«Το αυγό του φιδιού» – Στο προσκήνιο ξανά η απειλή του φασισμού – «Τις πταίει;»

13.10.2021 / 21:55
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1300

Του Θάνου Χριστακόπουλου

Τα πρόσφατα επεισόδια στην Σταυρούπολη όπου νεαροί χαιρετούσαν ναζιστικά και επιτέθηκαν βίαια σε μαθητές και πολίτες επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση κατά πόσο στην χώρα μας ξεμπερδέψαμε με τον φασισμό, πέρυσι τέτοια εποχή, οπότε και καταδικάστηκαν τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Δυστυχώς όμως κατά πως φαίνεται, ο πόλεμος δεν κερδήθηκε οριστικά. Αντιθέτως ναζιστικές αντιλήψεις συνεχίζουν να καλλιεργούνται ακόμα και μέσα στα σχολεία, αναμένοντας την παραμικρή αφορμή για να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Τι φταίει όμως; Τι δεν κάναμε ως κοινωνία και κράτος με αποτέλεσμα το «αυγό του φιδιού» να συνεχίζει να εκκολάπτεται κάτω από τον κόρφο μας;

Ο «Νεολόγος» των Πατρών ζήτησε την άποψη δύο Αχαιών πολιτικών, που ανήκουν στην Αριστερά.

Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και ο δικηγόρος και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Αμπατζής, καταθέτουν τις δικές τους εκτιμήσεις.

Ν. Καραθανασόπουλος: Το σύστημα «ξεπλένει» τους φασίστες

«Στον έναν χρόνο από την καταδίκη των ναζιστών εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, οι νέες επιθέσεις των φασιστοειδών έρχονται να επιβεβαιώσουν, ότι το «αυγό του φιδιού» επωάζεται μέσα στα πλαίσια του συστήματος και αξιοποιείται ενάντια στο εργατικό – λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πρωτοστατούν στην πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Να γιατί οι φασίστες έχουν κερδίσει «με το σπαθί τους» τον τίτλο «τσιράκια των αφεντικών και του σάπιου συστήματος», αποτελώντας έναν ακόμη εγκληματικό μηχανισμό του ίδιου του συστήματος.

Τα γεγονότα στην Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνουν την ξεκάθαρη οργάνωση και προμελέτη, τον συντονισμό των επιθέσεων με τις «πλάτες» μηχανισμών του κράτους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί ανέχθηκε την δράση αυτών των φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία, την μετατροπή των σχολείων σε ορμητήρια των επιθέσεων τους, δεν διασφάλισε την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Προσπάθησε να αξιοποιήσει το χρεοκοπημένο κατασκεύασμα – επίσημη πολιτική της ΕΕ, τη «θεωρία των δύο άκρων», η οποία «ξεπλένει» τους φασίστες και ταυτόχρονα επιτίθεται στην πρωτοπορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, τους κομμουνιστές.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα να τσακίσει το «αυγό του φιδιού».

Γιατί, ο λαός έχει τη δύναμη να απομονώσει τους φασίστες παντού, να τους στείλει ξανά στις τρύπες τους. Να «κόψει απ’ τη ρίζα του» το χέρι που απλώνεται απέναντι στους εργαζόμενους, στους μαθητές, στους φοιτητές που αγωνίζονται, δυναμώνοντας την πάλη απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και θρέφει τον φασισμό – ναζισμό».

Θ. Αμπατζής – Διαρκής η απειλή»

«Συμπληρώνεται σε λίγο ένας χρόνος από την καταδίκη σε πρώτο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Μέσα στον χρόνο αυτό οι κάθε μορφής ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις είχαν αδρανοποιηθεί, ζαλισμένες όχι μόνο από την δικαστική απόφαση, αλλά και από την ευρεία αποδοχή της από τον ελληνικό λαό. Φυσικά θύλακες του φασισμού υπάρχουν διάσπαρτες στην χώρα μας. Τον τελευταίο καιρό έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους οργανωμένα στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα. Ομάδες κρούσης, σαν και αυτές που δρούσαν την εποχή της Χρυσής Αυγής, χτύπησαν νεολαίους.

Ποια ήταν η αντίδραση της οργανωμένης πολιτείας;; Από την μία μεριά η πλήρης αδράνεια της ΕΛΑΣ, που απαθής παρακολουθούσε τους ξυλοδαρμούς και τους βανδαλισμούς σε βάρος των νεολαίων, των δημοκρατικών πολιτών και της δημόσιας περιουσίας, από την άλλη η στάση της εκπαιδευτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος στην Σταυρούπολη, που ουσιαστικά συνεργάστηκε με τους φασίστες ή, αν θέλετε, κάλυψε κάποιους απ’ αυτούς, που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο. Τι θα περίμενε κανείς μετά τα όσα έχει υποστεί ο τόπος από τις οργανωμένες φασιστικές δυνάμεις: Η Κυβέρνηση ομόθυμα να καταδικάσει την συμπεριφορά των φασιστών και να πάρει μέτρα περιορισμού της βίας που εκπορεύεται απ’ αυτούς.

Αντ’ αυτού στελέχη της μεταξύ των οποίων ο υπουργός και πανεπιστημιακός Συρίγος έσπευσαν να εξισώσουν τους επιτιθέμενους φασίστες με τους αμυνόμενους μαθητές και δημοκρατικούς πολίτες, κλείνοντας έτσι το μάτι στους πρώτους. Μια Κυβέρνηση με σαφή ακροδεξιό αποτύπωμα, είναι αναμενόμενο να συμπεριφερθεί έτσι. Όμως οι δημοκράτες, σε όποιο χώρο πολιτικό και να ανήκουν, που είναι βέβαιο ότι είναι αντιφασίστες, έχουν χρέος, ξεπερνώντας την οργανωμένη πολιτεία, να δρουν στην κατεύθυνση της ενημέρωσης όλων για το τι σημαίνει φασισμός διαχρονικά, τον οποίο έχει ζήσει ο τόπος μας όχι μόνο την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, αλλά και την περίοδο της τρομοκρατίας από τα τάγματα της Χρυσής Αυγής. Ο φασισμός λοιπόν δεν τελείωσε με την καταδίκη του μορφώματος. Χρειάζεται ένας καθημερινός αγώνας ενημέρωσης και πάλης για να περιορίσουμε την δράση των φασιστικών ομάδων, που σιγά – σιγά ξεθαρρεύουν, εκμεταλλευόμενες και την στάση της σημερινής Κυβέρνησης».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα