Το 5G μπαίνει στις ζωές μας! Οι πάροχοι έχουν ήδη ξεκινήσει την αντικατάσταση των κεραιών στην Πάτρα

27.04.2021 / 9:07
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
5g

Το 5G ετοιμάζεται να μπει στις ζωές μας και ήδη οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι φέρεται να έχουν ξεκινήσει σταδιακά την αντικατάσταση των κεραιών 4G, με κεραίες της νέας τεχνολογίας.

Η Πάτρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Νεολόγου» οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έχουν ξεκινήσει την τοποθέτηση κεραιών που υποστηρίζουν το 5G δίκτυο. Η διαδικασία της μετάβασης στα δίκτυα 5G θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 και θα καλύπτει την Πάτρα, αλλά και 16 πόλεις όλης της επικράτειας.

260 κεραίες 4G στην Πάτρα

Αυτό βέβαια θα είναι το πρώτο βήμα για τον ερχομό της νέας εποχής του διαδικτύου. Όμως για να μπορέσει η νέα τεχνολογία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να πραγματοποιήσει τα όσα υπόσχεται, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί η τοποθέτηση ακόμα περισσότερων κεραιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα χρειαστεί το λιγότερο ένας δεκαπλάσιος αριθμός κεραιών από τις υπάρχοντες κεραίες του 4G. Στην Πάτρα, όπως αναφέρει η ενημερωτική πύλη κατασκευών κεραιών, έχουν καταγραφεί στο σύνολο τους 260 κεραίες 4G. 

Στην Αιγιαλεία ο αριθμός των 4G κεραιών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ανέρχεται τις 106, στην Δυτική Αχαΐα φτάνει τις 42, στα Καλάβρυτα τις 81 και στον δήμο Ερυμάνθου τις 29. 

Θα αυξηθούν σταδιακά 

Οι κεραίες αυτές, αν κοιτάξει κανείς τον πίνακα με τις θέσεις κατανομής τους, βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Πάτρας, τόσο στο κέντρο, όσο και έξω από αυτό,  αλλά και σε πολλά χωριά της περιφερειακής ενότητας, έξω από το Αίγιο, στα Καλάβρυτα και στον Ερύμανθο.

Εφόσον, η νέα εποχή του 5G απαιτεί έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό κεραιών, τότε η παρουσία τους θα χρειαστεί να γίνει ακόμα πιο πυκνή, κυρίως στον αστικό ιστό των μεγάλων αστικών κέντρων της περιοχής, όπως η Πάτρα και το Αίγιο.

Ακριβές οι συμβατές με τη νέα τεχνολογία συσκευές

Το βασικό πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας του 5G, σε σύγκριση, με την τεχνολογία του 4G, είναι οι κατά πολύ υψηλότερες ταχύτητες στα διαδίκτυο που φτάνουν, στην χειρότερη περίπτωση,  5 φορές υψηλότερα σε σχέση με τη μέγιστη 4G ταχύτητα.

Οι συμβατές συσκευές, όμως,  για 5G ωστόσο, για την ώρα είναι πιο ακριβές και ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο, αρκεί για να το διαπιστώσει κανείς εύκολα αυτό. 

Οι πιο ακριβές ξεκινούν από τα 2.000 με 1900 -1800 ευρώ, κάποιες πέφτουν στα 1.400 με 1300 ευρώ αρχική τιμή, ενώ ο μέσος όρος των τιμών  στην λίστα του κάθε παρόχου κυμαίνεται στα 900 με 800 ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες  συσκευές σε που είναι πιο φθηνές και η τιμής πέφτει στα 500 με 400 ευρώ. Όλες αυτές  οι τιμές αυτές αναμένεται να πέσουν σε ένα ποσοστό με την επικράτηση του 5G και να αναπροσαρμοστούν. Όμως για την ώρα είναι απλησίαστες για μία μέση τσέπη.

Ο «Νεολόγος» των Πατρών απευθύνθηκε στον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γ. Στεφανόπουλο, τον Βασίλη Αναστασόπουλο από την «Επιτροπή Πολιτών Πάτρας για την Προστασία της Υγείας από την Η/ Ακτινοβολία», τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη και τον εκπρόσωπο του Δήμου Πατρέων Ανδρέα Αντωνόπουλο, ζητώντας τους να καταθέσουν τη θέση τους για το θέμα. 

Γ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το 5G θεμελιώνει τις δικτυωμένες, «έξυπνες» πόλεις

Με δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γ. Στεφανόπουλος, αναφέρει τα εξής: «Η Πάτρα, ως μια σύγχρονη πόλη, αναπτύσσει υποδομές επικοινωνιών, οι οποίες την καθιστούν ένα σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο. Μέσω της υποστήριξης των δικτύων 4ης (4G) και 5ης γενιάς (5G), επιτυγχάνεται η διασύνδεση των σύγχρονων οδικών αξόνων και του Βόρειου και Νότιου λιμένα της πόλης μεταξύ τους καθώς και με αντίστοιχες υποδομές πόλεων του εσωτερικού και εξωτερικού.

Μέσω της αξιοποίησης ευρυζωνικών δικτύων 5G και της υποστήριξης του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), καινοτόμες εφαρμογές αναδεικνύονται στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως η εξ αποστάσεως ψηφιακή εφαρμογή sense.city, για ταχύτερο εντοπισμό, άμεση ενημέρωση και αποτελεσματικότερη επίλυση τεχνικών προβλημάτων, που επιτρέπει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μέσα από νέες τεχνολογίες, όπως το 5G, υλοποιούνται «έξυπνες υπηρεσίες»- φιλικές στο περιβάλλον, π.χ. στάθμευσης (σε υφιστάμενες θέσεις του Δήμου στην οδό Πατρέως) και φωτισμού (στην οδό Όθωνος – Αμαλίας) και επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος.

Η αξιοποίηση ψηφιακών πλατφόρμων νέων δικτύων 4G και 5G, καθιστά το Πανεπιστήμιο Πατρών ερευνητικό κέντρο, πανευρωπαϊκού κύρους, στο πλαίσιο πρωτογενούς έρευνας και δραστηριότητας νεοφυών (start up) επιχειρήσεων, κυρίως στους κλάδους της Πληροφορικής, της Μικροηλεκτρονικής και της Βιοτεχνολογίας.

Οι δυνατότητες μέσω των δικτύων 5G είναι απεριόριστες, σε όρους παραγωγικότητας στις επιχειρήσεις, με ισχυρό αντίκτυπο στην απασχόληση και την οικονομία. Ενδεικτικά, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε εκτιμάται  ότι λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας, ενώ το όφελος των επενδύσεων σε 5G μπορεί να ξεπεράσει σωρευτικά, τα 12 δις. ευρώ».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπουν κεραίες σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο

Η Επιτροπή Πολιτών Πάτρας για την Προστασία της Υγείας από την Η/ Ακτινοβολία έχει προχωρήσει μαζί με κατοίκους όλης της χώρας, σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό καθηγητή νομικής, Γιώργο Μπάλια.

Η εκδίκαση της προσφυγής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου. Όπως τονίζει το μέλος της επιτροπής Βασίλης Αναστασόπουλος μιλώντας τον «Ν»: «Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότιμ ενώ ακούγεται ότι η προετοιμασία για τη λειτουργία του νέου δικτύου προχωρά και ότι οι συχνότητες έχουν δημοπρατηθεί, επισήμως δεν υπάρχει καμία αδειοδότηση για την εγκατάσταση των νέων αυτών κεραιών.

Οπότε δεν γνωρίζουμε, αν και σε ποιο βαθμό, έχει προχωρήσει η τοποθέτηση τους.  Πάντως, το σύστημα για να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη και να κάνει τα όσα θαυμαστά υπόσχεται, θα πρέπει να έχει παντού κεραίες, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. 

Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης που για έναν ή το άλλο λόγο δεν θέλει να είναι ωφελούμενος αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της ακτινοβολίας.  Με λίγα λόγια δεν θα έχει το δικαίωμα επιλογής».  Σύμφωνα με την επιτροπή και τον κ. Αναστασόπουλο η Ελλάδα βιάζεται για να φέρει αυτού του τύπου την τεχνολογία στην χώρα μας. «Στην Αμερική αποδείχτηκε ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη επιστημονική μελέτη που να απαντά με ασφάλεια στο αν η νέα τεχνολογία είναι ακίνδυνη για τη δημόσια υγεία.  Στην Ευρώπη εφαρμόστηκε πιλοτικά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αναστολή.

Στην Ελλάδα πώς πάμε να εφαρμόσουμε την λειτουργία της χωρίς να έχουμε απαντήσεις σε τόσα σημαντικά ερωτηματικά; Για ποιο λόγο βιαζόμαστε;».

Και καταλήγει λέγοντας ο κ. Αναστασόπουλος:  «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη στην προσφυγή που έχουμε καταθέσει, θα μας δικαιώσει και θα παρέμβει αποτελεσματικά έτσι ώστε ο ερχομός της νέας τεχνολογίας να φτάσει με τον τρόπο που πρέπει και όχι έτσι όπως επιχειρείται».

ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ: Στόχος της Περιφέρειας η ενίσχυση της καινοτομίας

Μιλώντας στον «Ν» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φωκίωνας Ζαΐμης ανέφερε τα εξής: «Οι προοπτικές ανάπτυξης για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες είναι μεγάλες με τη μετάβαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας , ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. 

Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι η ενίσχυση της καινοτομίας.

Για το λόγο αυτό προχωρούμε με αξιώσεις στην διεκδίκηση του -πανευρωπαϊκής εμβέλειας- Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH-Rebrain Western Greece) με 14 φορείς της ΠΔΕ και την συνεργασία τριών ακόμη περιφερειών (Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων), του Εθνικού Κέντρου Ερευνάς Καινοτομίας και Ανάπτυξης  (ΕΚΕΚΑ) αλλά και πληθώρα ακόμα πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στην περιοχή μας.

Αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών ο κ. Ζαϊμής τονίζει:  «Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε όλες τις ευρωπαϊκές συστάσεις και κανονισμούς που έχουν συμβουλευθεί  επιστήμονες καταρτισμένους στις νέες τεχνολογίες και να παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις από κοντά.

Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται ισχυροποίηση του ελέγχου και εποπτεία της νέας τεχνολογίας κυρίως σε θέματα υγείας των πολιτών αλλά και στα θέματα προσωπικών δεδομένων καθότι προέχει η υγεία και τα δικαιώματα των πολιτών.

Καμία έκπτωση σε αυτά δεν πρέπει να γίνει και εδώ είναι απαραίτητη η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την ΕΕΤΤ και την κεντρική κυβέρνηση,  η οποία δεν είναι ικανοποιητική. Θα πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση πιο ουσιαστικό ρόλο καθότι είναι ο πρώτος αποδέκτης και η πρώτη επαφή των πολιτών με την πολιτεία».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το 5G θα είναι επανάσταση στα χέρια του λαού

Μια διαφορετική πτυχή του θέματος βάζει ο εκπρόσωπος του δήμου Πατρέων, Ανδρέας Αντωνόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά.

«Ο δήμος, ούτε θέλει, ούτε έχει την δυνατότητα να πάει κόντρα στην είσοδο της νέας τεχνολογίας.

Το 5G είναι μία σύγχρονη επανάσταση για τον κόσμο του διαδικτύου, μια νέα ανακάλυψη που έχει σαν στόχο, όπως όλες αυτές που έγιναν τις περασμένες ιστορικές περιόδους, να εξελίξουν και βελτιώσουν τις ζωές μας.

Το ζήτημα όμως είναι ότι και αυτή, όπως και οι προηγούμενες, δεν θα έρθει στα χέρια του λαού, αλλά θα διαχειρίζεται από τους λίγους προς όφελος των εταιρειών που εκπροσωπούν.

Είναι το περίφημο θέμα των μέσων παραγωγής που εμείς λέμε να έρθουν στα χέρια του λαού και το οποίο, όπως βλέπετε, είναι πάντα διαχρονικό και επίκαιρο και ας μας λένε κάποιοι αναχρονιστές.

Συμπερασματικά, ο δήμος δεν είναι ενάντια των νέων τεχνολογιών αρκεί αυτές να είναι προς όφελος των δημοτών του και ασφαλώς να μην είναι επιβλαβείς για την υγεία τους». 

Κ. Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα