Τι θα κάνει ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ  – H «βεντάλια»  των προκλήσεων

27.06.2022 / 11:16
ka 9

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουνίου, βρίσκεται η Αθήνα, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελέσει το σκηνικό για κορύφωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από τη στιγμή που  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται έτοιμος να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ενδεικτικό είναι ότι λίγο πριν τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο, τορπιλίζοντας τις όποιες προσπάθειες μπορεί να γίνονται παρασκηνιακά προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες είναι ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ξεδιπλώσει τη βεντάλια των προκλήσεων  και να αξιοποιήσει τη Σύνοδο, προκειμένου να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Κάτι που επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος, επανέλαβε το βράδυ της Κυριακής, ότι η στρατιωτιοτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.

Επίσης, ο Καλίν επέμεινε, σύμφωνα με τον Σκάι,  και στην θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν είχε υπογράψει την συμφωνία με την Λιβύη, τότε δεν θα είχε τόσο μεγάλες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γεγονός είναι πως στην Τουρκία,  συνεχίζεται η καλλιέργεια προπαγανδιστικού κλίματος για τη νατοϊκή σύνοδο.

Εκτός από τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επιχειρούν για μία ακόμη φορά να «γκριζάρουν» το Αιγαίο, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι συνελήφθη Έλληνας για κατασκοπεία, ενώ δεν πρέπει να διαφέυγουν της προσοχής επικίνδυνες κινήσεις,  όπως η παράνομη ΝΑΤΟΜ στο Αιγαίο.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στη γείτονα αλλά και οι εφημερίδες που απηχούν τις απόψεις των ακραίων ακροατηρίων εξάλλου, προαναγγέλλουν ότι: «Ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Ερντογάν θα απλώσει στη Μαδρίτη, βεντάλια έξι σημείων.

Ειδικότερα θα θέσει θέμα:

1. Ενταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

2. Άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά Ουκρανίας και Ρωσίας (υπό την ηγεσία Τουρκίας)

3. Πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας

4. Ελληνικών προκλήσεων (αποστρατικοποίηση νησιών)

5. Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

6. Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σύνορα Συρίας

In.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα