιστημών της Εκπαίδευσης. Στο EasyHPC συμμετέχουν επίσης το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών και Συσκευασίας.

 Ο κόμβος συνεργάζεται με 4 κόμβους σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, κορυφαία ερευνητικά κέντρα στη Γερμανία και την Ελβετία ενώ υποστηρίζεται από ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα. Το EasyHPC επιλέχθηκε αρχικά από την Εθνική διαδικασία προεπιλογής και στη συνέχεια αξιολογήθηκε θετικά πανευρωπαϊκά μετά από διαγωνιστική διαδικασία, λαμβάνοντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σφραγίδα αριστείας (Seal of Excellence).

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου H2020 FORMOBILE: From Mobile Phones to Court – An EU Project to help keep citizens safe  (https://formobile-project.eu/) πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών διεθνής συνάντηση με συμμετοχή από 15 χώρες.  Το ερευνητικό έργο FORMOBILE αναπτύσσει ηλεκτρονικές συσκευές, υπολογιστικά εργαλεία, διαδικασίες και κανονισμούς για την πιστοποιημένη ανάλυση ψηφιακών πειστηρίων. 

Στο FORMOBILE συμμετέχουν 19 ερευνητικοί και άλλοι φορείς από 15 Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το Εργαστήριο Ενσωματωμένων Επικοινωνιακών Συστημάτων του Τομέα Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΤΗΜκΤΥ) παρουσίασε πρωτότυπη ηλεκτρονική συσκευή και λογισμικό για κινητά τηλέφωνα που αναπτύχθηκε από το προσωπικό και τους ερευνητές του. Η συσκευή μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξαγωγή, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων που αφορούν την εγκληματολογική εξέταση ψηφιακών πειστηρίων αλλά και σε άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν σύγχρονες ψηφιακές μνήμες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα