To άγνωστο ρεκόρ του Ανδρέα Φούρα

23.10.2020 / 16:07
foyras

Του Φάνη Βγενόπουλου

Ο Ανδρέας Φούρας κατέχει ένα ρεκόρ που λίγοι γνωρίζουν. Ήταν ο πρώτος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που έφερε στη Βουλή τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Πριν από 28 χρόνια, το 1992, ο Ανδρέας Φούρας ως βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, είχε καταθέσει ερώτηση στην κυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για τη δράση της οργάνωσης, με αφορμή την αναγραφή συνθημάτων στην πόλη της Πάτρας. Ήταν η εποχή που το Μακεδονικό και το μεταναστευτικό με το άνοιγμα των συνόρων στις πρώην σοβιετικές χώρες, είχαν δώσει πρόσφορο έδαφος στην οργάνωση του Μιχαλολιάκου, που τότε δεν έκρυβε τον φιλοναζιστικό προσανατολισμό της, μέσα από το περιοδικό που εξέδιδε με θεματολογία τον παγανισμό, τους ύμνους στον Χίτλερ, το μίσος προς Εβραίους και κομμουνιστές, να βγει από τους τέσσερις τοίχους και να χύσει τον ακροδεξιό πολτό της μισαλλοδοξίας του σε ένα ελάχιστο–τότε-κομμάτι της κοινωνίας.

Η ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Έγραφε, σχεδόν προφητικά,το 1992 ο Ανδρέας Φούρας στην ερώτησή του: «Προκλητική αδιαφορία και επικίνδυνη ανοχή επιδεικνύουν οι Αρχές στη δράση νεοφασιστικών οργανώσεων ειδικά τον τελευταίο καιρό.

Παράλληλα με τη ναζιστική πρόκληση και την ανατριχιαστική ρατσιστική δράση των νεοναζιστών στη Γερμανία, έκανε ορατή την παρουσία τους και στην πατρίδα μας φασιστοειδή, γεγονός που πρέπει να συνεγείρει και να ευαισθητοποιήσει μέσα ενημέρωσης, πολιτικά κόμματα και πολίτες.

 Μεταξύ 10 και 13 Δεκέμβρη 1992 οι τοίχοι της Πάτρας γέμισαν με συνθήματα νοσταλγών του φασισμού και του ναζισμού με την υπογραφή της οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Για να μην μείνει καμία αμφιβολία σχετικά με την ταυτότητα και τους στόχους τους, τα μέλη αυτής της οργάνωσης υπογράφουν με τον αγκυλωτό σταυρό και προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη της χώρας με τη δραστηριότητά τους. Επειδή η αδιαφορία και η σιωπή σε ένα ζήτημα σαν αυτό είναι συνενοχή, ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών […] εάν λειτουργεί νόμιμα η οργάνωση Χρυσή Αυγή, ποια πρόσωπα ασχημονούν, εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα…».Εντύπωση προκαλεί η απάντηση που έλαβε ο Ανδρέας Φούρας, από τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξης, τον αείμνηστο Νίκο Γκελεστάθη: «Σας γνωρίζουμε ότι το υπουργείο μας δεν γνωρίζει για οργάνωση με την αναφερόμενη επωνυμία.

Το όλο θέμα της αναγραφής συνθημάτων παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας, οι οποίες έχουν εντείνει την αστυνόμευση και ενεργούν έρευνες και αναζητήσεις για την ανακάλυψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν η σύλληψη για αναγραφή συνθημάτων του Γ.Σ., ο οποίος οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη».

Η απάντηση του υπουργού δεν ικανοποίησε τον Ανδρέα Φούρα, ο οποίος κατέθεσε νέα ερώτηση για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Αυτή τη φορά αναλαμβάνει να απαντήσει στον Αχαιό πολιτικό, η τότε υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Ψαρούδα–Μπενάκη με τα εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει αρμοδιότητα επί τους θέματος που θίγεται σε αυτή την ερώτηση, ότι δηλαδή υπάρχει μια νεοναζιστική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή. Αρμόδιο να απαντήσει επ’ αυτού είναι το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως».

Ο Ανδρέας Φούρας, λοιπόν, απευθύνει το ερώτημα στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, το οποίο απαντά, τον Μάρτιο του 1993, τα εξής: «Το υπουργείο μας δεν κατέχει στοιχεία για οργάνωση με την αναφερόμενη επωνυμία (σ.σ. Χρυσή Αυγή). Το θέμα της αναγραφής συνθημάτων παρακολουθείται…».

Στον Ανδρέα Φούρα απαντά και ο Άγγελος Μπρατάκος, τότε υφυπουργός Εσωτερικών, με τα εξής: «Εξ όσων είναι γνωστά, η οργάνωση Χρυσή Αυγή δεν έχει νομική προσωπικότητα και κατά συνέπεια δεν είναι γνωστά τα ιδρυτικά της μέλη και η διοίκησή της.

Πλην όμως, για να σταματήσει να αναγράφει στους τοίχους συνθήματα που συνοδεύονται και από τον αγκυλωτό σταυρό, αρμόδιες να επιληφθούν είναι οι αστυνομικές Αρχές, για το λόγο αυτό η ερώτηση να διαβιβαστεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης».

Με δυο λόγια, το ένα υπουργείο «πετούσε το μπαλάκι» στο άλλο και η τότε πολιτική ηγεσία των υπουργείων δεν ήθελε να δει την επώαση του αβγού του φιδιού, που20 χρόνια μετά μπήκε στη Βουλή.

ΟΤΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΩΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Βρισκόμαστε στον Δεκέμβρη του 2008.Επεισόδια έχουν ξεσπάσει στη χώρα, μετά την δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Ο Ανδρέας Φούρας, είχε εγκαταλείψει το κοινοβούλιο και είναι πλέον δήμαρχος Πατρέων. Επεισόδια γίνονται και στην Πάτρα την ημέρα της κηδείας του Γρηγορόπουλου, στις 9 Δεκεμβρίου. Εκεί βρίσκουν την ευκαιρία τα μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν εμφάνιση τους ως «αγανακτισμένοι πολίτες».

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, ισχυρό μπλοκ ακροδεξιών πήρε θέση πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, υποδαυλίζοντας ακόμη περισσότερο το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα στην πόλη.

Γύρω στα μεσάνυχτα και ενώ τα επεισόδια είχαν κοπάσει και οι αντιεξουσιαστές είχαν υποχωρήσει προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, οι ακροδεξιοί έκαναν επιδρομές και ξυλοκοπούσαν όσους κατάφερναν να απομονώσουν σε στενά, ακόμη και σε καφετέριες και εισόδους πολυκατοικιών. Παράλληλα, όπου περνούσαν έριχναν φέιγ βολάν με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής και ρατσιστικά συνθήματα όπως «Η Πάτρα ανήκει στους Έλληνες κατοίκους της και όχι στους άπλυτους αναρχικούς και στους λαθρομετανάστες».

Ο Ανδρέας Φούρας, βγαίνει και καταγγέλλει με δηλώσεις του, ότι οι «αγανακτισμένοι πολίτες» είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία συνεργάστηκαν με την Aστυνομία κατά των διαδηλωτών.

Η παρέμβαση Φούρα, προκαλεί την αντίδραση της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα, που σχολιάζοντας τη στάση του δημάρχου αναφέρει: «Χαιρόμαστε, που ο κ. Φούρας με την ξεδιάντροπη στάση του, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να μας λασπολογήσει, ουσιαστικά μάς δικαίωσε και τόσοι πολίτες της Πάτρας, γεύθηκαν τη φαιδρότητα που διακρίνει το σκιάχτρο του κοινοβουλευτισμού»….

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα