Θεοδωρίδου για AstraZeneca: H σπάνια περίπτωση μετά τον εμβολιασμό που προκάλεσε ειδική προσοχή

22.03.2021 / 19:29
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ντα 3

Σε μια σπάνια περίπτωση που συνδυάζει και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη η  οποία επισύρει ειδική προσοχή από τους οργανισμούς που ελέγχουν τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, δυο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά. Μάλιστα αυτή αφορά συγκεκριμένη ανατομική περιοχή, αυτή των φλεβών του εγκεφάλου.

Πρόκειται όπως είπε για μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση, αφού σε 20 εκατ. δόσεις έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις θρόμβωσης φλεβών, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να απαντάται σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης 55 ετών.

«Παρά τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχετισμός αυτών των σπάνιων περιστατικών με τον εμβολιασμό ο έλεγχος συνεχίζεται για συνεχή ροή ενημέρωσης προς θεράποντες αλλά και οδηγίες προς εμβολιαζόμενους» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Το συμπέρασμα όμως, ανέφερε, είναι ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη εισαγωγών στα νοσοκομεία και στους θανάτους από κορονοϊό υπερτερεί της της πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων περιστατικών.

Αναφερόμενη στα περιστατικά ενδονοσοκομειακής μόλυνσης, είπε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα. «Ελπίζουμε αυτό να βελτιώνεται, βλέποντας τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η νόσηση ενός υγειονομικού μέσα σε νοσοκομείο», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Αναφορικά με τη νόσηση ατόμων που έχουν εμβολιαστεί είπε ότι για να προφυλάσσεται κάποιος πρέπει να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις και να έχουν περάσει 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. «Μιλάμε για αποτυχή εμβολιασμό όταν έχουν γίνει και οι 2 δόσεις, έχει περάσει το διάστημα που είναι απαραίτητο για να φτιαχτούν αντισώματα και κάποιος νοσήσει τότε. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό, της τάξης του 0,2% στο σύνολο εμβολιασθέντων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα