Θωρακίζεται η Ελλάδα σε αέρα και θάλασσα – Μετά τα Rafale οι γαλλικές φρεγάτες χτίζουν «τείχος» στο Αιγαίο – Ποιο όπλο θα αντικαταστήσει το G3

25.01.2021 / 10:09
rafale-deal-majority-overruled-concerns-over-benchmark-cost

Τη σύμβαση ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την αγορά των 18 μαχητικών Rafale υπογράφουν σήμερα στην Αθήνα Ελλάδα και Γαλλία. Η κυβερνητική στρατηγική σε σχέση με την Τουρκία δεν περιορίζεται στη διπλωματική πτυχή. Υπάρχει δεδηλωμένη απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει όσο ταχύτερα γίνεται η αμυντική θωράκιση της χώρας, μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπει και η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση.

Η άφιξη σήμερα στην Αθήνα της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η οποία θα συνυπογράψει με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο τη συμφωνία προμήθειας των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Στο «μικροσκόπιο» οι ψηφιακές φρεγάτες της Γαλλίας

Ωστόσο, η κυρία Παρλί δεν αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κομίσει η ίδια τη νέα πρόταση του Παρισιού για την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών Belh@rra, που σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα θα περιλαμβάνει και πρόταση για ενδιάμεση λύση (πιθανότατα δύο αναβαθμισμένες φρεγάτες Lafayette) αλλά και για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Η Γαλλική πρόταση για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, τα οποία ζητά ο Στόλος ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της απόκτησης των ψηφιακών φρεγατών Belhara, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την οριστική απόφαση της Αθήνας για τα νέα πλοία του ΠΝ. Με το Πολεμικό Ναυτικό να επιμένει στην παραχώρηση φρεγάτας Fremm αλλά και να εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει πρόταση για αναβαθμισμένες φρεγάτες LaFayette. Η Γαλλική πρόταση άλλωστε θα αποτελέσει το “όπλο” της Αθήνας για να πιέσουν τους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε ρελάνς ή και άλλες χώρες να εισέλθουν στη “μάχη” με ανάλογες δελεαστικές προτάσεις.

Υπολογίζεται, ότι το συνολικό κόστος για την προμήθεια νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την ένταξη πλοίου ενδιάμεσης λύσης στο στόλο, θα ανέλθει στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Εφόσον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με κάποιον ή κάποιους από τους εμπλεκόμενους (ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία ή Ηνωμένο Βασίλειο) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, τότε θα δοθούν κάποιες προκαταβολές.

Δοκιμές για το νέο «Εθνικό όπλο»

Ταυτόχρονα με το εξοπλιστικό μπαράζ αλλά και την γιγαντιαία προσπάθεια συντήρησης και αναβάθμισης οπλικών συστημάτων που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο χρόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις «τρέχουν» και οι διαδικασίες για την επιλογή του νέου «Εθνικού όπλου». Στόχος η σταδιακή αντικατάσταση των 220.000 τυφεκίων G3A3 και G3A4 τα οποία χρησιμοποιούνται από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και από τα Σώματα Ασφαλείας από τις αρχές της δεκαετίας του 80’.

Έπειτα από 40 χρόνια σκληρής χρήσης του G3 πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν λάβει την απόφαση για αλλαγή σελίδας στο βασικό τυφέκιο μάχης των ΕΔ με την αντικατάσταση του από νέο σύγχρονο τυφέκιο. Η διαδικασία επιλογής βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη με τα εξουσιοδοτημένα αρμόδια στελέχη του Στρατού Ξηράς να δοκιμάζουν όλα τα υποψήφια όπλα προκειμένου να κάνουν τις εισηγήσεις τους. Έως τώρα έξι χώρες και συνολικά επτά εταιρίες έχουν δείξει ενδιαφέρον συμμετοχής στο Ελληνικό πρόγραμμα για το «Εθνικό τυφέκιο» με τα προτεινόμενα όπλα να δοκιμάζονται αφού πέρα από τα τυφέκια το πρόγραμμα αφορά και πιστόλια.

Οι υποψηφιότητες

Βέλγιο

FN HERSTAL με το τυφέκιο 7,62mmFN SCAR HSTD και το τυφέκιο 5.56mm FN SCAR LSTD

Γερμανία

HECKLER & KOCH με το τυφέκιο 7.62mm ΗΚ 417 και τα τυφέκια 5.56HK416 και HK433.

Πιστόλια 9mm SFP9 και 9mm P3OLV3.

HΠΑ

SIG SAUER με το τυφέκιο 7.62mm716G2 και το τυφέκιο 5.56mm 516G2 PATROL.

Πιστόλια 9mm M17 και 9mm M18.

Ιταλία

BERETTA με τo τυφέκιo 7,62mmARX 200 και το τυφέκιο 5.56mmARX 160.

Πιστόλι 9mm APX.

Ισραήλ

IWI με το τυφέκιο 7,62mm TAVOR 7 και το τυφέκιο 5.56mm TAVOR X-95. Πιστόλι 9mm MASADA και πιστόλι 9mm JERICHO.

EMTAN με το τυφέκιο 5.56mmMZ-4P και το πιστόλι 9mm RAMON.

Τσεχία

CZ με το τυφέκιο 7.62mm BREN2 και το τυφέκιο 5.56 BREN2. Πιστόλι 9mm CZ P-09 και πιστόλι 9mm CZP-10F.

Aν και αρχικά η Ισραηλινή υποψηφιότητα φαινόταν ως το φαβορί οι υπόλοιπες χώρες και εταιρείες μπήκαν δυνατά στην ‘’κούρσα’’ της διεκδίκησης με την Αμερικανική υποψηφιότητα σύμφωνα με πληροφορίες να συγκεντρώνει θετικές αξιολογήσεις. Η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τόσο τις δοκιμές και αξιολογήσεις των όπλων όσο και όλων των άλλων δεδομένων. Βασικές προϋποθέσεις είναι η συμφωνία που θα γίνει να είναι μεταξύ κυβερνήσεων G to G( government to government) και το νέο όπλο να κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Επιπλέον η Αθήνα ζητά να έχει και δικαίωμα εξαγωγής του όπλου σε τρίτες χώρες.

Την εξέλιξη του προγράμματος παρακολουθεί και συντονίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και μάλιστα έχει δώσει εντολές σε επιτελείς και εξειδικευμένα στελέχη να «τρέξουν» τη διαδικασία με ταχύτητες Fast Track ώστε το επόμενο διάστημα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

newpost.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα