Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα, μονόδρομος ο εμβολιασμός”

29.11.2021 / 18:30
themistokleoys-theodoridoy-arthro

Στην καθιερωμένη ενημέρωση που γίνεται κάθε Δευτέρα για τον κορωνοϊό πραγματοποιείται  αυτή την ωρα στο υπουργείο Υγείας από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους

 «Το Α και το Ω στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου που ξεκίνησε την τοποθέτησή της από την μετάλλαξη Όμικρον που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα» είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Το ιδιαίτερο της παραλλαγής είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως είναι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας πρωτεΐνης, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό και το οποίο στοχεύουν τα εμβόλια, που προκαλούν ανησυχία.

Οι προβληματιστοί για την μετάλλαξη Όμικρον

«Στη νέα αυτή συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις» συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που σημείωσε πως δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, αν και λόγο της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται η μεταδοτικότητά του να είναι αυξημένη.

Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, η Μαρία Θεοδωρίδου παρέθεσε τα ευρήματα 100 ατόμων στη νότια Αφρική που νόσησαν με την μετάλλαξη Όμικρόν. «Η νόσηση των λιγότερων από 100 ατόμων ήταν ήπια με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες» είπε, τονίζοντας όμως πως στον μικρό αριθμό αυτών των ασθενών η ηλικία ήταν νεαρή κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα.

Το θέμα που απασχολεί όλους και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον τομέα των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, είναι κατά πόσο η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής είναι επαρκής. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναμενόμενη εξέλιξη η εμφάνιση της μετάλλαξης

Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, «στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται πως η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο» στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

«Επομένως, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας» σημειώνει η πρόεδρος της επιτροπής και παραθέτει την προτροπή του ΠΟΥ για επιτάχυνση του εμβολιασμού ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Άλλωστε, η Μαρία Θεοδωρίδου θεωρεί αναμενόμενη κατάσταση την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όμως με την χορήγηση εμβολίου και στις υπό ανάπτυξη χώρες.  

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ»

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 2.000 εμβολιαστικά κέντρα. Καθημερινά τον Δεκέμβριο θα μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 100.000 άτομα, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους που προανήγγειλε αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών το επόμενο διάστημα. Συνεχώς προστίθενται νέα ραντεβού. Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις που επιχειρούν ήταν κατά πολύ περισσότερες απ’ ότι τον Μάιο, οπότε και είχαν σημειωθεί ρεκόρ εμβολιασμών. 

Το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά δεν μπορεί να είναι διαθέσιμο πριν τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας, το νωρίτερο. «Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για να τεκμηριώσουμε την απόφασή μας» διευκρίνισε η κυρία Θεοδωρίδου, ερωτηθείσα για το εάν θα προκριθούν παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα