Δυτική Ελλάδα: To πενθήμερο της κορύφωσης του καύσωνα του Αυγούστου – Πότε εξασθενεί – Αναλυτική πρόγνωση

11.08.2023 / 19:34
ka 24

Από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται ο καύσωνας του Αυγούστου να φτάσει στο μέγιστο της θερμοκρασίας του, σύμφωνα με την πρόβλεψη του έμπειρου προγνώστη καιρού, Νίκου Θεοδοσόπουλου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο dete.gr ο καύσωνας που όπως έχουμε ήδη γράψει θα ξεκινήσει από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και μετά, θα φτάσει το μέγιστο των θερμοκρασιών του, από τις 19 έως τις 23 του μήνα.

Σε αυτό το πενθήμερο θα σημειωθούν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες του μήνα, με τον υδράργυρο στην Πάτρα και στις παράκτιες περιοχές να φτάνει στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Αχαϊας τους 40 με 41 βαθμούς.

Στην Αιτωλοακαρνανία ο υδράργυρος στο εσωτερικό του νομού θα φτάσει τους 42 βαθμούς και τοπικά (σε μικρές γεωγραφικής επικράτειας εκτάσεις) τους 43 βαθμούς.

Πάντως και κατά την διάρκεια του καύσωνα ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες μικρές καιρικές αστάθειες, ενώ όπως ήδη έχει αναφέρει ο κ. Θεοδοσόπουλος από τις 15 με 25 Αυγούστου θα επικρατούν βοριάς και ηλιοφάνεια.

Εξαίρεση, θα αποτελέσει η παραμονή του Δεκαπενταύγουστο (Δευτέρα 14 Αυγούστο) όπου ο βoριάς θα εξασθενήσει στον Πατραϊκό, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχοπτώσεων τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Δυτικής Στερεάς.

Η ερχόμενη εβδομάδα , από τις 20 με 27 Αυγούστου θα είναι και η πιο ζεστή του μήνα με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τους 39 με 42 βαθμούς.

Από τις 27 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου, εβδομάδα δηλαδή που ακολουθεί, θα υπάρξει μια μικρή υποχώρηση του καύσωνα, με την θερμοκρασία όμως να κυμαίνεται και πάλι σε υψηλα επίπεδα για την εποχή, με μέγιστες τιμές τους 36 με 38 βαθμούς.

Την πρώτη εβδομάδα του φθινοπώρου από 3 με 10 Σεπτεμβρίου η ζέστη θα είναι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εξίσου υψηλή για την εποχή με μέγιστες τιμές τους 35 με 37 βαθμούς. Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζέστη θα συνεχιστεί έως και στο τέλος του ερχόμενου μήνα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε συγκριτική ανάλυση του καύσωνα του Αυγούστου με τον καύσωνα του Ιουλίου ότι στην Ανατολική Ελλάδα τόσο οι μέγιστες, όσο και οι ελάχιστες τιμές τον τρέχοντα μήνα είναι κάτω στους τρεις με τέσσερις και τοπικά πέντε βαθμούς λόγω των βορείων ανέμων, ενώ στην Δυτική Ελλάδα υπάρχει μια υποχώρηση της ίδιας τάξεως, μόνο ως προς τις ελάχιστες τιμές για τον ίδιο λόγο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα