Τι φρέσκο – εποχής βάζουμε στο καλάθι του Ιουνίου;

13.06.2021 / 17:08
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
verikoka-575x464

Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού τα μποστάνια και τα περιβόλια αρχίζουν να ξεχειλίζουν από λαχανικά και φρούτα γεμάτα αρώματα και χυμούς του ήλιου.

1. Τσίλι
Μπορεί έτσι να τις λέμε τώρα, αλλά οι καυτερές πιπεριές έχουν μεγάλη ιστορία στην κουζίνα μας, ειδικά της βόρειας Ελλάδας. Δίνουν νεύρο στα λαδερά, ζωντανεύουν τις σάλτσες των
ζυμαρικών, ταιριάζουν στο κρέας και τα ψάρια. Αποξηραμένες γίνονται μπούκοβο και πάπρικα, για τις μέρες του χειμώνα.

2. Μούσμουλα
Από τα πιο παλιά φρούτα που συναντάμε στην Ελλάδα, έχουν μικρή διάρκεια ζωής και διατηρούνται για ελάχιστες μέρες. Λίγο «δύσκολα» εξαιτίας της σκληρής φλούδας και του μεγάλου διπλού κουκουτσιού αποζημιώνουν με τη ζουμερή σάρκα τους και δίνουν έναν υπέροχο χυμό.

3. Γαύρος
Τα χαψία των Ποντίων και των Μικρασιατών είναι ίσως το πιο αγαπημένο μας μικρόψαρο, μαζί με τη σαρδέλα. Μαρινάτος, παστός ως αντσούγια, τηγανητός, αχνιστός, ψητός λαδορίγανη ή με ντομάτα, σε πίτες τηγανιού με κρεμμύδι, ο γαύρος
παραμένει ο καλύτερος μεζές για το ούζο, το τσίπουρο και την μπίρα μας.

15467764 – sheaf of wheat

4. Σιτάρι
Θεριστής είναι το λαϊκό όνομα του Ιουνίου, αφού ειναι ο μήνας που όλος ο κάμπος γεμίζει από χρυσαφένιες μπάλες. Βασικό δημητριακό της δυτικής διατροφής, το σιτάρι δίνει στ’ αλήθεια το ψωμί του λαού εδώ και πολλούς αιώνες.

5. Θυμάρι
Όλη η Ελλάδα μοσχοβολά από το άρωμά του το καλοκαίρι και τα άνθη του δίνουν το καλύτερο μέλι μας. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ρίγανη, όμως στο μαγείρεμα δεν αφήνει την πίκρα της, έχει πιο ήπια αρώματα και ταιριάζει κυριολεκτικά παντού, από μαγειρευτά μέχρι ψητά και τηγανητά, με όσπρια, λαχανικά, ψάρια, κρέατα, θαλασσινά.

6.Βερίκοκα Μπεμπέκου και Διαμαντοπούλου
Είναι οι πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες, αρωματικές και χυμώδεις, όμως σήμερα συναντάμε αρκετές ακόμη στην αγορά. Με μικρή διάρκεια ζωής και διατήρησης τα βερίκοκα γίνονται υπέροχη μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού.

7.Κορόμηλα
Μικρά και ξινούτσικα,ταιριάζουν και σε μαγειρέματα με κοτόπουλο,κουνέλι ή αρνάκι, για να τους χαρίσουν οξύτητα και αρώματα. Δοκιμάστε τα στα λεμονάτα σας.

8. Κουτσομούρα
Η φτωχή εξαδέλφη του μπαρμπουνιού έχει τις δικές της χάρες που αναδεικνύονται όταν περάσουν από τα τηγάνι και τα χέρια μιας σωστής μαγείρισσας.

9.Ορνός
Τα άγρια σύκα δεν είναι βρώσιμα ως φρούτα, είναι όμως τα πιο κατάλληλα για ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά κουταλιού. Με ένα λευκό αμύγδαλο στην καρδιά τους, μπαίνουν σε βάζα και διατηρούν το άρωμα της εποχής για ολόκληρο τον χρόνο.

10. Ντομάτα
Η εποχή της υπαίθριας βασίλισσας του μποστανιού ξεκινά αυτόν τον μήνα και συνεχίζεται μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει πιο νόστιμη γεύση από μια ντομάτα κομμένη μεσημέρι από το φυτό και κομμένη στα τέσσερα, μόνο με ανθό αλατιού!

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα