Τι θα παραγγείλουμε σήμερα; Τίποτα αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο – Δείτε γιατί

31.03.2021 / 13:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
fagito_vrady

ι άνθρωποι που παραγγέλνουν ή τρώνε συχνά φαγητό απ’έξω, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν λιγότερο, δείχνει νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, η εργασία βρήκε ότι η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού –δύο ή περισσότερα γεύματα κάθε μέρα- συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Πολλά από τα γεύματα που ετοιμάζονται στα εστιατόρια και τα καταστήματα έτοιμου φαγητού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά, ραφιναρισμένα σάκχαρα και θερμίδες. Η πρόσληψη τέτοιων τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων», εξηγεί η Nicole Roach, διατροφολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics με επικεφαλής τον Δρ. Wei Bao, επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Iowa, είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού και τη θνησιμότητα.

Για την υλοποίηση της μελέτης, η ομάδα του Δρ. Bao χρησιμοποίησε δεδομένα από μεγάλες εθνικές μελέτες υγείας της Αμερικής μεταξύ 1999-2014, οι οποίες περιελάμβαναν προσωπικές συνεντεύξεις περισσότερων από 35.000 ενηλίκων άνω των 19 ετών.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με την καθημερινή τους διατροφή με αρχεία θανάτων μέχρι το τέλος του 2015. Συνολικά, καταγράφηκαν 2.781 θάνατοι, εκ των οποίων οι 511 από καρδιαγγειακές παθήσεις και οι 638 από καρκίνο.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα έτοιμο γεύμα την εβδομάδα, εκείνοι που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης. Επίσης, είχαν 67% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 18% από καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, αλλά «τα ευρήματά μας, όπως και αυτά προηγούμενων μελετών, υποστηρίζουν ότι η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού σχετίζεται με ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία», αναφέρει ο Δρ. Bao.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι εκτός από την υψηλή πρόσληψη επιβλαβών διατροφικών στοιχείων –όπως τα λιπαρά, το αλάτι και τα σάκχαρα- τα γεύματα των εστιατορίων μπορεί επίσης να περιέχουν και υψηλά επίπεδα ενός λιγότερο γνωστού συστατικού, των φθαλικών ενώσεων, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και έχουν σχετιστεί με αυξημένες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, «τα εστιατόρια θέτουν σε προτεραιότητα την γεύση και όχι την υγεία, πράγμα που πολλές φορές οδηγεί και σε μεγαλύτερες μερίδες». Έτσι είναι πολύ πιθανό να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό, από ό,τι θα τρώγαμε εάν ετοιμάζαμε κάτι στο σπίτι.

Οι επιστήμονες καταλήγουν, πάντως, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να εξετάσουν πιο προσεκτικά τον συσχετισμό μεταξύ του έτοιμου φαγητού και του θανάτου από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, άνοια και άλλες χρόνιες ασθένειες.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα