«Τιμονιέρης» της διοίκησης-

01.01.1970 / 0:00
dete-featured

 

 

ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ: Τα δύο νέα αντικείμενα, τα 14 παλιά  και η πορεία των εκδηλώσεων του 2021 με τα εμπόδια του COVID-19 που τους αφαιρούν πόρους

 

ΤΙΤΛΟΣ:

ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Ο Ανδρέας Φίλιας μας δίνει μια γεύση από τους στόχους του με το ρόλο πλέον του Αντιπεριφερειάρχη

 

Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

 

Ο Mr 2021 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, παίρνει τώρα στα χέρια του και το τιμόνι της Διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βάζοντας στοίχημα και για την ηλεκτρονική «μεταρρύθμιση» που θα της ανοίξει το δρόμο για τη νέα εποχή.

Δυναμικός και όχι θορυβώδης, οργανωτικός,επικοινωνιακός και ιδιαίτερα εργατικός, ο Ανδρέας Φίλιας διατηρώντας και τις 14 προηγούμενες αρμοδιότητές του καλείται να αναμετρηθεί με μια ευρεία γκάμα αντικειμένων από τη διοίκηση και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση έως τις λαϊκές αγορές.

Ας πάρουμε μια μικρή γεύση…

 

 

Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σε πόσο κομβικό σημείο αναλαμβάνετε αυτή την ευθύνη;

 

«Είναι ένας κομβικό σημείο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι το σημείο στο οποίο μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συντάσσεται πλέον κάτω από επιστημονικές συνθήκες, με επιστημονική μέθοδο, ο νέος Οργανισμός. Άρα λοιπόν χρειάζεται συντονισμός των διαδικασιών που προκύπτουν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο σχήμα διοίκησης το οποίο θα είναι πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Στο δεύτερο κομμάτι που έχει να κάνει με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση βρισκόμαστε επίσης σε ένα σημαντικό και κομβικό σημείο γιατί  η χώρα μας μετασχηματίζεται και βαίνει ταχέως  προς την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή προκειμένου ελαχιστοποιηθούν οι διαδικασίες και να μικρύνει ο χρόνοςυλοποίησης αποφάσεων και διαδικασιών.  Αυτό σημαίνει ότι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρέπει να ακολουθήσει τη γενικότερη αυτή τάση. Πρόκειται λοιπόν να γίνουν σημαντικές αλλαγές βασιζόμενες στη νέα τεχνολογία ώστε και οι αποφάσεις να βγαίνουν πιο σύντομα και να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης. Αυτή την έννοια έχει λοιπόν η δική μου τοποθέτηση σε αυτό το νευραλγικό τομέα και έτσι το έργο που μου ανατέθηκε συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες αρμοδιότητές μου είναι πολύ σημαντικό. Από τη άλλη είναι και μια ιδιαίτερη τιμή που αυτό το έργο ανατίθεται σε μένα. Αυτό σημαίνει ότι ο Περιφερειάρχης αναγνωρίζει σε μένα στοιχεία και ικανότητες που του δίνουν την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρω. Αυτό βέβαια μου προσθέτει όχι μόνο αρμοδιότητες αλλά και αίσθημα ευθύνης ότι πρέπει να τα φέρω εις πέρας και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα».

 

 

Έχετε αναλάβει ήδη καθήκοντα;

 

«Έχει εκδοθεί η απόφαση του περιφερειάρχη, απλώς περιμένουμε λίγες ημέρες να βγει και το αντίστοιχο ΦΕΚ. Έχω ήδη ξεκινήσει και ενημερώνομαι από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και από τον προκάτοχό μου τον Αντιπεριφερειάρχηκ.Σακελλαρόπουλο και μπορώ να πω ότι η δουλειά μου επί της ουσίας έχει ήδη αρχίσει».

 

 

Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο μεγαλύτερος «βραχνάς» σε ό,τι αφορά τη διοίκηση; Τον υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα;

 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. Η σπατάλη χρόνου, χαρτιού, εργατοωρών για πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν γίνει με πολύ πιο απλές διαδικασίες και με ελαχιστοποίηση του απαιτούμενου χρόνου διεκπεραίωσης. Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορεί να το καταλάβει ο καθένας: Την ταλαιπωρία του κόσμου που ήθελε να βγάλει το γνήσιο της υπογραφής. Ο ενδιαφερόμενος περνούσε μια μεγάλη ταλαιπωρία στα ΚΕΠ, στο αστυνομικό τμήμα και ούτω καθεξής. Πώς γίνεται αυτό τώρα; Με το πάτημα ενός κουμπιού μέσα από τον ηλεκτρονικό σου υπολογιστή. Φανταστείτε λοιπόν να ισχύει αυτό και για την προμήθεια δεκάδων εγγράφων και τη διευθέτηση διαδικασιών που γίνονται κάθε μέρα στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα στην Περιφέρεια. Αν αυτό επεκταθεί, κερδίζεις χρόνο, εργατοώρες και δίνεις ποιότητα ζωής στον πολίτη. Η πρόκληση είναι μπροστά μας, η τεχνολογία μπορεί να τα κάνει αυτά, ο ιδιωτικός τομέας έχει κάνει τεράστια άλματα σε αυτό τον τομέα. Καιρός λοιπόν είναι να τα κάνει και ο δημόσιος τομέας.

Αυτό ένα είναι το ένα σκέλος. Το άλλο αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πρέπει να δούμε που είναι τα προβλήματα, να επιλέξουμε τι είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να κάνουμε, που θέλουμε να πάμε, τι είναι αυτό που επιδιώκουμε να επιτύχουμε και  να επιλέξουμε τα συστήματα που είναι κατάλληλα για να υπηρετήσουν το στόχο.

 

 

Και επίσης πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο στη δημόσια διοίκηση να μπορέσει αυτά να τα αφομοιώσει καθώς σε κάθε επιχειρουμένη αλλαγή υπάρχει όπως ξέρετε μια δυσκολία προσαρμογής.Θα σας θυμίσω χαρακτηριστικά το παράδειγμα του 2011 στο Δήμο όταν συγχωνεύθηκαντότε 280 σχολικές επιτροπές και έπρεπε να υπάρχει κεντρική παρακολούθηση και συντονισμός των οικονομικών με τις σχολικές επιτροπές. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το να βρούμε ένα σύστημα διαχείρισης με ένα πρόγραμμα. Ψάξαμε, το βρήκαμε πάρα πολύ γρήγορα, ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα ως Δήμος που κάναμε αυτή τη δουλειά και στην αρχή είχαμε αντιδράσεις από τους διευθυντές των σχολείων. Και είναι λογικό. Τους άλλαζε όλο αυτό που ήξεραν. Σήμερα δεν υπάρχει κανείς που να μην λέειότι αυτό το πρόγραμμα τους έχει αφαιρέσει δουλειά και έχει βελτιώσει τη διαχείριση, ενώ από την αρχή είχαμε σημαντική εξοικονόμηση πόρων επειδή είχαμε ανά πάσα στιγμή την εικόνα κάθε σχολικής μονάδας και μπορούσαμε να στέλνουμε χρήματα εκεί που υπήρχε ανάγκη.Υπάρχει λοιπόν προηγούμενη εμπειρία σε ό,τι με αφορά. Θα σας θυμίσω και την πρόκληση να ενώσουμε τότε τους 4 πρώην δήμους με την Πάτρα, να δώσουμε σε χρήση τις οπτικές ίνες για γρήγορο ίντερνετ στα σχολεία και στις υπηρεσίες, να κατασκευάσουμε το site του Δήμου…Τώρα οι προκλήσεις έχουν αλλάξει. Είναι μεγάλες, είναι και γοητευτικές»

 

 

Μαζί με τις νέες σας αρμοδιότητες, διατηρείτε και όλες όσες είχατε μέχρι σήμερα ως βοηθός Περιφερειάρχη;

 

«Διατηρώ δεκατέσσερις αρμοδιότητες τις οποίες είχα μέχρι χθες μεταξύ των οποίων και αυτή του Συντονιστή των εκδηλώσεων του 2021».

 

Να φανταστώ ότι θα περνάτε ατελείωτες ώρες στο γραφείο;

«Μέχρι σήμερα η καθημερινότητά μου μοιραζόταν μεταξύ Περιφέρειας, σχολείου και σπιτιού. Τώρα θα είναι μεταξύ Περιφέρειας και σπιτιού».

 

 

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε σχέση με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση;

 

«Έχει ενταχθεί ήδη ο ένας άξονας που έχουμε χαράξει και αφορά ένα έργο ΕΣΠΑ ύψους 2 εκ ευρώ  με τη δημιουργία ενός ψηφιακού πάρκου ανάδειξης του ιστορικού αποθέματος της περιοχής το οποίο θα είναι σε κοντέινερ και θα μπορεί να μετακινείται σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Όπως ξέρετε θα μπορεί ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας αλλά και ο επισκέπτης σε αυτό το πάρκο να περιηγείται και να βλέπει, να βιώνει την ιστορία της Δυτικής Ελλάδας μέσα από ό,τι τελευταίο διαθέτει η νέα τεχνολογία.Έχουμεπει από την πρώτη στιγμή ότι μεγάλος στόχος είναι να το κάνουμε αυτό ελκυστικό όχι μόνο για τους μεγαλύτερους πολίτες αλλά και για τη νεολαία, η οποία αρέσκεται στις νέες τεχνολογίες και λαμβάνει πολύ πιο εύκολα τα μηνύματα όταν τα περνάς μέσα από αυτές.  Αυτό το έργο, συμπληρώνεται από σύστημα ψηφιακής ξενάγησης σε 2.500 σημεία στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μιλάμε για τοπόσημα, χώρους ιδιαίτερου ιστορικούενδιαφέροντος όπου με το κινητό του θα μπορεί οποιοσδήποτε,Έλληνας, ξένος, περιηγητής, μαθητής, οποιοσδήποτεενδιαφέρεται, φτάνοντάς σε αυτό το σημείο να λαμβάνει μια ειδοποίηση μέσω ενός αναδυόμενου παράθυρου και χωρίς να εγκαταστήσει οποιαδήποτε εφαρμογή να έχει πρόσβαση. Για παράδειγμα κάποιοςπου πλησιάζει στον κήπο των ηρώων στο Μεσολόγγι  θα λαμβάνει αμέσως την ειδοποίηση και θα περιδιαβαίνει στο χώρο με το κινητό του τηλέφωνο μέσω εικόνας, βίντεο, ήχου και κειμένου και θα έχει μια πλήρη ξενάγηση.

Σε αυτό ενσωματώνεται το ήδη παραγόμενο από Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήρια και άλλους φορείς υλικό  που προβάλλει στοιχεία για τη οικονομία, την αγορά, ακόμη και το που μπορείς να πας για φαγητό σε μια περιοχή. Το έργο αυτό που αποτελεί μια σημαντική υποδομή για τη Δυτική Ελλάδα που θα μείνει στην περιοχή και μετά το πέρας των εκδηλώσεων  έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι σε διαδικασία δημοπράτησης. Αυτή είναι η βαριά αν θέλετε υποδομή και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.Το πάρκο θα καταλήξει στο τέλος στα Καλάβρυτα και στο Μεσολόγγι, ενώ το σύστημα ψηφιακής ξενάγησης θα μείνει ανοικτό και θα μπορούν πλέον μετά οι Δήμοι και οι άλλοι φορείς να προσθέτουν υλικό κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

 

Πόσο πίσω πήγε ο κορωνοϊός τον προγραμματισμό για το 2021 και την φάση της αξιολόγησης και δρομολόγησης των προτεινόμενων δράσεων από φορείς της Δυτικής Ελλάδας;

 

«Μας έχει καθυστερήσει  αρκετά σε ό,τι αφορά το δεύτερο άξονα όπου έχουν γίνειμεν βήματα αλλά με μεγάλη δυσκολία λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν με τον κορωνοϊό. Έχουμε ήδη συλλέξει όπως ξέρετε 320 προτάσειςγεγονός που μαρτυρά το ειδικό βάρος αλλά και το γενικότερο ενδιαφέρον για τις δράσεις της ιστορικής αυτής επετείου. Ανάμεσα στις προτάσεις υπάρχει ικανός αριθμός δημιουργικών ιδεών σε όλες τις κατηγορίες: Επιστήμες – Εκπαίδευση, Πολιτιστική Κληρονομιά, Φιλελληνισμός, Αθλητισμός. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που με βάση τα οικονομικά μας, τα οποία είναι αρκετά μειωμένα εξαιτίας του κορωνοϊου(και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να μειωθούν και άλλο), πρέπει να καταλήξουμε σε αυτές που θα υλοποιηθούν.Θα πρέπει να σας πω ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι αλλά δεν θέλουμε να βιαστούμε γιατί είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τις εξελίξεις.  Θα μπορούσαμε να έχουμε το πρόγραμμα έτοιμο από τα τέλη του Ιουνίου, είμαστε σε τέτοια φάση, αλλά δεν το κάνουμε για να μην τεθούμε εκτός των προβλέψεων με βάση τον κορωνοϊό. Και αυτό γιατί μιλάμε για χρήματα από την Περιφέρειααπευθείας, από ιδίους πόρους  και όχι από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να προχωρήσουμε τόσο πολύ γιατί ο χρόνος που  είναι μπροστά είναι κρίσιμος. Αν αύριο το πρωί έχουμε π.χ. ένα δεύτερο κύμακορωνοϊού, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ο κίνδυνοςκάποια χρήματα από αυτά που έχουμε για τις εκδηλώσεις να φύγουν και να πάνε αλλού, όπως ήδη έχουν φύγει κάποια από τα ποσά που είχαμε υπολογίσει. Αυτή είναι η αιτία που δεν έχουμε ακόμη συντάξει το πρόγραμμα».

 

 

Σε περίπτωση που έχουμε ένα νέο κύμα κορωνοϊούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, σε πόσο μεγάλο κίνδυνο τίθεται ο προγραμματισμός;

 

«Σε αυτή την περίπτωση θα γίνουν λιγότερα από όσα θέλαμε να κάνουμε αλλά από την άλλη κάποιες από τις εκδηλώσεις θα γίνουν με το σύγχρονο τρόπο είτε με μέσα νέας τεχνολογίας, είτε τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας.Πρόσφατα ήμουνα σε μια εκδήλωση του Χορευτικού του Δήμου Πατρέων. Χόρευαν οι χορευτές λοιπόν επί δύο ώρες χωρίς να ακουμπάει ο ένας το χέρι του άλλου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι υπάρχουν τρόποι».

 

Για πότε βλέπετε το πρόγραμμα με βάση τα σημερινά δεδομένα;

 

«Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμεπεράσει το σχέδιο δράσης που απαιτείται από το περιφερειακό συμβούλιο και θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία με τους φορείς που τελικά θα επιλέξουμε. Ο χρόνος δεν είναι πολύς αλλά δεν είναι και λίγος. Έχουμε μπροστά μας τέσσερις μήνες μέχρι το 2021 έχουμε όμως και δώδεκα μήνες μετά γιατί δεν μιλάμε για εκδηλώσεις που θα γίνουν όλες το Γενάρη μιλάμε για εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη τη διάρκεια του 2021».

 

 

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής, πώς κρίνετε την πορεία της;

 

«Το κεντρικό μας σύνθημα ήταν “όλα από την αρχή”. Τι σημαίνει αυτό; Δεν σημαίνει ότι τα γκρεμίζεις όλα και τα ξαναχτίζεις όλα από την αρχή. “Όλα από την αρχή” σημαίνει ψάχνω να βρω τι έχω. τι από αυτό είναι καλό, τι πάσχει πολύ και τι πρέπει να καταργηθεί. Διώχνεις αυτά που δεν χρειάζεσαι βελτιώνειςαυτά που μπορούν να βελτιωθούν και κρατάς τα καλά. Η νέα περιφερειακή αρχή λοιπόν σε αυτό το κομμάτι δουλεύει και με αυτό τον τρόπο. Άλλωστε η περιφερειακή αρχή έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές ότι έχει αντανακλαστικά πάρα πολύ γρήγορα και ιδιαίτερα ο Περιφερειάρχης, ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Ακόμη και εμάς αιφνιδιάζει το πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται προβλήματα, θέματα τα οποία μέσα στη ρουτίνα πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα και όμως εκεί χρειάζεται ο πολιτικός να μπορεί να τα διακρίνει και να δίνει άμεσα λύσεις, με τις παρεμβάσεις του. Σίγουρα υπάρχουν ταχείς παραγωγικοί ρυθμοί στην περιφερειακή αρχή. Είμαστε όμως και άτυχοι καθώς βρήκαμε μπροστά μας τον κορωνοϊό, που όπως είπα σημαίνει πολλούς πόρους που διατέθηκαν, αλλά προκάλεσε και άλλα αλυσιδωτά προβλήματα. Θα σας θυμίσω μόνο ότι επί μήνες όλες οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούσαν λόγω των υγειονομικών μέτρων που ελήφθησαν. Παρόλα αυτά, προχωράμε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε τον Περιφερειάρχη που έχει αναλάβει προσωπικά τα μεγάλα έργα και κάνει σκληρό πρέσινγκ στην κυβέρνηση. Είμαστε  μέχρι τώρα σε πολύ καλό δρόμο. Θα σας θυμίσω τους επιτυχείς χειρισμούς  του κ. Φαρμάκη για το Φυσικό Αέριο, ενώ αναμένονται πάρα πολύ σύντομα πιστεύω αποτελέσματα και με την Πατρών-Πύργου.

Νομίζω λοιπόν ότι γενικά βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά δεν κάνουμε  και λάθη. Λάθη άλλωστε δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα. Στόχος μας είναι κάθε μέρα να βελτιωνόμαστε. Στο πλαίσιο αυτό οΠεριφερειάρχης εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος και έδωσε σε κάποιους εξ ημών αρμοδιότητες για να μπορέσει ναπάει το σύστημα ακόμη πιο γρήγορα».

 

 

ΕΝΘΕΤΟ

Έρχονται αλλαγές στις Λαϊκές Αγορές

 

«Μια από τις ειδικότητες που διατηρεί ο Ανδρέας Φίλιας είναι και αυτή του Προέδρου της Επιτροπής των Λαϊκών Αγορών. «Έχουμε καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση με τις λαϊκές αγορές  που δεν ικανοποιεί κανέναν. Έχουμε συγκροτήσει ομάδα  έργου από επιστήμονες,επιστημονικό προσωπικό Δήμων και Περιφέρειας, υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την  της Αρχιτεκτονική Σχολή ώστε να έχουμε τις κατάλληλες αισθητικές και λειτουργικές προδιαγραφές που θέλουμε, με οτιδήποτε σύγχρονο υπάρχει σε σχέση με το φωτισμό, τους πάγκους τα ψυγεία, τους κάδους, τα πάντα» μας λέει. «Αφού καταλήξουμε ακριβώς στο τι θέλουμε θα αναζητήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να αναμορφώσουμε τις λαϊκές αγορές, να τις κάνουμε ανθρώπινεςνα μπορεί  οι πολίτης να πηγαίνει να ψωνίζει με άνεση, να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πάγκων να εξαφανιστούν οι παράνομοι να επέλθει μια ισορροπία σε σχέση με τους πολίτες που υφίστανται τις λαϊκές έξω από το σπίτι  τους . Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα»

 

ΜΟΤΟ 1

«“Όλα από την αρχή” σημαίνει ψάχνω να βρω τι έχω, τι από αυτό είναι καλό, τι πάσχει πολύ και τi πρέπει να καταργηθεί. Διώχνεις αυτά που δεν χρειάζεσαι βελτιώνεις αυτά που μπορούν να βελτιωθούν και κρατάς τα καλά».

 

ΜΟΤΟ 2

 

«Ακόμη και εμάς αιφνιδιάζει το πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται ο Περιφερειάρχης προβλήματα, θέματα τα οποία μέσα στη ρουτίνα πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα και όμως εκεί χρειάζεται ο πολιτικός να μπορεί να τα διακρίνει και να δίνει άμεσα λύσεις, με τις παρεμβάσεις του».

 

ΜΟΤΟ 3

 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Διοίκηση είναι η γραφειοκρατία. Η σπατάλη χρόνου, χαρτιού, εργατοωρών για πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν γίνει με πολύ πιο απλές διαδικασίες και με ελαχιστοποίηση του απαιτούμενου χρόνου διεκπεραίωσης».

 

ΜΟΤΟ 4

«Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε περάσει το σχέδιο δράσης για τον επετειακό εορτασμό του 2021 από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία με τους φορείς που τελικά θα επιλέξουμε»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα