Το Αίγιο… ασθενεί- Τραγική εικόνα σε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας

28.10.2021 / 22:43
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
AIGIO-NOSOKOMEIO

Του Θάνου Χριστακόπουλου

Στο χείλος της «αβύσσου» βρίσκεται, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο Αίγιο. Τόσο η κατάσταση στο Νοσοκομείο της πόλης όσο και στο Κέντρο Υγείας απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα με αρνητικό τρόπο καθώς βγήκαν εκ νέου στην επιφάνεια οι ελλείψεις σε προσωπικό οι οποίες προκαλούν προβλήματα δυσλειτουργίας.

Την τραγική εικόνα των δύο μονάδων αποτυπώνουν με τα μελανότερα χρώματα γιατροί και συνδικαλιστές που βιώνουν καθημερινά την ταλαιπωρία του κόσμου αλλά και την εξουθένωση των εργαζομένων που προσπαθούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Οι γιατροί του Αιγίου αναφερόμενοι στο Νοσοκομείο της πόλης ουσιαστικά επισημαίνουν ότι:

-Το πρόβλημα στελέχωσης του εμβολιαστικού κέντρου επιδεινώνεται από την  αδυναμία πλήρους κάλυψης των εφημεριακών αναγκών.

-Εδώ και πολλούς μήνες υπάρχουν γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημέρευσης με 20 και πάνω εφημερίες το μήνα, χωρίς να τις πληρώνονται πάνω από ένα συγκεκριμένο πλαφόν, άσχετα αν είναι υπερωριακή απασχόληση.

-Το αναισθησιολογικό τμήμα εφημερεύει υπερβαίνοντας τα όρια, «εντέλλεσθε», του Διοικητή από τον Οκτώβριο του 2020, λόγω μετακίνησης μόνιμης αναισθησιολόγου στο ΠΓΝΠ Ρίου, όπου και παραμένει ακόμα και σήμερα.

-Το καρδιολογικό τμήμα κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας εάν δεν ενισχυθεί άμεσα.

-Λόγω έλλειψης προσωπικού, κλινικές πρώτης γραμμής εκτελούν εφημερίες με πλημμελή σύνθεση κάτω του ορίου ασφαλούς εφημέρευσης  έτσι όπως το ορίζει το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου.

-Με προτροπή του Διοικητή του Νοσοκομείου η 6η ΥΠΕ εξέδωσε απόφαση μετακίνησης γενικών ιατρών από το Κέντρο Υγείας Ακράτας στο ΓΝ Αιγίου επειδή οι εναπομείναντες ιατροί δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες.

-Τους τελευταίους μήνες το εμβολιαστικό κέντρο καλύπτεται ιατρικά χωρίς σαφές πρόγραμμα γιατί λόγω έλλειψης προσωπικού δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι βάρδιες, ειδικά οι απογευματινές.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Ν» ο Χειρουργός του Νοσοκομείου και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Αριστείδης Κοκορές «Το Νοσοκομείου του Αιγίου αντιμετωπίζει προβλήματα προσωπικού από πολύ καιρό, π.χ. είχαμε έναν αξονικό τομογράφο από το 2013 που δεν λειτουργούσε άρα πολλές διακομιδές για διαγνωστικούς λόγους απασχολώντας το προσωπικό. Σ’ ένα νοσοκομείο, όπως το δικό μας, με εφημερία όλο το 24ωρο πρέπει να λειτουργεί ο αξονικός συνεχώς, τώρα λειτουργεί, μετά από 8 χρόνια, τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι τις 10 το βράδυ. Αν η «τύχη» σου σε φέρει άλλη ώρα πρέπει να μεταφερθείς αλλού», εξηγεί ο κ. Κοκορές.

Η «ακτινογραφία» του Νοσοκομείου ανά τμήμα έχει ως εξής:

-Η Παθολογική έχει τρεις μόνιμους γιατρούς, μια επικουρική και  1-2 ειδικευόμενους οι οποίοι είναι να φύγουν σε περίπου ένα μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να βγει η εφημερία απαιτούνται τρεις γιατροί, ενώ υπάρχουν μέρες που απαιτούνται δύο επιμελητές.

-Η Καρδιολογική ουσιαστικά έχει κόψει τα τακτικά ιατρεία μέχρι τον Νοέμβριο. Υπάρχει ένας μόνιμος γιατρός και μια επικουρική οι οποίοι συνεπικουρούνται από έναν ακόμα γιατρό που έρχεται από τα Καλάβρυτα. 

– Στο Χειρουργικό υπάρχουν 3 μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικός, ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις είναι πέντε και 6 ακόμα ειδικευόμενοι που δεν υπάρχουν. Οι 5 μόνιμοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες. Τώρα γιατροί καλούνται παράλληλα να καλύψουν τακτικά ραντεβού, τους νοσηλευόμενους στις κλινικές, τα έκτακτα και τα χειρουργεία.

– Αναισθησιολόγοι: Κανονικά έπρεπε να υπάρχουν 4 και 2 ειδικευόμενοι που όμως δεν υπάρχουν. Η μία μόνιμη αναισθησιολόγος από τους 4, αμέσως μετά την πρόσληψή της, μετακινήθηκε για το Ρίο όπου ακόμα βρίσκεται. Οι αναισθησιολόγοι κάνουν παραπάνω από τις προβλεπόμενες εφημερίες ενώ καλούνται να καλύψουν και τις διακομιδές ασθενών ακόμα και σε μακρινά νοσοκομεία όπως της Άρτας, της Καλαμάτα κτλ.

Σαν  να μην έφθαναν οι ελλείψεις, οι γιατροί του Νοσοκομείου καλούνται να εκτελούν και τους εμβολιασμούς των πολιτών κατά του κορωνοϊού, γεγονός που επιτείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Λ. Βιτωράτος: «Επιδιώκουμε την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας»

Τα προβλήματα όμως της δημόσιας υγείας στο Αίγιο δεν εξαντλούνται στο Νοσοκομείο καθώς και στο Κέντρο Υγείας της πόλης, είναι… δύσκολο να συνταγογραφήσει κάποιος πολίτης μέχρι και το εμβόλιο της γρίπης. Το θέμα δημοσιοποίησαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, οι οποίοι κάνουν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη. Όπως αναφέρουν: «Πολίτες καταγγέλλουν ότι προσπαθούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου να κλείσουν ένα ραντεβού στο Κέντρο Υγείας Αιγίου, προκειμένου να τους συνταγογραφηθεί το αντιγριπικό εμβόλιο.

Μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις, καταφέρνουν, μετά ένα μήνα, να μιλήσουν με το αρμόδιο γραφείο, όπου και ενημερώνονται ότι λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού όλα τα ραντεβού για τον συγκεκριμένο μήνα έχουν κλείσει και ότι πρέπει να προσπαθήσουν πάλι στις αρχές Νοέμβρη!».

Για το θέμα ο «Ν» απευθύνθηκε στο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Λεωνίδα Βιτωράτο ο οποίος μας επιβεβαίωσε τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν. Οι ελλείψεις αυτές μεγάλωσαν εσχάτως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει σε αναστολή ανεμβολίαστους νοσηλευτές της Μονάδας.

«Ευελπιστούμε να επιστρέψουν οι συνάδελφοι καθώς δεν είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλαν πλάτη, δεν μπορεί να σε τιμωρεί έτσι το κράτους και να σε εξοντώνει, είναι μια ομηρία άνευ προηγουμένου. Δεν είμαστε κατά των εμβολιασμών, είμαστε όμως υπέρ της πειθούς με επιχειρήματα και ενημέρωση», τονίζει ο κ. Βιτωράτος. «Επιδιώκουμε την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας. Δεν μπορεί το επικουρικό προσωπικό να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, γιατί, με την πρώτη ευκαιρία, όταν δηλαδή προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις, φεύγει» δηλώνει χαρακτηριστικά.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα