Θεόδωρος Μπαρής: «Έργο με ορίζοντα νέα θητείας»

16.03.2021 / 12:42
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
mparis-1

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

Για όλους και για όλα μιλά στο «Νεολόγο» η Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής. Για τα αυξημένα σε αριθμό – σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο – έργα που εκτελούνται στο Δήμο, την τουριστική αξιοποίηση του Ερυμάνθου και για την αναγκαιότητα της ίδρυσης διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και την οικονομική ενίσχυση του κράτους. Επιπροσθέτως, μιλά για προοπτική περισσότερης της μίας θητείας στον δημαρχιακό θώκο, ενώ σημειώνει πως υπάρχει άψογη συνεργασία με τον περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Ένας και πλέον χρόνος στον Δημαρχιακό θώκο του Δήμου Ερυμάνθου. Ποιες ήταν οι προτεραιότητές σας σε επίπεδο καθημερινότητας; Ποιες έχουν επιτευχθεί έως ώρας;

Η καθημερινότητα είναι μία συνεχής πρόκληση. Όπως γνωρίζετε ο Δήμος μας είναι ένας μικρός Δήμος που εκτείνεται όμως σε πολλά χιλιόμετρα και παρά το γεγονός ότι έχει αρκετές ορεινές Κοινότητες μέχρι σήμερα δεν είναι χαρακτηρισμένος ως ορεινός με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας εστιάσαμε στα προβλήματα της καθημερινότητας, εν μέσω ανυπέρβλητων εμποδίων που αφορούν τόσο στην έλλειψη προσωπικού, όσο και της πενιχρής οικονομικής κατάστασης του Δήμου μας. Παρ’ όλα δεν σκύψαμε το κεφάλι. Σηκώσαμε τα μανίκια και καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα και παρά την υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού να αντιμετωπίσουμε αρκετά από τα προβλήματα στα χωριά μας και την ίδια ώρα να έχουμε δρομολογήσει ακόμη περισσότερες δράσεις. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι όταν αναλάβαμε στον Δήμο μας ήταν σε εξέλιξη δύο έργα, ενώ τώρα εκτελούνται 11(!).

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό θα αναφερθώ στις ενέργειές μας όσον αφορά στην βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας. Στον τομέα της ύδρευσης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο, έχουν εγκριθεί άλλα δύο ενώ διεκδικούμε κι άλλο μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», κάνουμε καθαρισμούς και χλωριώσεις στις δεξαμενές, ελέγχουμε τακτικά την ποιότητα του πόσιμου νερού, ενώ σύντομα θα υδροδοτηθούν από το Φράγμα Πείρου και οι πρώτοι οικισμοί του Δήμου μας. Στον τομέα της καθαριότητας δρομολογήσαμε την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου, προχωρήσαμε μετά από πολλά χρόνια σε αντικατάσταση κάδων και πυκνώσαμε τα δρομολόγια αποκομιδής των απορριμμάτων. Στον καίριο τομέα της άρδευσης που αφορά τον αγροτικό κόσμο του Δήμου μας σύντομα θα αρχίσει να εξελίσσεται ένα μεγάλο έργο σε συνεργασία με την Περιφέρεια για την αντικατάσταση και βελτίωση του δικτύου, ενώ ο Δήμος απέκτησε για πρώτη φορά Κανονισμό Άρδευσης που θα μας επιτρέψει την ορθολογική διαχείριση του νερού. Αντίστοιχα, όσον αφορά στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής μας θέσαμε σε προτεραιότητα την αποκατάσταση και βελτίωση του αγροτικού δικτύου, η οποία παραμένει ύψιστη προτεραιότητα.

Εξ άλλου, λόγω και της πανδημίας εστιάσαμε επίσης, τις δράσεις μας στην κοινωνική μέριμνα ενισχύοντας τις δομές του Δήμου μας, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε κανείς συνδημότης μας να αισθάνεται μόνος, ενώ προμηθευτήκαμε και διαθέσαμε σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό στα σχολεία του Δήμου μας. Επίσης, μαζί με την β’ φάση της ανάπλασης της Χαλανδρίτσας έχουμε δρομολογήσει ένα έργο που αφορά στην ανάπλαση δέκα οικισμών και ένα ακόμη για την τοποθέτηση νέων παιδικών χαρών σε 30 Κοινότητες, ενώ έχουν ενταχθεί ήδη σε πρόγραμμα η ανακατασκευή και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες προχωράμε και στον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες μας, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτά όλα δεν γίνονται κουνώντας ένα μαγικό ραβδάκι, αλλά είναι αποτέλεσμα επίπονης και επίμονης δουλειάς από όλους τους εργαζόμενους του Δήμου μας τους οποίους και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω. Η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι τίποτε δεν μας χαρίζεται. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τον τόπο μας και τους συνδημότες μας, ενώ παράλληλα με την αντιμετώπιση της καθημερινότητας ξεδιπλώνουμε σταδιακά και τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό που θα δώσει πραγματική ώθηση στην περιοχή μας.

Το ζήτημα των υποδομών σημαντικό για τον Δήμο. Η «111», η Πατρών – Καλαβρύτων, μεταξύ άλλων, εξυπηρετούν καθημερινά πολλούς δημότες σας και επαγγελματικά. Πιέζετε για παρεμβάσεις βελτιστοποίησης τους; Ποια άλλα έργα υπάρχουν στην ατζέντα σας;

Τον Δήμο Ερυμάνθου τον διασχίζουν δυο σημαντικοί οδικοί άξονες η «111» και η Πατρών Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας. Αυτήν την περίοδο γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις στην Πατρών Καλαβρύτων από εργολαβία της Περιφέρειας που είναι σε εξέλιξη. Διεκδικούμε σε συνεργασία και με τον Δήμο Καλαβρύτων νέα χάραξη του συγκεκριμένου οδικού άξονα που θα φέρει πιο κοντά τον Ερύμανθο, τα Καλάβρυτα και γενικότερα την Κεντρική Πελοπόννησο στο αστικό κέντρο της Πάτρας. Όσον αφορά την «111» διεκδικούμε και βρίσκεται σε στάδιο μελετών η παράκαμψη του φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Μιλώντας βεβαίως για δρόμους επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι σε προτεραιότητα για τον Δήμο Ερυμάνθου βρίσκεται και η σύνδεση της «111» με τη βιομηχανική ζώνη και τον οδικό άξονα Πατρών-Πύργου. Επίσης, όσον αφορά το εσωτερικό επαρχιακό δίκτυο μέσα στο 2021 θα έχουμε σημαντικές παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου. Τέλος, δεν βρίσκεται στα όρια του δήμου μας, αλλά εξυπηρετούνται κυρίως δημότες μας, ευελπιστούμε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση του κόμβου Κ7 όπου αναμένεται να συνδεθεί η «111» με την περιμετρική της Πάτρας αλλά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει εδώ και χρόνια με τις κατολισθήσεις στην Καλλιθέα.Την ίδια ώρα διεκδικούμε την κατασκευή της «Ερυμάνθειας Οδού», το Αυτοκινητοδρόμιο, την τουριστική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος, νέα σχολικά συγκροτήματα, την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου για να καταστεί λειτουργικό, την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού στο Λεόντιο και στη Χαλανδρίτσα κ.ά.

Το φράγμα Πείρου- Παραπείρου είναι έτοιμο να δώσει νερό, που τόσο έχετε ανάγκη. Χωρίς την ίδρυση του φορέα διαχείρισης όμως η λειτουργία του καθίσταται επισφαλής; Υπάρχει άλλη λύση εκτός του διαδημοτικού φορέα; Φοβάστε πιθανή ιδιωτικοποίησή του;

Πιστοί στην αρχή πως το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπορικό προϊόν αλλά και με δεδομένο πως ως φυσικός πόρος είναι ύψιστης σημασίας για τη ζωή και την ανάπτυξη, οφείλουμε να προασπίσουμε το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης σε καθαρό, πόσιμο νερό και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής του. Όπως πολλές φορές έχω πει οι προαναφερόμενες αρχές και δικαιώματα διασφαλίζονται μόνο αν δημιουργηθεί ένας διαδημοτικός φορέας που θα υποστηρίζεται οικονομικά από το κράτος, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Ο Δήμος Ερυμάνθου, οι όμοροι Δήμοι, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μπορούν να αναλάβουν τον κυρίαρχο ρόλο συγκροτώντας έναν φορέα που θα εξασφαλίζει αφενός χαμηλό κόστος στην κατανάλωση του νερού κι αφετέρου την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η στιγμή είναι κρίσιμη καθώς το Φράγμα αρχίζει σύντομα να τροφοδοτεί με νερό τους Δήμους Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων, γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες που μας αναλογούν να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός Φορέα, στον οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού θα έχει κεντρικό ρόλο.

-Φάκελος «τουριστική αξιοποίηση» Δήμου Ερυμάνθου; Που εστιάζεται και με ποιον σχεδιασμό; Ποια η θέση του Ερυμάνθου;

Ο Δήμος μας είναι προικισμένος με πλούσιο φυσικό, αρχαιολογικό και πνευματικό πλούτο. Ήδη σύντομα θα ξεκινήσουν τρία σημαντικά έργα που αφορούν στην ανάδειξη δασικής αναψυχής δυο Φαραγγιών (Τεθρέα και Κουμπερίου) ως περιπατητικά μονοπάτια, καθώς και της ανάδειξης δασικής αναψυχής και ανεμοπτερισμού στο Σκιαδοβούνι. Αντίστοιχα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη βελτίωση της πρόσβασης στις ιστορικές Μονές Αγίων Πάντων και Νοτενών. Με την αξιοποίηση και της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος, αλλά και του Φράγματος Ντασκά, καθώς και των αναπλάσεων στους παραδοσιακούς οικισμούς ο Δήμος μας θα αναδείξει την ταυτότητά του επενδύοντας στις θεματικές μορφές τουρισμού.

Τι σκέφτεστε για την Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας; Η συνθήκη έχει δυσκολέψει λόγω κορωνοϊού. Τουλάχιστον για την προετοιμασία της. Υπάρχει εναλλακτικό πλάνο;

Η Αγροτική Έκθεση της Χαλανδρίτσας είναι ένα ισχυρό αναπτυξιακό «χαρτί» όχι μόνο για τον Δήμο μας, αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς ο κορωνοϊός ανέβαλε την 19η διοργάνωση, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γιορτάσουμε τα 20α της γενέθλια όπως πραγματικά αρμόζουν σ’ έναν εξωστρεφή για τον τόπο μας θεσμό. Οι προετοιμασίες για την διοργάνωση του 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη, με κυρίαρχο σκοπό την διεύρυνση του χαρακτήρα της Έκθεσης και την διασύνδεσή της άμεσα με τον πρωτογενή τομέα, τις εξελίξεις και την ευφυή γεωργία. Δεν θέλουμε να είναι μία ακόμη τοπική γιορτή, αλλά μία μεγάλη διοργάνωση που θα προσλάβει ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Βασίζεστε, αναμφιβόλως, στον αγροτικό τομέα. Πως η δημοτική αρχή συνδράμει στους αγρότες; Τι διεκδικεί, τι έχει λάβει από το κράτος και ποιο είναι το πρόγραμμά σας για ενδυνάμωση του τομέα;

Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Δήμου μας ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος δέχτηκε καίριο πλήγμα από την πανδημία. Διεκδικήσαμε μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας, ενώ συμμετείχαμε και σε επιμορφωτικά προγράμματα των νέων αγροτών. Αναφορά στα έργα που έγιναν και σε αυτά που έχουν δρομολογηθεί έχω ήδη κάνει απαντώντας σε άλλο ερώτημά σας. Ωστόσο, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως για εμάς προέχει ο ανθρώπινος παράγοντας και στο επίκεντρο των δράσεών μας βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας, οι οποίοι κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο. Οφείλουμε πολλά σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν κερδίσει τον σεβασμό μας, γι’ αυτό και θα διεκδικούμε πάντα έργα και δράσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, θα ενθαρρύνουν την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και θα ενισχύουν το εισόδημά τους.

Προσφάτως ο κορωνοϊός χτύπησε και το «σπίτι» σας, το Δημαρχείο. Πως διαχειρίζεστε την όλη κατάσταση στον Δήμο, υπό τον φόβο νέας διασποράς; Πως κρίνεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

Ο Δήμος μας είναι ένα «ζωντανό κύτταρο» και όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί δεν αποφύγαμε τον κορωνοϊό παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουμε λάβει από την αρχή της πανδημίας. Άμεσα ακολουθήσαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και τις δομές υγείας της περιοχής μας προχωρήσαμε σε ιχνηλάτηση και επαναλαμβανόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους επιτηρώντας το επιδημιολογικό φορτίο. Η αλήθεια είναι πως οι χώροι του Δημαρχείου είναι περιορισμένοι, γι’ αυτό και αρκετοί εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς τηλεργασίας, ενώ λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα για την προστασία τόσο του προσωπικού, όσο και των δημοτών μας. Όσον αφορά στους κυβερνητικούς χειρισμούς, κοινή διαπίστωση είναι πως στο πρώτο κύμα της πανδημίας αν και ζούσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση οι αρμόδιες αρχές επέδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά απ’ ότι σήμερα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει κουραστεί και να μην επιδεικνύει την δέουσα προσοχή παρά το γεγονός ότι διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο και οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπομονή για να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί.

Αλήθεια, πως είναι τα οικονομικά του Δήμου;

Ακόμη και οι θεσμοθετημένοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων και στον προγραμματισμό τους. Παρά το γεγονός ότι η Τ.Α. είναι ο θεσμός που «ακουμπά» στους πολίτες και τις ανάγκες τους έχει παραγκωνιστεί και αντιμετωπίζεται διαχρονικά σαν… αποπαίδι. Ο Δήμος εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και τις δυσκολίες που απορρέουν από την αδικία που συντελείται διαχρονικά σε βάρος των μικρών ΟΤΑ η οποία έχει να κάνει με τα κριτήρια κατανομής των πόρων. Γι’ αυτό και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

Ποια η πολιτική σχέση σας με την Περιφερειακή αρχή, σε επίπεδο συνεννόησης και αποτελεσματικότητας; Αντιστοίχως, απαντήστε μας για την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα πολιτικής σχέσης, αλλά συνεργασίας μεταξύ του Α’ και του Β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε είμαι της άποψης ότι ο καθένας μπορεί να έχει την πολιτική του ταυτότητα, η οποία όμως μπαίνει στην άκρη όταν εμφανίζουμε την πραγματική μας ταυτότητα στην οποία αναγράφεται «Δημότης Ερυμάνθου». Η συνεργασία μας με την Περιφερειακή Αρχή είναι άψογη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, κ. Φαρμάκη αλλά και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας που έχουν ανοικτή την πόρτα του γραφείου τους και δεν μας έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε βοήθεια. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και με τις προγραμματικές συμβάσεις που ήδη έχουμε υπογράψει για μία σειρά από σημαντικά έργα της περιοχής μας, αλλά και για αυτές που ετοιμάζουμε. Όσον αφορά στην αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώ ότι έχει χαράξει την δική της πορεία, χάνοντας μερικές φορές τον δρόμο μεταξύ της καλοπροαίρετης κριτικής που προϋποθέτει και σύνθεση απόψεων την οποία εμείς πάντα αποζητούμε και της στείρας αντιπολίτευσης.

Τα καθήκοντά σας, αφήνουν περιθώριο για προσωπικό χρόνο; Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Περιγράψτε μας μια ημέρα –καραντίνας – εκτός Δημαρχείου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Είναι τόσα τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε που ακόμη και όταν δεν είμαι στο Δημαρχείο, θα βρίσκομαι είτε στα χωριά μας, είτε σε συναντήσεις με φορείς. Όταν όμως καταφέρνω να ξεκλέψω λίγο χρόνο, τον περνώ με την κόρη μου, η οποία σπουδάζει στην Αθήνα, αλλά λόγω της καραντίνας είχα την ευκαιρία να την δω λίγο περισσότερο. Λίγο περπάτημα, αρκετό διάβασμα ενώ κάποιες φορές που βρίσκω λίγο παραπάνω χρόνο παρακολουθώ τα αθλητικά μου ενδιαφέροντα.

Τι σκέφτεστε για το πολιτικό σας μέλλον; Εκ νέου υποψηφιότητα για Δήμαρχος ή ίσως και κεντρική σκηνή;

Οι δημότες του Δήμου Ερυμάνθου μας έκαναν τη μεγάλη τιμή, εμένα και των συνεργατών μου, και μας εξέλεξαν, με ένα μεγάλο ποσοστό, να υπηρετήσουμε τον Δήμο Ερυμάνθου. Για όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε καμιά άλλη σκέψη πέρα από το πώς θα ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις ενός δύσκολου και με πολλά προβλήματα δήμου. Η παράταξή μας «Συνεργασία για τον Ερύμανθο» οραματίζεται την επόμενη μέρα και με συγκεκριμένα βήματα έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε ένα σημαντικό έργο το οποίο βεβαίως δεν μπορεί να έχει ορίζοντα μόνο μιας θητείας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα