«Θύματα» του καιρού οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας

24.06.2023 / 18:15
1081154170

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας, καθώς βλέπουν να χάνουν την περίοδο της συγκομιδής του μελιού, εξαιτίας του άστατου καιρού και των έντονων βροχοπτώσεων που έχουν πλήξει και τη Δυτική Ελλάδα. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, αλλά πανευρωπαϊκό όπως εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών ο γραμματέας του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αχαΐας Βασίλης Αλιχός, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο τα μελίσσια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης νέκταρ και γύρης που ξεπλένονται από τις βροχοπτώσεις. Και δεν είναι μόνο το μέλι που θα βρεθεί υπό έλλειψη, αλλά και τα παράγωγα της μέλισσας, δηλαδή ο βασιλικός πολτός, η γύρη και η πρόπολη, προϊόντα που πλέον έχουν μπει δυναμικά στην αγορά και έχουν μεγάλη ζήτηση.

«Τα μελίσσια έχουν μείνει πολύ πίσω στην παραγωγή μελιού, καθώς λόγω της βροχής και των ανέμων έχουν χαθεί οι ανθοφορίες. Η άνοιξη για εμάς δεν ήρθε ποτέ. Το θέμα αυτό μας απασχολεί καθημερινά και από συζητήσεις που έχω με συναδέλφους μελισσοκόμους, έχει χαθεί ακόμη το 70% της παραγωγής, ενώ υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν χάσει ακόμη και το 100% της παραγωγής τους», αναφέρει ο κ. Αλιχός περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περίπου 1.600 μελισσοκόμοι της Αχαΐας εκ των οποίων οι 800 διαθέτουν πάνω από 110 κυψέλες και έχουν ως κύρια απασχόληση τη μελισσοκομία.

Μάλιστα, οι μελισσοκόμοι για να αποφύγουν την κατάρρευση των μελισσών τους μεταφέρουν από περιοχή σε περιοχή τα μελίσσια τους, ώστε να βρουν καλύτερες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έξοδα μετακίνησης. Και δεν είναι μόνο αυτό. Για να μην λιμοκτονήσουν οι πληθυσμοί στις κυψέλες ή και ακόμη να κανιβαλίσουν το μελίσσι, οι παραγωγοί ταΐζουν τις μέλισσες ώστε να διασφαλίσουν την ευζωία τους.

«Πρέπει να βάζουμε συνέχεια το χέρι στην τσέπη για τα μελίσσια μας και να σκεφτείτε όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι όλα έχουν αυξηθεί, εμείς ως παραγωγοί κρατούμε σταθερές τις τιμές των μελιών μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Αλιχός. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο γραμματέας των μελισσοκόμων της Αχαΐας οι αυξήσεις στις τιμές του μελιού είναι αναπόφευκτες. «Πολύ φοβάμαι ότι τον Οκτώβρη θα κοιτάμε άδεια βαρέλια, καθώς παραγωγή μελιού δεν υπάρχει. Υπολογίζουμε ότι για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές του μελιού κατά τουλάχιστον 20 με 30%, αλλιώς δεν θα έχουμε δυνατότητα επιβίωσης. Ήδη, όπως μαθαίνω, αρκετοί συνάδελφοι έχουν απελπιστεί και έχουν βγάλει προς πώληση τα μελίσσια τους και τον εξοπλισμό τους», εξηγεί ο κ. Αλιχός.

Να σημειωθεί ότι το μέλι φεύγει από τον παραγωγό, ανάλογα το είδος του και την ποιότητά του, από 8 ευρώ μέχρι και 16 ευρώ το κιλό, γεγονός που σημαίνει ότι από τη νέα περίοδο το μέλι θα πωλείται από τον παραγωγό από 10 έως και 20 ευρώ το κιλό.

«Γονατίζει» η νοθεία

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους μελισσοκόμους, οι οποίοι μάλιστα είχαν βγει στους δρόμους τον περασμένο Φεβρουάριο, πέρα από το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι οι «ελληνοποιήσεις» των μελιών. «Με ένα μικρό επίδομα δεν λύνονται τα προβλήματα του κλάδου. Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», που αποτελεί την μεγάλη μάστιγα για το ελληνικό μέλι. Όλοι γνωρίζουν ότι στην χώρα μας εισάγονται κινέζικα σιρόπια ρυζιού που αναμειγνύονται με μέλια. Δεν είναι μόνο θέμα των μελισσοκόμων αλλά υπάρχει πρόβλημα υγείας των καταναλωτών», τονίζει ο γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα