Από τις αρχές του 2024 και µέσα σε χρονικό διάστηµα λίγων µηνών είχαµε συνολικά 14 καταγεγραµµένα κρούσµατα µηνιγγίτιδας στην χώρα, εκ των οποίων τα τέσσερα στην Πάτρα. Επρόκειτο για φοιτητές του Πανεπιστηµίου Πατρών, και τότε εύλογα είχε αναστατωθεί σύσσωµη η Πανεπιστηµιακή κοινότητα.
Μάλιστα, είχε φθάσει στην πόλη και κλιµάκιο του ΕΟ∆Υ. Τα τρία κρούσµατα είχαν καλή πορεία, έστω και αν οι φοιτητές ταλαιπωρήθηκαν επί εβδοµάδες. Όµως, η φοιτήτρια του Μαθηµατικού που νόσησε τελευταία, είχε άσχηµη εξέλιξη, καθώς υπέστη σηψαιµία και για να την κρατήσουν στην ζωή αναγκάστηκαν να προβούν σε ακρωτηριασµό των ποδιών της. Και σαν να µη έφθαναν όλα τα παραπάνω, πριν µερικές εβδοµάδες λιποθυµά µέσα στην τάξη η Νεφέλη Κοψίνη, µαθήτρια στο 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας (τοµέας Υγείας), και λίγες εβδοµάδες αργότερα, και συγκεκριµένα την περασµένη Τετάρτη, χάνει την ζωή της, νοσηλευόµενη στο Νοσοκοµείο «Άγιος Ανδρέας». Αιτία θανάτου; Μηνιγγίτιδα.
O µηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευµονιόκοκκος και ο αιµόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσµάτων βακτηριακής µηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής µηνιγγίτιδας στα παιδιά. Η «ύπουλη» νόσος της µηνιγγίτιδας, τους τελευταίους µήνες έχει κάνει δυνατά την εµφάνισή της στην Πάτρα. Η µηνιγγίτιδα Β είναι µια σπάνια αλλά θανατηφόρος νόσος και φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση στην περιοχή. «Τα κρούσµατα στην Πάτρα, τον τελευταίο καιρό, είναι ανησυχητικά.
Όταν εµφανίστηκαν τα πρώτα κρούσµατα, φαινόταν ότι πιθανότατα θα υπήρχαν κι άλλα, γιατί η µηνιγγίτιδα κάνει εξάρσεις σε αυτές τις ηλικιακές οµάδες του πληθυσµού», τονίζει ο γνωστός Πατρινός παιδίατρος, Αντώνης ∆αρζέντας.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΟ
Όπως δηλώνουν οι παιδίατροι, ο µοναδικός τρόπος προστασίας από το βακτήριο, είναι το εµβόλιο του µηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β. Μάλιστα, φέτος, µετά τα αυξηµένα κρούσµατα, µπήκε στον Εθνικό Εµβολιασµό και γίνεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά έως 18 µηνών. Για τους εφήβους δεν είναι δωρεάν, ωστόσο µπορούν να το κάνουν. Για τα µεγαλύτερα παιδιά γίνεται σε δυο δόσεις, και για τα µέχρι 18 µηνών σε τρεις δόσεις.
Τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν, κατέρρευσαν αιφνίδια. ∆εν υπάρχει πρόδροµος, τα παιδιά δεν πρόλαβαν να µιλήσουν καν µε έναν γιατρό. Η 16χρονη «έφυγε» προχθές, τα άλλα τέσσερα ζουν από τύχη. Η νόσος είναι ραγδαία. Αυτό είναι το κακό αυτής της νόσου, µπορεί να κάνεις έναν πυρετό και µέσα σε λίγες ώρες να είσαι σε βαριά κλινική κατάσταση. Αν κάποιος είναι πολύ τυχερός, µπορεί να του κάνει πυρετό, κεφαλαλγία και αυχενική δυσκαµψία Η µηνιγγίτιδα τύπου Β οδηγεί πολύ συχνά σε θάνατο, αλλά έχει και το κακό ότι µπορεί να οδηγήσει σε αναπηρίες, µπορεί να αφήσει νευρολογικά κατάλοιπα, δηλαδή να κάνει µεγάλη ζηµιά στον εγκέφαλο αλλά και να προκαλέσει αναπηρίες που χρειάζονται ακρωτηριασµό άκρων.
Πηγή Γνώμη