Θύελλα μετά τις καταγγελίες κατά του Σπυρόπουλου για σεξουαλική παρενόχληση: Τα μηνύματα συμπαράστασης και η απάντηση

30.01.2021 / 10:23
spyropoulos_lampri_botsi_michala

Δεν έχουν σταματημό οι καταγγελίες από ανθρώπους του θεάματος που αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης. Η Σοφία Μπεκατώρου πρώτη από το χώρο του αθλητισμού και η Ζέτα Δούκα από το χώρο του θεάματος άνοιξαν το χορό των συγκλονιστικών αποκαλύψεων. Το πρωί της Παρασκευής τρεις γνωστές ηθοποιοί η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά με κοινή μακροσκελή ανάρτησή τους στα social media καταγγέλουν τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο για σεξουαλική παρενόχληση. 

Η ανάρτηση που προκάλεσε τη θύελλα

«Ορμώμενες από το θάρρος των γυναικών που με αξιοπρέπεια και παρρησία κατήγγειλαν την σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση και τη σωματική ή λεκτική βία την οποία υπέστησαν από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν την ισχύ και την υπεροχή τους, έναντι των θυμάτων τους, προβαίνουμε σήμερα σε αυτή τη δήλωσή μας και ανακοινώνουμε δημόσια ότι υπήρξαμε θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο. Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά μας και σε όλους τους νέους ανθρώπους να στηρίξουμε τη δημοσίευση τέτοιων περιστατικών ώστε να μειωθούν μέχρι και να εξαλειφθούν», γράφει στην ανάρτησή της η Τζένη Μπότση την οποία «συνυπογράφουν» και οι ηθοποιοί Αγγελική Λάμπρη και Λουκία Μιχαλά.Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Νέες καταγγελίες

Αλλά αυτές οι καταγγελίες δεν ήταν οι μόνες, καθώς λίγο αργότερα άλλες τέσσερις ηθοποιοί προχώρησαν σε ίδια καταγγελία εις βάρος του Κώστα Σπυρόπουλου.

Μηνύματα αγάπης από ηθοποιούς

Με υποστηρικτικά σχόλια γέμισαν οι αναρτήσεις της Τζένης Μπότση, της Αγγελικής Λάμπρη και της Λουκίας Μιχαλά στο Instagram, στην καταγγελία που έκαναν κατά του Κώστα Σπυρόπουλου.

Ηθοποιοί συγχαίρουν τις συναδέλφους τους για το θάρρος τους να αποκαλύψουν όσα πέρασαν, δηλώνοντας τη στήριξή τους και πόσο περήφανοι αισθάνονται για την τόλμη που έδειξαν.

Ανάμεσα στα μηνύματα στήριξης και αγάπης προς τις ηθοποιούς είναι εκείνα των: Σμαράγδα Καρύδη, Νίκου Ψαρράς, Έλλης Κοκκίνου, Ντορέττας Παπαδημητρίου, Μαρίας Ναυπλιώτου. 

Τι απαντά ο Κ. Σπυρόπουλος

Το απόγευμα της Παρασκευής εσπασε την σιωπή του μετά τις καταγγελίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση μέσω μιας κοινής ανάρτησης στο instagram από τις Τζένη Μπότση, Αγγελική Λάμπρη, Λουκία Μιχαλά, ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος.

Σε ανακοίνωση με την υπογραφή του δικηγόρου Αλέξη Στεφανάκη αναφέρει: «Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας, καταγγελίες από καταξιωμένες γυναίκες ηθοποιούς, σε βάρος του εντολέα μου Κώστα Σπυρόπουλου, υπό τον τίτλο «θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα». Αναγνωρίζω ότι τέτοιες καταγγελίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και δημιουργούν αισθήματα συμπαράστασης προς τα «θύματα» και αποστροφής προς το φερόμενο «θύτη». Ωστόσο, αποτελεί ένδειξη πολιτισμού μιας κοινωνίας ο φερόμενος θύτης να μην στοχοποιείται τόσο βάναυσα, ειδικά, όταν δεν υφίσταται καταγγελία που να μπορεί να ερευνηθεί από το μόνο θεσμό που έχει αυτή την εξουσία, ήτοι τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Ουδείς δικαιούται να την υποκαταστήσει στο έργο της. Σε κάθε περίπτωση και σεβόμενος απόλυτα την αξία του ανθρώπου, ο εντολέας μου υπογραμμίζει ότι, εάν προσέβαλε κάποιον ή τον έκανε να αισθανθεί άβολα, λυπάται ειλικρινά γι΄αυτό και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ήταν στις προθέσεις του. Υπενθυμίζω ότι στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του έχει συνεργαστεί με πλειάδα ηθοποιών, σκηνοθετών και καλλιτεχνικών συντελεστών. Οι συνεργασίες του υπήρξαν πάντοτε αρμονικές, μέσα σε πλαίσια αμοιβαίου σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας και με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού καλλιτεχνικού αποτελέσματος».

Σε νέα του παρέμβαση, στον ΑΝΤ1, ο δκηγόρος του Κ. Σπυρόπουλου, τόνισε πως «οι καταγγελίες που γίνονται για πράξεις που έγιναν πριν από μία 20ετία καταργούν το τεκμήριο της αθωότητας» και συνέχισε:

«Οι φερόμενες πράξεις που καταγγέλλονται έχουν ένα χρόνο εκτελέσεως που ξεπερνάει την 20ετια σε όλες τις περιπτώσεις. Η καταγγελία, που είναι εν μεσώ Instagram, εμένα με ενοχλεί ιδιαίτερα σαν συνήγορο. Δεν έρχομαι σε αντιπαράθεση με καμία καταγγελία, απλά εντοπίζω κάποια πράγματα. Αφορά κάποιες πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε πόσο ευρύ είναι το φάσμα αυτών των πράξεων. Συνεπώς, αν έχουμε κάποιες πράξεις, οι οποίες έχουν γίνει 20 χρόνια πίσω, το πώς δύο άνθρωποι ερμηνεύουν την ίδια πραγματικότητα, είναι κάτι το οποίο έχει πολλούς ψυχολογικούς παρονομαστές».

Και συμπλήρωσε: «Με τις καταγγελίες που γίνονται σωρηδόν στις μέρες μας, και ειδικά για πράξεις, για συναντήσεις, για συμπεριφορές που τις περισσότερες φορές ξεπερνούν την 20ετία, ουσιαστικά αποστερούμε τόσο από τα φερόμενα θύματα όσο και από τους φερόμενους δράστες κάθε τους δικαίωμα. Δηλαδή διαπράττουμε το μέγιστο ατόπημα, το οποίο είναι το τεκμήριο της αθωότητας. Έχουμε μια καταγγελία, όπου ο φερόμενος δράστης δεν μπορεί να αμυνθεί. Έχει φάει όλη τη λάμψη του κόσμου. Σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεωρείται ότι έχει ήδη έχει εκτελέσει την πράξη. Η οποιαδήποτε καταγγελία θα είναι πάντα ισχυρότερη όταν δεν έρχεται στον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων».

«Θα σας πω την προσωπική μου επαφή μου με τον Κώστα τον Σπυρόπουλο και είναι η άποψη που έχουν οι περισσότεροι από εμάς. Θεωρείται ένας γλυκός άνθρωπος, ένας άνθρωπος του οποίου η πόρτα είναι ανοιχτή. Αν οποιαδήποτε γυναίκα από αυτές που καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά, τον είχε βρει και τον είχε συναντήσει και του είχε πει: “εγώ το κουβαλώ μέσα μου, με έχεις πληγώσει, με έχεις στεναχωρήσει, μου έχεις δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα”, θεωρώ ότι αυτή η εκτονωτική διάθεση στη μεταξύ τους επαφή θα είχε λύσει όλο το θέμα. Αγαπώ και σέβομαι τις γυναίκες, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί στην Ελλάδα του σήμερα εμφανίζεται όλο αυτό το κίνημα, που μας πάει πίσω 20 χρόνια για πράξεις και συμπεριφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν καταγγελθεί και να είχαν πάνε στην ποινική διαδικασία και οι ένοχοι να είχαν τιμωρηθεί με τον πιο σκληρό τρόπο» ανέφερε ο συνήγορος του ηθοποιού.

newpost.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα