Τι κοινό έχει μια μπίρα με μια τρούφα; Οι Πατρινοί Ηλίας και Γιώργος Τουλιάτος και Βασίλης Παναγιωτόπουλος και Διονύσης Σοφός μας συστήνονται

13.05.2021 / 10:00
collage

Της Κατερίνας Τσουκαλά

Είναι αξιέπαινο και ελπιδοφόρο όταν νέοι άνθρωποι ανοίγουν τα φτερά τους και κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, ακόμα κι όταν οι σπουδές τους δεν συμβαδίζουν απαραίτητα με την τωρινή τους επαγγελματική δραστηριότητα. Πόσο μάλλον όταν πραγματεύονται με επαγγέλματα διαφορετικά, εναλλακτικά, και άκρως δημιουργικά.

Την ώρα που οι νέοι μας φεύγουν μαζικά προς χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, o Ηλίας, ο Γιώργος, ο Βασίλης, και ο Διονύσης, παραμένουν στον τόπο τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν και δημιουργούν τις δικές τους βάσεις στον επαγγελματικό στίβο.

Ο Ηλίας τεχνολόγος τροφίμων με πολυετή εμπειρία στην βιομηχανία αυτή, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την παραγωγή μπύρας, περισσότερο από δέκα χρόνια και ο αδερφός του Γιώργος, μηχανολόγος μηχανικός με πείρα στον κατασκευαστικό τομέα, ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις επιθυμίες και τα όνειρα τους και έβαλαν μπροστά για την παραγωγή της δικής τους μπύρας.

Ο Βασίλης, με σπουδές στην Αρχαιολογία και στην Ιστορία της Τέχνης, με μεταπτυχιακό στην Γεωαρχαιολογία και ο Διονύσης, με σπουδές στην Συντήρηση  έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων με μια προϋπηρεσία 10 ετών, ασχολούνται με ένα από τα σπανιότερα και εκλεπτυσμένα και ακριβότερα  υλικά της παγκόσμιας γαστρονομίας, την τρούφα.

Σήμερα, ξεδιπλώνουν τις εμπειρίες τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, μας μιλούν για τη δική τους πλέον επιχείρηση και κάνουν όνειρα για ένα αισιόδοξο μέλλον.

Ηλίας και Γιώργος Τουλιάτος – Παραγωγή Μπύρας Toul’s

Τι κοινό έχει μια μπίρα με μια τρούφα; Οι Πατρινοί Ηλίας και Γιώργος Τουλιάτος και Βασίλης Παναγιωτόπουλος και Διονύσης Σοφός μας συστήνονται 4

Πως ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργήσετε τη δική σας μπύρα;

Η εταιρεία ιδρύθηκε στα τέλη του 2018 και παραγωγικά κλείσαμε τον Αύγουστο του 2020 την πρώτη μας χρονιά. Η ιδέα ξεκίνησε από τα ταξίδια μας, εκεί είδαμε την τεράστια ποικιλία από ποιοτικές μπύρες μικρής παραγωγής και θέλαμε να φέρουμε κάτι τέτοιο πίσω στην Ελλάδα.

Ας γνωρίσουμε την επιχείρηση σας. Ποια η διαδικασία που ακολουθείται για να μπορούμε εμείς να έχουμε στο ποτήρι μας μια ωραία παγωμένη μπύρα;

Η επιχείρηση μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και ένα παραδοσιακό ζυθοποιείο. Σκοπός μας είναι η παραγωγή ποιοτικού ζύθου και η γνωριμία του στο ελληνικό κοινό. Η διαδικασία της ζυθοποίησης είναι γνωστή στον άνθρωπο μερικές χιλιετίες τώρα. Το βασικό της στοιχείο είναι η μετατροπή του αμύλου που βρίσκεται φυσικά στα σιτηρά σε σάκχαρα, τα οποία θα αποτελέσουν το φαγητό για τη μαγιά, όπου καταναλώνοντας το παράγει αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια το γλεύκος της μπύρας βράζεται και προσθέτουμε το λυκίσκο, δίνοντας αρώματα και πικράδα στην μπύρα . Μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας η μπύρα ωριμάζει, εμφιαλώνεται και είναι έτοιμη προς κατανάλωση.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε κατά το άνοιγμα, λόγω της κατάστασης;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε είναι ίδιες με όλους τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, δηλαδή γραφειοκρατία και μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι να ολοκληρωθούν διαδικασίες και να δοθούν άδειες. Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει κινήσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά. Η πανδημία μας έχει επηρεάσει όλους, ειδικά οι επαγγελματίες στον κλάδο των τροφίμων και της εστίασης έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα. Παρόλα αυτά παραμένουμε αισιόδοξοι και ελπίζουμε πως μέσα στο 2021 θα καλυτερεύσει η κατάσταση.

Πως θα βλέπατε το μέλλον της επιχείρησης; Ποια τα όνειρά σας;

Iσως η πιο δύσκολη ερώτηση. Παρόλες τις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα δίπλα μας, εμείς θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το προϊόν μας, όσο πιο πολύ κοντά γίνεται σε επαφή με το ελληνικό κοινό, κάνοντας νέες συνεργασίες και παράγοντας νέα προϊόντα, μένοντας παράλληλα πιστοί στην ποιότητα και τις γεύσεις που πιστεύουμε.

Βασίλης Παναγιωτόπουλος – Διονύσης Σοφός – Συλλογή τρούφας και άγριων μανιταριών – Truffle Theory

Τι κοινό έχει μια μπίρα με μια τρούφα; Οι Πατρινοί Ηλίας και Γιώργος Τουλιάτος και Βασίλης Παναγιωτόπουλος και Διονύσης Σοφός μας συστήνονται 5

Πως ξεκίνησε η ιδέα για το κυνήγι της πολύτιμης τρούφας;

Γνωριστήκαμε στην αρχαιολογική υπηρεσία, ως συμβασιούχοι και μας ένωσε το κοινό μας χόμπι, η υποβρύχια αλιεία (ψαροντούφεκο).

Πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι έχουμε την ίδια αγάπη για τη φύση και στις συζητήσεις πάντα λέγαμε πόσο θα θέλαμε να ασχοληθούμε με το κυνήγι της τρούφας και των μανιταριών.

Βρήκαμε ένα σεμινάριο από πανεπιστημιακούς στα μανιτάρια όπου και διδαχθήκαμε τις βασικές αρχές στη συλλογή τους. Σύντομα ακολούθησε η αγορά του πρώτου μας εκπαιδευμένου σκύλου στην τρούφα, όπου και εκεί ξετρελαθήκαμε. Ξεκινήσαμε ως χόμπι, αλλά γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι η ζήτηση της αγοράς στα προϊόντα αυτά είναι μεγάλη και έτσι δημιουργήσαμε την εταιρεία Truffle Theory.

Τι κοινό έχει μια μπίρα με μια τρούφα; Οι Πατρινοί Ηλίας και Γιώργος Τουλιάτος και Βασίλης Παναγιωτόπουλος και Διονύσης Σοφός μας συστήνονται 6

Με τι ασχολείται η επιχείρηση; Ποια η διαδικασία συλλογής του ακριβότερου μύκητα;

Η επιχείρηση ασχολείται με τη συλλογή και εμπορία τρούφας και άγριων μανιταριών. Για τις τρούφες δεχόμαστε αρχικά την παραγγελία γιατί είναι ένα προϊόν που δεν αντέχει πολλές μέρες (10 περίπου) και στη συνέχεια σχεδιάζουμε την εξόρμηση. Για τη μαύρη και λευκή τρούφα ανάλογα την εποχή, κυνηγάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μαζί με τον Πέπε και τον Οβελίξ (οι σκύλοι μας). Για τα μανιτάρια, επίσης πηγαίνουμε σε δάση ανά την Ελλάδα και κυνηγάμε τα πολυτιμότερα μανιτάρια χωρίς τα σκυλιά, όπως porcini, μορχέλες, κανθαρέλες κλπ. και αν δεν καταναλωθούν τα αποξηραίνουμε. Στην συνέχεια τα προϊόντα, τα πακετάρουμε και τα στέλνουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ποιες οι δυσκολίες  που αντιμετωπίσατε;

Οι λογιστές μας και οι νομικοί σύμβουλοι μας απέτρεψαν αρχικά να κάνουμε οτιδήποτε μέσα στην πανδημία γιατί από την εμπειρία τους είδαν ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν πολύ δυσκίνητος. Έτσι φτάσαμε από Σεπτέμβρη 2020, να κάνουμε τα χαρτιά μας Φεβρουάριο και να έχουμε την άδεια λειτουργίας τέλη Μάρτη. Ωστόσο οι διαδικασίες είναι πιο γρήγορες αν πετύχεις σύντομο ραντεβού μέσω του εμπορικού επιμελητηρίου, όπου ήταν όλοι ευγενικοί και εξυπηρετικοί.

Φαντάζει αισιόδοξο το μέλλον της επιχείρησης; Ποια τα όνειρά σας;

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, ήδη λαμβάνουμε παραγγελίες μας από Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεχίζοντας, με προγραμματισμό, πειθαρχία, στρατηγική και αγάπη, η επιχείρηση μας θα συνεχίσει τη βέλτιστη πορεία της.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα