Τι θα γίνει με το καρναβάλι; Γνωστοί Πατρινοί καρναβαλιστές απαντούν

28.12.2020 / 16:01
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
se-ruthmous-karnabaliou-i-patra

Το Πατρινό Καρναβάλι δεν θα διεξαχθεί το 2021, τουλάχιστον με τον τρόπο που γνωρίζουμε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως έχει ανακοινώσει ο Δήμος της Πάτρας. Ο «Νεολόγος» απευθύνθηκε σε γνωστούς καρναβαλιστές και ζήτησε την άποψή τους για το τι πρέπει να γίνει. Οι Βικτωρία Αγγελοπούλου, Δημήτρης Κουρμπανάς, Πόπη Αλιβιζάτου, Δημήτρης Φάκαλος, Κωστής Κριτσώνης και Τάκης Πανούτσος, μιλούν για την «επόμενη ημέρα».

Βικτωρία Αγγελοπούλου

Ο Δήμος Πατρέων δεν θα διοργανώσει και φέτος το Πατρινό Καρναβάλι. Αποδεκτό και κατανοητό με τις παρούσες συνθήκες, και τις λογικές ή μη απαγορεύσεις.

Από τις προτάσεις της Επιχείρησης του Καρναβαλιού που δημοσιοποιήθηκαν θα κρατούσα μόνο τον στολισμό της πόλης,  τον Διαδικτυακό κρυμμένο θησαυρό, εφόσον έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των πληρωμάτων και η αμερόληπτος διεξαγωγή του.

Διαφωνώ κάθετα με Διαδικτυακό κρυμμένο θησαυρό για παιδιά. Αρκετές ώρες σπαταλούν μπροστά στις οθόνες με τα διαδικτυακά τους μαθήματα, ας τα αφήσουμε λίγο ελεύθερα. Ας μην τα ωθούμε σε εξαρτήσεις.

Ο προτεινόμενος διαγωνισμός διηγήματος για το Πατρινό Καρναβάλι  προαπαιτεί γνώση του θέματος και εμπειρία από τους γράφοντες, που σίγουρα δεν έχουν τα παιδιά του δημοτικού και οι έφηβοι, επομένως, δεν εξυπηρετεί το Καρναβάλι μας.

Το ίδιο και ο διαγωνισμός αφισών. Η Αφίσα είναι μέσω προβολής εκδηλώσεων. Εφόσον δεν θα έχουμε εκδηλώσεις, τι θα προβληθει; 

Μια κατάμαυρη αφίσα μ΄ έναν  δακρυσμένο κλόουν, δεν χρειάζεται διαγωνισμό, φαντασία και συναίσθημα αρκεί.

Αντ΄ αυτών,  θα πρότεινα διαγωνισμό για δημιουργία άλμπουμ με φωτογραφίες από το Καρναβάλι μας της τελευταίας 20ετίας.

Εκτός του  Διαδικτυακού  φεστιβάλ « Μώμος ο Πατρεύς», δεν θα προέβαινα σε καμία άλλη διαδικτυακή εκδήλωση.

Το καρναβάλι μας είναι γνωστό Πανελλαδικά και όχι μόνο, και η όποια διαφήμιση έτεινε για να προσελκύσει κόσμο στη Πάτρα με τα γνωστά για τους πολίτες οφέλη. Τι οφέλη θα έχει η πόλη και οι πολίτες από κάποια βιντεάκια αμφίβολης αποτελεσματικότητας;  Και τη σχέση έχουν  βίντεο του καραγκιόζη με το καρναβάλι μας;

Αντ΄ αυτών, επίσης θα πρότεινα διαγωνισμό δημιουργίας διαχρονικού  βίντεο από προγενέστερα Καρναβάλια, που θα ανέβαζα στο διαδίκτυο και στη σελίδα του Καρναβαλιού, όπως κάνουν όλα  τα αναγνωρισμένα Ευρωπαϊκά Καρναβάλια.  

Επομένως , αντί να σπαταλούνται  χρήματα σε βιντεοσκοπημένα δρώμενα και παραστάσεις, που πιθανόν να μην αντιστοιχούν στο επίπεδο του καρναβαλιού μας, ας επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στην  κατασκευή χώρου  δημιουργίας αρμάτων από τα πληρώματα  του Κρυμμένου Θησαυρού, που εξοστρακίστηκαν αναίτια από τους χώρους του Α.Σ.Ο.  Τους το χρωστάμε, γιατί σε αυτά  οφείλεται όχι μόνο η αίγλη αλλά και το επίπεδο του Καρναβαλιού μας.  

Θερμή παράκληση: Ας μην πέσουμε κι άλλο στην ιντερνετική παγίδα που στήνεται ολόγυρά μας και χάσουμε την ουσία του καρναβαλιού και της ύπαρξης μας, που είναι η εξωστρέφεια, η συνεύρεση, η συναναστροφή,  η ομαδική διασκέδαση  και η συντροφική δημιουργία. Ας μην κλειδώσουμε την ¨τρέλα¨ μας σε    ¨χαζοκούτια¨.

Η αναβάθμιση του site για την προβολή αρχειακού υλικού, όπως ψηφιοποιήθηκε από το sparc, είναι βασική υποχρέωση της επιχείρησης και δεν μπορεί να ενταχθεί ταμειακά στο πρόγραμμα του Καρναβαλιού. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπαράσταση στους συμπολίτες μας που υποφέρουν, και την αιμοδοσία. Είναι ανιδιοτελείς πράξεις  αγάπης που δεν χρήζουν προβολή. Για τις  αγαθοεργίες υπάρχει η ρήση: «Μη γνωρίζει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου».

Ας έρθουμε τώρα στους πολίτες, στους Καρναβαλιστές, αυτούς που είναι ο κορμός και η ψυχή του Πατρινού Καρναβαλιού.

Οι Ψυχές ποτέ δεν πεθαίνουν, κανένας χέρι δεν τις σταματά, οφείλουν να βγουν στις επάλξεις με τους δικούς τους ευφάνταστους τρόπους και εκδηλώσεις, προσεκτικά, τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα προφύλαξης, για την πανδημία του covid-19.

Πρέπει να  δώσουμε όλοι το παρόν όχι μόνο για να συντηρήσουμε το έθιμο, αλλά και για να δώσουμε μια νότα χαράς στη Πάτρα μας, στη πόλη που αγαπάμε. Κι ότι πραγματικά αγαπάμε, ποτέ του δεν πεθαίνει.

Στην προσπάθειά μας αυτή, πρέπει να σταθούν  αρωγοί οι Αρχές και οι Φορείς της πόλης.

Τάκης Πανούτσος

Όταν θα βγει και πάλι ο τελάλης με το «ακούσατε – ακούσατε Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι έφθασε το Καρναβάλι» και δίνει την αγγελία της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, τότε γυρίζουμε πίσω…

Όταν αρχίζαμε τους σχεδιασμούς για τα πιο απίθανα μασκαρέματα και τα πιο εξωφρενικά άρματα – αυτοκίνητα που είχαν παρελάσει στους δρόμους της Πάτρας. Γέμιζε την κατηφόρα του οδού Γούναρη μια θάλασσα χρωμάτων, τραγουδιών και χαράς μαζί με χορό και άφθονο γέλιο. Άνοιγαν τα σεντούκια και έβγαιναν τα βρακιά των γιαγιάδων με δαντέλες, φούστες για τσιγγάνες, σακάκι, φράκα, φορέματα μακριά και κοντά, κορσέδες με κορδέλες και ότι άλλο ήταν δυνατόν να φαντασθούμε. «…Αν δεν είσαι Πατρινός δεν μπορείς να το κάνεις»

Αυτό είναι το δικό μας Καρναβάλι που έχει επιζήσει από πολέμους, θύελλες, ανταγωνισμούς, κατακλυσμούς και θανάτους Βασιλέων. Και τώρα να που το απειλεί για δεύτερη φορά ο αόρατος εχθρός.

Το Καρναβάλι όμως είναι πηγή ζωής, έμπνευσης, δημιουργίας, τέχνης, ανεμελιάς, ψυχαγωγίας και ανατροπής αλλά και πηγή οικονομικής ανάσας στην καρδιά του χειμώνα για την πόλη μας.

Η δική μας παρουσία πλέον «Των Στρατηγών»,  δεν έχει σχέση με σχεδιασμούς, προγράμματα και φόρμες, έχει σχέση με ανατροπές, αυθορμητισμό και μπούλα. Έτσι και για φέτος, εμείς ετοιμαζόμαστε και όταν έλθει η ώρα, χωρίς «πραξικοπήματα» και «επαναστάσεις», τηρώντας τα συμφωνημένα πρωτόκολλα, θα τιμήσουμε με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο το Καρναβάλι μας.

Δημήτρης Κουρμπανάς

Θεωρώ πως ο Δήμος βιάστηκε αρκετά να ανακοινώσει την ακύρωση δράσεων. Κανένας δε γνωρίζει τι μέτρα θα ισχύουν τις τελευταίες ημέρες του Καρναβαλιού και όλοι έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας πως μάλλον δεν ζήσουμε το Καρναβάλι όπως συνηθίζαμε, αλλά δεν μπορούμε να το ακυρώνουμε οικειοθελώς από το Νοέμβριο.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψη της την άποψη της καρναβαλικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για την οποία το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί μία σημαντική οικονομική ανάσα, πόσο μάλλον αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σίγουρα θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα μέτρα που θα ισχύουν, αλλά να μην προτρέχουμε και να μην προδικάζουμε τα δεδομένα. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης μας!

Πόπη Αλιβιζάτου

Είναι γεγονός ότι το Καρναβάλι στα πλαίσια των μέτρων, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλάζει μορφή, δεν αλλάζει όμως περιεχόμενο. Οι καρναβαλιστές, όπως έχουν αποδείξει και στο παρελθόν, σε δύσκολες στιγμές και σε δυσοίωνα και δυσάρεστα γεγονότα, είναι εφευρετικοί, διατηρούν την καρναβαλική τους έμπνευση και είναι πανταχού παρόντες. Γεγονός που, δυστυχώς, δεν έχει αποδεχτεί ο Δήμος Πατρέων και ο Οργανισμός του Καρναβαλιού, με αποτέλεσμα, να ετοιμάζουν πράγματα γύρω από το Καρναβάλι και για το Καρναβάλι κατά μόνας και εν κρυπτώ, έχοντας αποκλείσει τη  συμμετοχή των πληρωμάτων στον σχεδιασμό του ιδιαίτερου, ερχόμενου Καρναβαλιού. Είναι κρίμα που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα γεγονότα της πόλης τόσο εγωκεντρικά, τόσο επιφανειακά, με υπεροψία, αποκλεισμούς και υπονόμευση. Είναι κρίμα που δεν διακρίνουν ότι αυτές οι πρακτικές είναι έξω από την καρναβαλική αντίληψη, αλλά και από την όποια αντίληψη, για ζητήματα που θα μπορούσαν να έχουν θετικό αποτέλεσμα για τους συμπολίτες μας.

Δημήτρης Φάκαλος

Τα κύρια χαρακτηριστικά που έχουν κάνει το Πατρινό Καρναβάλι να ξεχωρίσει είναι – από την μία – η δημιουργία, η ανατροπή, η φαντασία!

Και από την άλλη, η μαζική λαϊκή συμμετοχή και η  – σχεδόν παμψηφεί – κοινωνική αποδοχή! Έτσι, σε συνάρτηση με την διαχρονικότητά του, το Καρναβάλι μας έγινε το ‘Καρναβάλι της Ελλάδας’!

Από το 1829, και σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας, το καρναβάλι μας επέζησε. Όχι μόνον επέζησε, αλλά κάθε φορά έβγαινε και πιο δυνατό, πιο καινοτόμο, πιο σύγχρονο!

Πέρασε βασιλείες, δημοκρατίες και δικτατορίες! Πέρασε εμφύλιους, βαλκανικούς και παγκόσμιους πολέμους! Πέρασε οικονομικές υφέσεις, καταστροφές αλλά και ευημερίες! Πέρασε από δημάρχους δημοκράτες, ανεξάρτητους, δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους αλλά και χουντικούς!

Και έμεινε όρθιο! Όχι απλά όρθιο…. Πρωτοπόρο! Κορυφαίο!

Τώρα, λοιπόν, καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση. Τον κορονοιό. Καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες αντιξοότητες, χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους ‘εγχειρίδιο’ αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης.

Και θα υπάρχουν, αφ’ ενός, κάποιοι που θα πουν: ‘εδώ ο κόσμος καίγεται και…… η βασίλισσα χτενίζεται!’. ‘Για Καρναβάλια είμαστε’; Και δεν θα έχουν απόλυτο άδικο, για να είμαστε ειλικρινείς.

Από την άλλη όμως, η ζωή συνεχίζεται. Και επιβάλλεται να συνεχιστεί, με τους τρόπους που η πανδημία επιτρέπει και με τους τρόπους που οι ειδικοί συνιστούν. Έτσι, το καλοκαίρι διενεργήθηκαν κάποιες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις (μαζί και στην Πάτρα), έτσι συνεχίζονται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού, έτσι o Δήμος έκανε και το καλοκαιρινό festival του Sparc (όπως συμμετείχε, άλλωστε, και σε εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, παρ’ όλες τις κρατικές απαγορεύσεις….)

.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και έχουμε να πάρουμε μια πολύ σοβαρή απόφαση: Είτε να διαλέξουμε τον δρόμο της αδράνειας, είτε να ενεργοποιήσουμε τα καρναβαλικά μας αντανακλαστικά και το Καρναβάλι μας να δηλώσει ένα βροντερό ‘ΠΑΡΟΝ’!

Η αδράνεια, από την μία πλευρά, είναι μία εύκολη λύση, με αρκετά επιχειρήματα υπέρ της και με πολλούς ‘οπαδούς’ στις τάξεις των αντι-καρναβαλιστών και των ομοϊδεατών τους.

Από την άλλη, η ενεργοποίηση των καρναβαλικών αντανακλαστικών, είναι μια πιο ‘σύνθετη’ υπόθεση. Μπορεί να είναι μεν η φυσιολογική και αυθόρμητη αντίδραση του ‘καρναβαλόκοσμου’, προϋποθέτει όμως την – ειλικρινή – βούληση και την έμπρακτη ενεργοποίηση σύσσωμου του Καρναβαλικού Οργανισμού. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…..

Διαχρονικά, και σε όλες τις κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας του Καρναβαλιού, οι λύσεις δόθηκαν από τον κόσμο των πληρωμάτων και την συνεργασία ή την ‘σύγκρουσή’ τους με τους διοικούντες το Καρναβάλι.

Έτσι τον Οκτώβριο του 1965 μια ομάδα ευφάνταστων Πατρινών πρότεινε στην Επιτροπή Εορταστικών Εκδηλώσεων του Δήμου να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού του 1966 το 1ο Αποκρηάτικο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού.

 Έτσι, το 1975 οι ‘Άφρονες Κλόουν’ (ή κατά άλλους οι ‘Μαστροχαλαστήδες’) κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους και η ‘Μεγάλη Παρέλαση’ έγινε πεζή!

Έτσι ιδρύθηκε το Καρναβαλικό Κομιτάτο που ο πρωταρχικός του σκοπός ήταν η ίδρυση του Οργανισμού και η αυτοτέλεια/αυτοδιοίκηση του Καρναβαλιού μας.

Και όποτε χρειάστηκε, οι παροικούντες το Καρναβάλι μας ήταν εκεί για να επέμβουν δραστικά και να διορθώσουν τα … κακώς κείμενα των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών.

Από την βαλίτσα που πέταξαν οι ‘Αθάνατοι’ στον αντιδήμαρχο κο Σκαλτσά το 1985, έως την ιδιότυπη και αυτοσχέδια νυχτερινή παρέλαση του 2000 σε αντίδραση της απόφασης κατάργησής της από την Δημοτική αρχή του Κου Φλωράτου.

Από την διενέργεια παράλληλης νυχτερινής τελετής έναρξης το 2011 απέναντι στην πρωτοφανούς έμπνευσης για μεσημεριανή τελετή έναρξης της Δημαρχίας Δημαρά έως και την διενέργεια του Συν-Πληρωματικού Κρυμμένου Θησαυρού το 2018. Ο ‘καραναβαλόκοσμος’ ήταν πάντα εκεί και έδειχνε τον δρόμο!

Και τώρα; Τι κάνουμε τώρα με τα δεδομένα που μπαίνουν από τον κορονοϊό;

Το καρναβάλι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ! Με μια άλλη μορφή, σε έναν άλλο βαθμό, αλλά πρέπει να γίνει!

Παρελάσεις αρμάτων, κινητές συναυλίες, διαδικτυακές δράσεις, καινοτόμες εκθέσεις,  και βασικά ένα ευφάνταστο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού!

Ένα παιχνίδι, εν μέρει διαδικτυακό, εν μέρει ‘παραδοσιακό’, ένα παιχνίδι ανοιχτό σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ελλάδα! Ιδέες υπάρχουν, άνθρωποι υπάρχουν, πόροι υπάρχουν (άλλωστε δεν χρειάζονται και τόσοι πολλοί).

Το πρόβλημα είναι πως η συγκυρία αυτή βρίσκει το Καρναβάλι μας διαιρεμένο και την σχέση των πληρωμάτων και του ‘καρναβαλόκοσμου’ με την διοίκηση του Οργανισμού στο χειρότερο σημείο που έχει υπάρξει εδώ και πάρα, μα πάρα πολλά χρόνια.

Την ώρα που πρέπει να υπάρχει η ‘ισχύς εν τη ενώσει’, η Κα Κουρή (όχι η Δημοτική Αρχή)  έχει απομακρυνθεί από τον κόσμο του καρναβαλιού και έχει διαμορφώσει ένα σκηνικό πλήρους ρήξης. Και έχει επιλέξει ένα ‘μοναχικό’ δρόμο, αδιαφορώντας για τις όποιες προτάσεις και τις όποιες ιδέες μπορεί να υπάρχουν. Χαρακτηριστικό είναι πως από την στιγμή που έχει αναλάβει ως πρόεδρος δεν έχει συγκαλέσει ποτέ συγκέντρωση πληρωμάτων. Οι εισηγήσεις που έχει λάβει από απλούς καρναβαλιστές, από άλλες δημοτικές παρατάξεις και καρναβαλικούς συλλόγους έχουν ‘θαφτεί’ βαθειά μέσα στα συρτάρια του Λαδόπουλου.  

Και καρναβάλι χωρίς τους ‘ανθρώπους του καρναβαλιού’ δεν μπορεί να ‘πάει μπροστά’. Δεν μπορεί να πρωτοστατήσει, να πρωτοτυπήσει, να δημιουργήσει, να ανατρέψει!! Δυστυχώς.

Αυτό, λοιπόν, που μας απομένει είναι να περιμένουμε και να δούμε τι θα έχει οργανώσει ο Οργανισμός εν τη απουσία του πιο πολύτιμου γραναζιού του Καρναβαλιού μας. Του κόσμου του!     

Κωστής Κριτσώνης

Στο πέρασμα των ετών , η ανατρεπτική ματιά του πατρινού καρναβαλιού ήταν αυτό που το χαρακτήριζε και το διαφοροποιούσε.
Το 2020 κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη . Από την μια πλευρά ο Δήμος , ακολουθώντας την νομική οδό και έλλειψη φαντασίας και ευελιξίας έμεινε άπραγος.
Από την άλλη οι καρναβαλιστές πιο εξοικειωμένοι στην ανατροπή έδειξαν τον δρόμο ¨δικάζοντας¨ , ¨καθαρίζοντας¨και “παρουσιάζοντας” τα αξιοθέατα της πόλης στους φιλοξενούμενους τους.
Το 2021 η ιδιαιτερότητα της συνθήκης περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι επιβεβλημένη και η υγεία όλων σε πρώτη προτεραιότητα.
Το 2021 όμως είναι και μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι οι καταλληλότερες συνθήκες να δείξει το πατρινό καρναβάλι την μοναδική του ανατρεπτική ματιά. Ένα καρναβάλι που θα βρει λύσεις ακόμα και πέραν των
διαδικτυακών που όλοι θα περίμεναν, ένα καρναβάλι που θα το θυμόμαστε για την μοναδικότητα του, ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού που θα γίνει ¨θέμα¨ για τα επόμενα παιχνίδια.
Ο Δήμος πριν λίγες ημέρες δημοσίευσε μια ανακοίνωση για τον προγραμματισμό του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 ξεκινώντας με την φράση “Δυστυχώς φέτος…..”
Ας φορέσουμε όλοι τα καρναβαλικά μας γυαλιά και ας δούμε την ευκαιρία που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.
Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος , άλλο εχει κατά νου : “ευτυχώς φέτος….”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα