Τι περιλαμβάνει η πρόταση Κορκίδη για να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις την ενεργειακή κρίση

15.05.2022 / 14:38
Snapshots from the shopping streets in the center of Athens, Greece on May 11, 2022. / Στιγμιότυπα από τους εμπορικούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2022.

Περίπου 12 δισ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει στη χώρα το ενεργειακό κόστος σύμφωνα με τον Βασίλη Κορκίδη.
«Να ταξινομηθεί επειγόντως όλο το επιχειρείν της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ΕΕ, ως κλάδος υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και έτσι να επιτραπεί στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας να έχουν πρόσβαση στην κρατική ενίσχυση ζήτησε η ευρωπαϊκή οργάνωση του EuroCommerce. Τυχαίο; Καθόλου, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου δεν αφήνουν περιθώρια παρανοήσεων».

Αυτό σημείωσε στην ομιλία του κατά τη σημερινή γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Μικρή πρόοδος
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπορεί να μην λύθηκε ο «γόρδιος δεσμός» της ενεργειακής κρίσης, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο συμπερασμάτων στην ΕΕ σημειώθηκε μια μικρή πρόοδος σε δύσκολα ζητήματα. Η Ευρώπη αφενός προχώρησε στη σταδιακή μείωση εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την συμφωνία κοινής προμήθειας και αποθήκευσης LNG από τις ΗΠΑ, ενώ αφετέρου αποφάσισε να τηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις, στο μέτρο που δεν θα βλάψουν οικονομικά τις 27 χώρες της ΕΕ, περισσότερο από την Ρωσία στην οποία επιβλήθηκαν.

Χωρίς ασπίδα
Όμως, όπως πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης, σε επίπεδο αποφάσεων μέχρι και σήμερα δεν σημειώθηκε πρόοδος στην άμεση δημιουργία ασπίδας προστασίας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πολεμικές πληθωριστικές πιέσεις, αφού οι παρεμβάσεις θα εξεταστούν περαιτέρω από την ΕΕ και ως συνήθως, «εν ευθέτω χρόνω».

Τα 3Α
Το ΕΒΕΠ, όπως πρόσθεσε, προτείνει στην ενεργειακή κρίση την λύση «3Α» Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση για τις επιχειρήσεις με χρηματοδότηση μέσω κονδυλίων της πράσινης μετάβασης, αλλά και επιδότηση των υποδομών αποθήκευσης, που είναι το ακριβότερο σκέλος μιας επένδυσης 3Α.

12 δισ. το κόστος
Τέλος, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται πως το ενεργειακό κόστος θα κοστίσει στην χώρα μας περίπου 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 6,5 δισ. θα καλυφθούν με τα εθνικά μέτρα που έχουν ληφθεί προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα