Τι λέει η γιατρός που έφερε στον κόσμο το πρώτο βρέφος που μολύνθηκε με κορωνοϊό στην μήτρα

13.12.2020 / 10:20
New born by caesarean section in Covid-19 and his mother with mask

Ένα σπάνιο περιστατικό στη διεθνή βιβλιογραφία του ιού SARS-CoV-2, και το πρώτο στην Ελλάδα που καταγράφηκε στην Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ του νοσοκομείου “Αττικόν”, γνωστοποιήθηκε χθες.

Πρόκειται για ένα νεογέννητο αγοράκι, που ήρθε στον κόσμο θετικό στον ιό SARS-CoV-2 μετά από ενδομήτρια μόλυνση από την 30χρονη, επίσης θετική στον ιό, μητέρα του. Τι λέει για το πρωτοφανές περιστατικό η γιατρός που πραγματοποίησε τον τοκετό.

Κι ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες παγκοσμίως υποστήριζαν ότι δεν μεταδίδεται ο ιός στο έμβρυο όταν η έγκυος μητέρα νοσεί από Covid, ένα νεογέννητο αγοράκι -που ήρθε στον κόσμο στο Νοσοκομείο “Αττικόν” την Παρασκευή το απόγευμα, θετικό στον κορονοϊό- ήρθε να τους διαψεύσει.

Το περίεργο μάλιστα είναι, ότι η μητέρα εμφάνιζε ιδιαίτερα χαμηλό ιικό φορτίο κατά τη στιγμή του τοκετού, καθώς βρισκόταν ήδη στην 8η ημέρα της μόλυνσης της κι η νόσος ήταν σε αποδρομή.

Όπως λέει στο iatropedia.gr η κα. Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια και Διευθύντρια Γ’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, το πρόσφατο σπάνιο περιστατικό, αποδεικνύει ότι ο ιός πιθανότατα “περνάει” τελικά από τον πλακούντα στο έμβρυο.

“Η μητέρα ήταν σχεδόν αρνητική και το μωρό βγήκε θετικό μόλις γεννήθηκε. Άρα το μωρό μολύνθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα του τοκετού, δηλαδή ενδομητρίως.

Από καιρό ανησυχούμε ότι ενδέχεται αυτό να συμβαίνει. Υπάρχουν ακόμη δύο δημοσιεύσεις παγκοσμίως, που εντοπίστηκε ο ιός στον πλακούντα των εγκύων, στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Μία περίπτωση στην Κίνα και μία στις ΗΠΑ”, αναφέρει η Καθηγήτρια.

Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις που αναφέρονται στην διεθνή βιβλιογραφία, οι τοκετοί ήταν κολπικοί, γεγονός το οποίο δημιούργησε την υπόνοια στους επιστήμονες, ότι μπορεί τα μωρά να μολύνθηκαν από τα κολπικά υγρά της μητέρας.

Στην περίπτωση που καταγράφηκε στην Ελλάδα, ωστόσο, ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή, ελαχιστοποιώντας περαιτέρω την πιθανότητα μόλυνσης του νεογνού εκτός μήτρας.

“Αττικόν”: 14 βρέφη από θετικές στον ιό μητέρες, αρνητικά στην Covid

Μέχρι σήμερα στη Γ’ Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου αναφοράς Covid “Αττικόν” έχει πραγματοποιηθεί το σύνολο των τοκετών στην Ελλάδα, στους οποίους οι μητέρες ήταν θετικές στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η κλινική έχει φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία 14 τοκετούς από την αρχή της πανδημίας. Και στις 14 προηγούμενες περιπτώσεις ο ιός δεν πέρασε στα βρέφη από τις θετικές μητέρες τους, αναφέρει η κα. Καλανταρίδου:

“Εγώ όποτε με ρωτούσαν μέχρι σήμερα, για όλα τα προηγούμενα μωρά που ήταν αρνητικά, έλεγα ότι “μέχρι τώρα οι τοκετοί έχουν πάει καλά”, όμως, δεν το έλεγα με βεβαιότητα ότι δεν περνάει ο ιός στα βρέφη. Κανένα από τα 14 προηγούμενα νεογνά δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα θετικό.

 Το πρόσφατο περιστατικό, ήταν το 15ο. Και μάλιστα, η δεύτερη έγκυος που γέννησε σε εμάς, και είχε Covid, είχε πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Παρ’ όλα αυτά το μωρό της δεν κόλλησε”, σημειώνει η γιατρός.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα