Θόδωρος Σκυλακάκης: Μέχρι το τέλος του μήνα η κατάθεση του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” στην ΕΕ

11.04.2021 / 21:38
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
5277212

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο ή 15θήμερο και πάντως πριν το τέλος του μήνα θα γίνει η κατάθεση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” στην ΕΕ, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του Σχεδίου έχει τεράστιες δυσκολίες, διότι η Ελλάδα καλείται να απορροφήσει διπλάσια χρήματα, από όσα απορροφούσε ως τώρα. «Αυτό σημαίνει, αλλαγή στον τρόπο που θα γίνεται η απορρόφηση, αλλαγή στα κίνητρα, αλλαγή στα πληροφοριακά συστήματα, σημαίνει μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να έρθουν. Αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και με διασφάλιση της διαφάνειας», είπε.
Ποιοι όμως θα έχουν την πρόσβαση σε αυτά στα χρήματα αυτά; «Επειδή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια για επενδύσεις και για ανθρώπους που είναι φερέγγυοι. Μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι. Φτάνει να είναι φερέγγυοι και να θέλουν να βάλουν λεφτά», είπε και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Το Ταμείο έχει έναν βασικό κανόνα. Αν θέλεις να επενδύσεις, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, φτάνει να βάζουν δικά τους λεφτά και να παίρνουν δικό τους ρίσκο. Δεν μπορεί να κάνεις τον επενδυτή, με χρήματα του κράτους και να μην βάζεις και εσύ δικά σου».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε 180.000 με 200.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
Ως αντιγραφή δοκιμασμένων και αποτυχημένων αναπτυξιακών συνταγών, το απέρριψε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των ανισοτήτων αλλά τις επιδεινώνει σε επίπεδο επιχειρήσεων, θεσμών και περιφερειακό επίπεδο.
«Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει πως ότι λέμε το 95’ θα λέμε το 2005 το 2015 το 2015. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Να μην έγινε η χρηματοπιστωτική κρίση ή πανδημία. Είναι σαν να έχω μπροστά μου μια έκθεση από τον Μακίνζι. Ένα copy paste. Χαμηλοί μισθοί, θα τους δώσουμε και μια κατάρτιση, περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις – περισσότερη ανάπτυξη. Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι. Έχουμε άλλη μια φορά τις ίδιες πολιτικές και παρεμβάσεις που αυτή τη φορά περιμένουν να έχουν άλλα αποτελέσματα», σημείωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σύντομα θα υπάρξει μία άλλη κυβέρνηση που θα δίνει πραγματικές λύσεις στα μείζονα προβλήματα.
Για Σχέδιο που αφορά τους λίγους κι αδιαφορεί για τους πολλούς, έκανε λόγο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.
«Αντί για Ελλάδα 2.0 πρέπει να μιλάμε για Μνημόνιο 5.0», σχολίασε δηκτικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανάπτυξη σε βάρος των λαϊκών αναγκών και ότι το κόστος από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου θα το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης «γιατί δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και τσάμπα χρήμα».
Αιχμές περί προσπάθεια εξαΰλωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυσης των ολιγαρχών, άφησε ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα